حسن بهشتیپور در گفتوگو با ایسنا درباره نشست اتحادیه عرب و برخی مواضع و اظهارات درباره ایران در قطعنامههایی که در حاشیه این نشست بوده است با تاکید بر اینکه نباید وزن یک بیانیه را بیش از آن چیزی که هست، دید گفت: ما باید بیانیه نشست اتحادیه عرب را در حد همان بیانیه بدانیم، مشکل این است که در رسانه ها طوری برخورد میشود، انگار مصوبه اجرایی شورای امنیت علیه ایران صادر شده است و این درست نیست.
وی افزود: علاوه بر این جایگاه اتحادیه عرب را باید درست تعریف کنیم، اتحادیه عرب یک باشگاه سیاسی است که کشورهای عرب را جمع کرده که آن هم بدون اینکه یک اقدام اساسی در این سالها داشته باشد، صرفا به موضعگیریهای سیاسی پرداخته است. در سالهای اخیر شاهد بودیم که مصر یا سوریه را اخراج کردند اما دوباره آنها را به اتحادیه دعوت و برگرداندند. از این رو معتقدم وزن و جایگاه آن را در حد یک باشگاه سیاسی بدانیم نه اینکه تاثیر عملی و اجرایی خاصی در تعاملات دارد.
این کارشناس مسایل بینالملل تصریح کرد: در رسانههای ایران جوری درباره بیانیه و قطعنامههای صادر شده در این نشست بحث میکنند، انگار جایگاه تعیینکنندهای دارد، در حالی که اتحادیه عرب حتی در کشورهای عربی هم جدی گرفته نمیشود. اصلیترین مساله در میان اعراب فلسطین است که بر سر آن هم کلی اختلافنظر دارند. نمیخواهم بگویم جایگاه اتحادیه کم است یا اهمیتی ندارد اما نباید طوری واکنش نشان دهیم گویی در حد و اندازه شورای امنیت است.
بهشتیپور با اشاره به بهبود روابط ایران و عربستان و تاثیر آن بر نشست جده تصریح کرد: بعد از سال ها که ایران رابطهاش را با عربستان بهبود داده است، شاهد هستیم که اتفاقا لحن بیانیههای صادر شده در این نشست رقیقتر بود و باید به عنوان یک پالس مثبت این را ببینیم. به عبارتی بخشهای مثبت و موثر این نشست برای ایران بیشتر بود.
وی گفت: روابط ایران و عربستان به هر حال رو به بهبودی است. حال این مساله به دلیل رقابت نانوشتهاش با امارات متحده عربی است یا هر چیز دیگر، خوب است و امیدواریم این روند ادامه یابد. در عین حال نباید در تبلیغات و رسانه نسبت به برخی مواضع در این نشست بزرگنمایی شود. اینکه اتحادیه عرب در بیانیههایش ملایمتر در موضعگیری نسبت به ایران برخورد کرده است، ارزشمند است و نشان میدهد باید نسبت به بهبود روابطمان با کشورهای عربی منطقه بیش از پیش تلاش و استمرار داشته باشیم و تا جای ممکن تعارضها را کاهش دهیم.
این کارشناس مسایل بینالملل درباره حضور و بازگشت سوریه به رهبری بشار اسد به جمع کشورهای عضو اتحادیه عرب اظهار کرد: از این منظر بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و مورد پذیرش قرار گرفتن بشار اسد یک دستاورد برای ایران است، چون ایران بود که با کمک روسیه اسد را حفظ کرد. اینکه به این نتیجه رسیدند که نباید از داعش و تکفیریها حمایت میکردند و اسد را اخراج میکردند، موفقیت برای ایران است. به هر حال اسد روابط نزدیکی با ایران دارد.
وی با بیان اینکه برخی رسانه ها در ایران اینگونه القا می کنند که نزدیک شدن اسد به کشورهای عربی منطقه به معنای دور شدن آن از ایران است، با رد این تحلیلها گفت: به نظرم برخی رسانهها به عمد درصدد هستند که همیشه ایران را به کشوری در حال شکست نشان دهند. این تحلیلها مغرضانه و ضعیف است. اینکه کشورهای عربی بعد از سالها جنگ و ستیز با بشار اسد با او امروز کنار آمدند و واقعیت صحنه را پذیرفتند یک موفقیت برای ایران است.
انتهای پیام
نظرات