رضا خواجهنائینی امروز، چهارم خرداد ماه، در نشست تخصصی «جایگاه گردشگری در برنامهریزی اقتصادی» که در پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی برگزار شد، در خصوص زنجیره زیارت شیعیان اظهار کرد: طرحهای پژوهشی که در رابطه با زیارت و گردشگری ارائه شده را بررسی کردم و آماری هم که ارائه میشود، مورد رضایت دانشگاه و فعالیتهای علمی است اما به لحاظ اجرایی کاستیهایی وجود دارد که مدیران اجرایی برای اینکه اقدامی در این زمینه انجام دهند نیازمند اطلاعاتی هستند که در این پژوهشها کمتر دیده میشود.
وی با بیان اینکه شیعیان و زائران عربزبان از اول تیر ماه به مشهد سفر میکنند، افزود: پیشبینی ما این است که اگر این مساله به خوبی اتفاق بیافتد، در سال ۵۰۰ هزار زائر به مشهد مشرف میشوند. زائران از ابتدایی که برای ویزای ایرانی اقدام میکنند، مشکلاتی دارند که پژوهشگر باید به این مسائل توجه کند. همچنین بررسی مشکلات فضای فیزیکی و برخورد کارکنان سفارت و مشکلات اجرایی ورود و همین طور مسائلی که برای پرواز و فرودگاه وجود دارد را بررسی کنند.
مدیر کل امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی تصریح کرد: این موارد ایدههای پژوهشی است که اگر شناسایی و حل شود، قطعا در صنعت گردشگری تاثیرگذار است. این مسائل از جمله موضوعاتی است که نیاز بیشتری برای پژوهش دارد.
وی بیان کرد: پژوهشگران باید پژوهشهایی در مورد کیفیت هتلها و تسلط به زبان عربی، انگلیسی و بینالمللی انجام دهند و راهکارها، آموزش و هزینهها را بررسی کنند. اگر نیازهای این موضوع را بدانیم اتفاقات خوبی در صنعت گردشگری رقم خواهد خورد. ما به قدری مشکلات جزئی داریم که میتوانیم با انجام پژوهشها آنها را حل کنیم؛ پیشنهاد من این است که به این سمت حرکت کنیم.
خواجه نائینی با بیان اینکه اولین اقدامی که بتوان در حوزه پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی انجام داد، این است که به سمت چنین پژوهشهایی روی آوریم، عنوان کرد: تمامی تحقیقاتی که در این مجموعه انجام میشود براساس آماری است که توسط سرشماری در مورد مسئلهای خاص صورت میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: نتایجی که براساس این آمار به دست میآید؛ ممکن است انحرافات جدی را در این حوزه به وجود آورد، زیرا آماری که از زائران به دست میآید میتواند بهتر از آماری که از مجاوران دریافت میشود، باشد.
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی اضافه کرد: پژوهشگران باید مشکلات زیارت را به تنهایی بررسی کنند، این موضوع که در حرم همه تابلوها به زبان عربی و انگلیسی نیست باید بررسی شود. همچنین نرمافزارهایی را طراحی کنیم تا زائران در حرم گمراه نشوند و راه خود را به راحتی پیدا کنند. این مسائل باید در قالب پژوهش مورد بررسی قرار گیرد.
پرداختن به موضوعات میدانی و جزئی باید اولویت پژوهشی در حوزه گردشگری باشد
مدیر کل امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی افزود: پژوهشهایی که تاکنون انجام شده در سطح کلان است که باید جزئی و میدانی باشد، زیرا این امر میتواند در حوزه گردشگری تاثیرگذاری بیشتری داشته باشد. ما در گذشته طعم حضور گردشگران عربزبان را چشیدیم و اکنون بار دیگر و پس از چند سال اتفاق افتاده که باید میزبانی خوبی را انجام دهیم و با سوء استفادههای مدیریتی و برخورد نامناسب باعث نارضایتی زائران نشویم.
خواجهنائینی گفت: حضور زائران عربزبان باعث میشود رونق اقتصادی عظیمی را در مشهد شاهد باشیم و پژوهشگران میتوانند دادههای دقیقتر و اطلاعات منسجمتری را ارائه کنند تا خروجی خوبی از این افزایش زائر داشته باشیم. با توجه به اینکه انجام چنین پژوهشهایی نیازمند مسائل مالی و عدم همکاری بعضی از ارگانها است، اما باید به موضوعات میدانی و جزئی بپردازیم تا تحقیقات کاربردیتر باشد. بنابراین باید سطح مطالعات را از حوزههای راهبردی و کلان به سمت موضوعات جزئی منتقل کنیم.
انتهای پیام
نظرات