• یکشنبه / ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۱۲:۵۵
  • دسته‌بندی: مرکزی
  • کد خبر: 1402023119956
  • خبرنگار : 50204

نمک این نان، سلامتی است

نمک این نان، سلامتی است

ایسنا/مرکزی نان در سراسر جهان و از نگاه تمامی ملت ها، یک خوراک اساسی و ارزشمند محسوب شده، عضو اصلی سبد غذایی خانوار بوده و حتی گاه از ویژگی تقدس برخوردار شده و یکی از عناصر برخی مراسم مذهبی در برخی ادیان است.

مصرف سرانه نان در برخی کشورها همچون ایران بسیار بالا و تنوع آن در کشورهای مختلف دنیا از جمله ایران قابل توجه است و مردم در نقاط مختلف کشور علاوه بر نان های رایج، بر اساس نوع تغذیه و مواد در دسترس، نان های محلی بسیار متنوعی را تهیه و مصرف می کنند.

علم نیز ارزش غذایی نان را باور دارد، براساس آنچه هرم غذایی می گوید، نان جزو مهمترین گروه‌های تغذیه ای بویژه برای بزرگسالان است. نان مد نظر در این هرم، محصولی ساخته‌شده از غلات کامل با فیبر بیشتر و غنی از عناصر تغذیه ای است و غلات سبوس‌دار مثال بارزی از این مواد غذایی هستند، در واقع گزینه های پرفیبر، روده را سالم نگه داشته و افراد را برای مدت طولانی‌تری بین وعده‌های غذایی حفظ می‌کنند.

سبک تغذیه مردم ایران و جایگاه مهمی که نان در سبد تغذیه ایرانیان داشته و دارد از یک سو و ضرورت بهبود رژیم غذایی مردم برای کاهش آمار بیماری های غیرواگیر که عموما ناشی از نوع تغذیه و سبک زندگی افراد است، مسئولان و سیاستگذاران را بر آن داشت تا با افزایش کیفیت نان مصرفی مردم به نوعی کیفیت سلامت آنان را افزایش داده و در درازمدت به کاهش آمار برخی بیماری ها کمک کنند و در نهایت، این تصمیم به راه اندازی نهضت نان کامل منجر شد.

این نهضت از اواخر سال گذشته در استان مرکزی کلید خورد و تاکنون ۷۰ نانوایی پخت نان کامل را محقق کرده‌اند.

غلامرضا ملکی، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی در این رابطه اظهار کرد: اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی وظیفه تامین نان و تنظیم بازار در حوزه کالای اساسی را بر عهده دارد. نان یکی از کالاهای اساسی و مهم برای سفره غذایی مردم محسوب می شود و مردم هر روزه سه وعده از این محصول استفاده می کنند.

وی با بیان اینکه قرار است نان تامین کننده بخش عمده ای از نیازهای تغذیه ای روزانه مردم باشد و انرژی مورد نیاز برای فعالیت ها را تامین کند افزود: سرانه مصرف نان در کشور به دلایل مختلف از جمله دلایل فرهنگی، اعتقادی و حرمت و احترام نان در بین ایرانیان، بالاست.

ملکی ادامه داد: تهیه نان در استان مرکزی از طریق اختلاط آرد داخل استان و آرد وارداتی انجام می شود و با توجه به سرانه مصرف بالای نان در کشور و استان مرکزی اگر بتوان نانی با محتوای عناصر و مواد غذایی بیشتر را تهیه کرد می توان حجم بیشتری از نیازمندی های بدن افراد به این عناصر را تامین کرد.

نمک این نان، سلامتی است

وی تاکید کرد: به همین منظور پس از بررسی های انجام شده توسط صاحب نظران در سطح استان در خصوص تهیه نانی با ارزش بالاتر، تصمیم بر این شد که نوعی از نان به مردم عرضه شود که نسبت به نان های معمولی دارای ارزش غذایی بیشتر و بهتری باشد.

ملکی با بیان اینکه طرح به استاندار مرکزی ارائه شد بیان کرد: با حمایت ها و پیگیری های استاندار، نهضت احیای نان کامل در استان مرکزی شکل گرفت. این کار از نیمه اول سال گذشته آغاز شد و در ادامه، یک شورای سیاست گذاری به ریاست استاندار مرکزی و دبیرخانه اداره غله و عضویت دستگاه های متعدد برای این امر تشکیل شد.

کاملا نان بخورید

وی اضافه کرد: خوشبختانه موارد مصوب شده در شورا در حال انجام است و در استان مرکزی زنجیره نان کامل برقرار شده و در راستای اجرای این طرح، کارخانه آرد آشتیان تنها کارخانه ای است که آرد کامل تولید می کند. در روش تولید این نوع آرد، عناصر مطلوب غذایی در نان محفوظ می ماند، این آرد انواع ویتامین ها و پروتیئن ها و املاح را در خود دارد.

