به گزارش ایسنا، سرطان پستان شایعترین سرطان شناختهشده و متداولترین علت مرگ ناشی از سرطان در زنان است. با توجه به شیوع کمتر سرطان پستان در برخی مناطق آسیایی نسبت به کشورهای غربی، نقش رژیم غذایی حاوی انگور که در کشورهای آسیایی پرمصرفتر است، مورد توجه قرار گرفته است.
انگور از پر تولیدترین میوههای جهان است که منبع ارزشمندی از ترکیبات فعال زیستی مانند ویتامینها، مواد معدنی، فیبرهای خوراکی و ترکیبات ثانویه گیاهی است. در این بین پلیفنولها از مهمترین ترکیبات انگور و دارای فعالیت بیولوژیکی متعدد است.
رزوراترول (RSV) از دیگر ترکیبات موثره انگور است که ترکیبی پلیفنولی و محصول طبیعی مشتق شده از انگور است که دارای خواص آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و ضد سرطانی است. مطالعات انجام شده روی این ماده، توانایی آن را در مهار بیان ژنهای خاص، ایجاد تغییر در چرخه سلولی و فعال کردن مسیر مرگ سلولی را نشان میدهد. ثابت شده است که تجویز رزوراترول به موشها از ایجاد تومورهای پستانی در شرایط آزمایشگاهی جلوگیری میکند. همچنین، تجویز رزوراترول درون تومورهای سرطان پستان انسانی، رشد تومور را مهار کرده، رگ زایی را کاهش میدهد و موجب القاء مرگ سلولی می شود. مطالعات اپیدمیولوژیک و حیوانی شواهدی را ارائه میدهند که بتا کاروتن و سایر کاروتنوئیدهای موجود دتر انگور، خطر ابتلا به انواع مختلفی از سرطان را کاهش میدهند.
با توجه به نقش عوامل محیطی و تغذیه در میزان بروز و پیشرفت بیماری و همچنین اثر آن در درمان و پیشگیری بیماری های مختلف من جمله سرطان پستان، در یک مطالعه مروری، عملکردهای بیولوژیکی برخی ترکیبات فعال زیستی انگور در مهار سرطان پستان مورد بررسی قرار گرفته است.
فیروزه علویان، گروه علوم پایه دانشگاه فرهنگیان؛ سعیده قیاسوند، استادیار ژنتیک مولکولی دانشگاه ملایر، در این مطالعه با استفاده از بررسی مقالههای منتشرشده در بین سالهای 1996 تا 2022 تحلیلی بر اثر ترکیبات مختلف انگور (رزوراترول، ترپنوئیدها، اسید اولئانولیک، کاتچینها، پروآنتوسیانیدینها، آنتوسیانینها و آنتوسیانیدینها) روی بیماری سرطان پستان انجام دادند.
نتایج این مطالعه، نشان دهنده نقش احتمالی ترکیبات فعال زیستی انگور در سرطان پستان در شرایط آزمایشگاهی و درون تنی از طریق مهار رگ زایی، توقف چرخه سلولی، القای مرگ سلولی، حذف رادیکال های آزاد و سایر فعالیت های ضد توموری است. با اینحال، خطرات جانبی ناشی از مصرف بیش از حد این ترکیبات، خصوصا در مشروبات الکلی تولید شده از انگور را نباید نادیده گرفت. درنهایت، درصد ترکیبات فعال زیستی گونههای مختلف انگور یکسان نیست و بررسی های دقیقتر جهت تعیین نسبت های موثر و محل دقیق آنها در انواع گیاه انگور ضروری است.
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی، این مقاله در جلد 15 شماره 4 مجله بیماریهای پستان ایران به چاپ رسیده و از طریق لینک https://ijbd.ir/article-1-1000-fa.html در دسترس پژوهشگران است.
مجله علمی «بیماریهای پستان ایران» که توسط پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی منتشر میشود، در پایگاه بینالمللی Scopus، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، بانک اطلاعات نشریات کشور (magiran) و پایگاه سیویلیکا (CIVILICA) نمایه میشود.
علاقهمندان جهت کسب اطلاعات بیشتر و مشاهده مقالهها میتوانند به وبسایت www.ijbd.ir مراجعه کنید.
انتهای پیام
نظرات