عبدالله موموند، امروز(هفتم خرداد) در جشنواره ملی نخود در کرمانشاه، با بیان اینکه امروز دیپلماسی کشورها بر مبنای غذا شکل میگیرد، گفت: در جریان جنگ اکراین به این نتیجه رسیدیم که با حکمرانی غذایی در دنیا مواجه هستیم و باید روی حوزه غذا سرمایه گذاری کنیم.
وی با بیان اینکه بین 85 تا 90 درصد غذای مورد نیاز جامعه به طور مستقیم و غیرمستقیم از طریق بخش کشاورزی تامین میشود، گفت: در کشورمان چهار اقلیم اصلی دنیا را داریم و می توانیم اکثر محصولات کشاورزی را تولید کنیم، اما با چالش نبود برنامه ریزی در حوزه کشاورزی مواجه هستیم.
مدیر کل دفتر ترویج دانش و فناوری کشاورزی در موسسه آموزش و ترویج کشاورزی در ادامه با بیان اینکه در برخی سالها با کمبود یک محصول خاص مواجه شده و در سال بعد ممکن است در تولید همان محصول با ازدیاد تولید مواجه شویم، گفت: امروز همه دنیا به این نتیجه رسیده که به یک نظام برنامهریزی به نام الگوی کشت نیاز دارند تا دقیقا مشخص باشد که چه محصولی با چه تنوعی و به چه میزان باید در داخل کشور تولید شود.
وی اشاره ای هم به ابلاغ الگوی کشت در کشور در سال گذشته داشت و افزود: در الگوی کشت ابلاغ شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی در سال گذشته 15 محصول اصلی وجود دارد که نخود یکی از آن محصولات است، لذا نخود جای خود را در سبدغذایی ایرانیان باز کرده است.
وی با بیان اینکه بر اساس الگوی کشت باید در سال زراعی جاری بین 550 تا 560 هزار هکتار از اراضی کشور به کشت نخود اختصاص پیدا کند تا 350 هزار تن تولید نخود در کشور داشته باشیم، گفت: با احتساب سرانه سه کیلوگرمی نخود میتوانیم با این حجم از تولید 100 هزار تن صادرات نخود هم داشته باشیم، در حالیکه بنا به اعلام شورای ملی نخود ایران در سال زراعی گذشته 35 هزار تن نخود صادر کردیم.
مدیر کل دفتر ترویج دانش و فناوری کشاورزی در موسسه آموزش و ترویج کشاورزی در ادامه با بیان اینکه باید نخود را به یک محصول قابل رقابت در دنیا تبدیل کنیم، گفت: با شیوه های کشت فعلی نمی توانیم محصولی قابل رقابت با تولیدکنندگان مهم نخود در دنیا مثل هند، استرالیا، ترکیه و پاکستان تولید کنیم و از بازارهای جهانی عقب می مانیم.
وی افزود: برای تولید نخود قابل رقابت در بازارهای جهانی باید به سمت کشاورزی دانش بنیان برویم که در این کشاورزی انتقال دانش باید یک جریان دائمی باشد.
موموند با اشاره به ضرورت توسعه کشاورزی قراردادی برای افزایش تولید نخود در کشور، گفت: اگر بخواهیم محصول مزیت دار تولید کنیم، باید به سمت کشاورزی قراردادی در کشت نخود برویم.
وی در ادامه جای تشکل های کشاورزی را در زنجیره ارزش نخود به شدت خالی عنوان کرد و افزود: باید تشکل های کشاورزی در حوزه نخود فعال شوند.
موموند یادآور شد: تشکیل شورای ملی نخود ایران یکی از اقدامات درخور در این حوزه بوده است.
انتهای پیام
نظرات