ملکی افزود: در سیستم تولید آرد معمولی که بر اساس استاندارد ۱۰۳ انجام می شود، آرد سبوس گیری شده و جوانه گندم از آن جدا می شود، اما در پروسه تولید آرد کامل این اتفاق رخ نمی دهد. تلاش شده است که در سطح استان واحدهای نانوایی از آرد کامل استفاده کنند که البته انجام این مهم نیازمند مجوزهایی بود که با حمایت های لازم این مهم مصوب شد.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی تصریح کرد: در حال حاضر در سطح استان مرکزی حدود ۷۰ واحد خبازی اقدام به پخت نان کامل می کنند و این تعداد با توجه به استقبال های صورت گرفته از سوی مردم، در حال افزایش است.

نمک این نان، سلامتی است

استان مرکزی قطب تولید نان کامل در کشور

ملکی تاکید کرد: اجرای این طرح در استان مرکزی به عنوان یک اقدام شاخص، مورد تقدیر مسئولین کشوری قرار گرفته و استان مرکزی از این حیث در بین تمام استان های کشور پیشرو و پیشگام بوده و قطب تولید نان کامل در کشور است و قرار است مراسماتی نیز در خصوص معرفی این نان و ارزش های غذایی آن برگزار شود.

وی اضافه کرد: خوشبختانه این طرح مورد رضایت مردم نیز واقع شده و در کنار اقدامات زیرساختی برای خبازی ها و ایجاد واحدهای نان کامل، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی و تشویق و ترغیب مردم به استفاده از نان های کامل نیز در حال انجام است که همین اقدامات سبب شده مردم استان مرکزی کنجکاو و ترغیب به استفاده از این نان شوند. رضایتمندی از این نوع نان در بین مصرف کنندگان مشهود است و امیدواریم با همین همت و انرژی و همکاری از سوی اعضای شورای نهضت نان کامل در استان مرکزی بتوان تعداد قابل توجهی از خبازی ها را به این طرح ملحق کرد.

به گفته وی، افزایش کیفیت و ظرفیت تولید آرد در قالب پویش نان کامل در راستای ارتقای جایگاه نان در سبد غذایی خانوار(با رویکرد ارتقای ۷۰ درصدی توان تولیدی کارخانجات آرد استان و توسعه نانوایی‌ها با پخت نان کامل) و فرهنگ سازی و نهادینه کردن استفاده از نان کامل از مهم‌ترین نتایج اجرای طرح نهضت نان کامل به شمار می‌رود.

به گزارش ایسنا، کارشناسان تغذیه نیز بر ارزش غذایی نان تاکید دارند به ویژه وقتی آرد مصرفی آن کامل بوده و از عناصر مفید بهره مند باشد.

نان کامل چیست؟

نسرین یادگاری، رئیس گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اراک نیز در تشریح ویژگی ها و مزایای نان کامل گفت: نانی کامل محسوب می شود که تمامی مزایای گندم را داشته باشد.

وی افزود: نان کامل نانی است که دارای پروتئین، آهن، ویتامین های گروه ب و روی است و می تواند بر سلامتی انسان اثرگذار باشد. نان می تواند به عنوان یک ماده مغذی و طلای گیاهی، ۵۰ درصد انرژی مورد نیاز بدن انسان را تامین کند.

یادگاری اضافه کرد: نان کامل همچنین می تواند حالت سیری ایجاد کند و در هنگام سیر شدن، در اصل می توان فشار خون و دیابت را کنترل کرد. با استفاده از نان کامل، قند در بدن دیرتر جذب می شود و کمک می کند که دیابت افزایش پیدا نکند.

وی خاطرنشان کرد: براساس چند بررسی کشوری انجام گرفته، با افزایش افراد مبتلا به فشار خون در استان مرکزی مواجه هستیم. طبق بررسی انجام شده در سال ۹۵ حدود ۲۹.۹ درصد افراد در استان مبتلا به فشار خون بوده اند اما در بررسی دو سال پیش مشخص شد که این میزان به ۳۴.۶ درصد افزایش یافته است.

یادگاری همچنین بیان کرد: در سال ۹۵ بالغ بر ۹ درصد افراد ۲۵ سال به بالا مبتلا به دیابت بودند که در ۱۴۰۰ این میزان به ۱۴ درصد افزایش یافت. این ارقام سبب شد به سمتی حرکت کنیم که غذایی به سفره مردم اضافه شود که بتواند این بیماری ها را کنترل کند.

نان کامل ترمز بیماری ها را می کشد

وی با اشاره به اینکه استفاده از نان کامل به سبب برخورداری آن از فیبر و ویتامین های گروه ب می تواند بر سلامت انسان اثرگذار باشد گفت: استفاده از این نان همچنین بر زیبایی پوست و مو نیز تاثیر بالایی دارد، همچنین مصرف این نان با توجه به برخورداری آن از ویتامین های لازم، در جلوگیری از ابتلا به یبوست نیز موثر است.

نمک این نان، سلامتی است

یادگاری تاکید کرد: یکی از اهداف اصلی نهضت احیای نان کامل این است که مصرف نان، سلامتی بیشتری برای مردم به همراه داشته باشد.

استاندار مرکزی نیز همواره بر حمایت از نانوایی های تولیدکننده نان کامل بر اساس تفاهم نامه با اداره کل غله و خدمات کشاورزی استان تاکید دارد و می گوید: حمایت‌های معنوی از نانوایی‌های نان کامل استان مرکزی انجام و آرد کامل به صورت یارانه‌ای در هر ظرفیتی در اختیار این نانوایی‌ها قرار می گیرد.

به گزارش ایسنا، بر اساس پژوهش‌های انجام شده افرادی که نان‌های سبوس دار استفاده می‌کنند کمتر در معرض ابتلا به سرطان‌های معده، سینه، خون و پروستات قرار دارند.

سبوس گندم و نان‌های سبوس دار علاوه بر اینکه مقدار زیادی کلسترول را جذب می‌کند، قادر به جذب مقادیر زیادی مواد سمی از جمله رادیکال‌های آزاد، سرب، کادمیوم و آفلاتوکسین بوده و عامل دفع آنها از بدن است.

با توجه به اینکه سبوس گندم و نان‌های سبوس‌دار منبع غنی فیبر به شمار می‌روند، وجود آنها در بدن در افزایش سوخت و ساز چربی نقش موثری داشته و موجب لاغری هم می‌شود.

متاسفانه در استان و کشور با افزایش آمار چاقی و اضافه وزن در تمامی گروه‌های سنی و افزایش بیماری‌های غیر واگیر از جمله سکته قلبی، مغزی، فشار خون، دیابت و چربی خون مواجه هستیم و از آنجا که نان عنصر اصلی در سفره غذایی ماست، مصرف نان سبوس دار می تواند در پیشگیری از این بیماری‌ها نقش بسزایی داشته باشد.

این نهضت ادامه یابد

بر اساس این گزارش، به نظر می رسد که نانواها هم از پخت این نان راضی هستند.

"یوسف خیری" یکی از خبازان شهر اراک در رابطه با کیفیت این نان گفت: مدت کوتاهی است که پخت نان کامل را آغاز کرده ایم. استفاده از آرد کامل باعث افزایش کیفیت نان شده و مردم نیز استقبال خوبی از این نان داشته اند.

وی بیان کرد: البته پخت این نان کمی برای خبازان زحمت بیشتری دارد اما کیفیت بالاتری حاصل می شود و بر این اساس و امیدواریم این نهضت ادامه داشته باشد.

نمک این نان، سلامتی است

امیدعلی جمشیدیان، دیگر خباز اراکی نیز گفت: در اسفندماه ۱۴۰۱ اقدام به پخت نان کامل کردیم و می توان گفت آرد مصرفی برای پخت این نان کیفیت بالایی دارد و مردم نیز استقبال خوبی از آن داشته اند و تعداد مشتریان افزایش پیدا کرده است.

وی ادامه داد: مردم تفاوت نان سفید و نان سبوس دار را شناحته و از این نوع نان استقبال کرده اند. امیدواریم روند تولید این نوع نان ادامه داشته باشد.

جمشیدیان با اشاره به اینکه در اجرای این طرح قیمت آرد افزایش داشته اما قیمت نان تولیدی تغییری نکرده گفت: نیاز است مسئولین در رابطه با قیمت آرد و هزینه های خبازی تدبیر لازم را داشته باشند تا خبازی ها دچار مشکل نشوند.

یکی از مشتریان نان کامل نیز گفت: ۵ سال است که از این نانوایی نان تهیه می کنیم. از زمانی که نان کامل پخت می کنند، نان کیفیت بهتری پیدا کرده است.

نمک این نان، سلامتی است

خانم دیگری نیز کیفیت نان را بالا دانست و گفت: چندین سال است که مشتری این نانوایی است و اکنون کیفیت نان بالاتر رفته است.

به گزارش ایسنا، با توجه به اهمیت این نان و مزایا و تاثیر بالایی که انتظار می رود در روند سلامتی مردم داشته باشد، امید است با حمایت مسئولین و ادامه این تلاش ها، در آینده شاهد پخت این نان در بیشتر نانوایی سطح استان باشیم.

همچنین انتظار می رود که در قالب اقدامات ترویجی و فرهنگ ساز، مردم نیز فواید این نان و خطرات نان سفید را جدی گرفته و به سمت استفاده از نان کامل سوق پیدا کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha