• یکشنبه / ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۰۹:۲۸
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402023119661
  • خبرنگار : 50037

شمیم عطر گلستان‌های‌ گل‌محمدی بهار

شمیم عطر گلستان‌های‌ گل‌محمدی بهار

ایسنا/همدان ایران یکی از مهمترین کشورهای جهان در تولید گل‌محمدی به شمار می‌رود که در این بین استان همدان نیز به علت داشتن شرایط مناسب آب و هوایی و وجود زمین‌های مناسب، مستعد کشت گیاهان دارویی به‌ویژه گل محمدی بوده و همین امر موجب شده تا در سال‌های اخیر کشاورزان این استان نیز نسبت به کشت این محصول اقتصادی و توسعه گلستان‌های گل محمدی ترغیب شوند.

در حال حاضر حدود ۳۵۰ هکتار از باغات این شهرستان به کشت گل‌محمدی اختصاص دارد که به صورت میانگین از این میزان سطح باغات زیرکشت گل‌محمدی به صورت سالیانه ۶۵۰ تا ۷۰۰ تن گل‌محمدی برداشت می‌شود.

از محصول تولیدی گل‌محمدی در سطح استان همدان بیشتر برای عرقیجات و خشک کردن به صورت سنتی استفاده می‌شود ضمن اینکه در حال حاضر تعداد ۳۰۰ واحد کارگاه سنتی استان همدان در حوزه فرآوری گل محمدی و گلاب گیری فعالیت می کنند. علاوه بر آن با توجه به فعالیت دو کارخانه صنعتی در ملایر و بهار، به طور میانگین ۶۰۰ تن گلاب از این دو کارخانه صنعتی در این استان تولید می شود.

یکی از شرکت‌های معروف شهرستان بهار که با مجموعه صنایع تبدیلی و فرآوری خود از سال ۶۳ تاکنون در زمینه تولید شوریجات، عرقیجات، ترشیجات و گلاب گیری فعالیت دارد، از سال ۹۵ با احداث باغ گل محمدی در زمینه کشت و تولید این‌ محصول کم‌آب‌بر همراه با توجیه اقتصادی بالا نیز گام های مؤثری برداشته و خود مشوق سایر کشاورزان منطقه در توسعه کشت این محصول کشاورزی است. در حال حاضر باغ گل‌محمدی این مجموعه در شهرستان بهار از جمله باغات گل‌محمدی سطح استان همدان از نظر گستردگی وسعت به شمارمی‌رود.

در همین رابطه مدیرعامل شرکت اخوان صالحی‌پیمان در گفت‌و گو با ایسنا، میزان کشت توسعه گل‌محمدی این گلستان را ۲۰ هکتار برشمرد و اظهار کرد: از سال ۹۵ کشت گل‌محمدی را به عنوان یکی از گیاهان دارویی کم آب بر با توجیه اقتصادی بالا آغاز کرده‌ایم و براساس پیش بینی در سال جاری از سطح ۲۰ هکتار اراضی کشت گل‌محمدی ۸۰ تن برداشت محصول خواهیم داشت‌.

علی‌اصغر صالحی‌پیمان با بیان اینکه برداشت میزان محصول گل محمدی در هر هکتار بستگی به رقم گل و شرایط آب و هوایی دارد، افزود: حداقل بین ۳.۵ تا پنج تن در هکتار از باغات گل‌محمدی می‌توان محصول برداشت کرد ضمن اینکه اگر در تغذیه و بحث نگهداری باغ گل محمدی دقت و مهندسی لازم انجام  شود در هر هکتار میزان هفت تن هم می‌توان برداشت محصول داشت.

وی در ادامه با اشاره به تعداد اشتغال ایجاد شده در این باغ گل‌محمدی ۲۰ هکتاری تصریح کرد: برای کشت گل محمدی هشت نفر به صورت دائم و سالانه در این باغ مشغول به کار هستند و در  یک ماه برداشت محصول نیز به صورت فصلی ۳۰۰ تا ۳۶۰  نفر در این باغ اشتغال دارند.

وی گفت: از سال ۶۸ مجموعه صنایع تبدیلی ما در زمینه تولید خیارشور، فرآوری زیتون و انواع شوریجات و عرقیجات با نام شرکت اخوان صالح‌پیمان با اشتغال ۷۰ نفر  فعالیت خود را آغاز کرده و امکانات و تجهیزات لازم و صنعت گلاب‌گیری و تقطیر گل محمدی و تولید اسانس گل محمدی را نیز داریم و از نظر صنایع تبدیلی با مشکلی مواجه نیستیم ضمن اینکه از استان های دیگر از جمله لرستان و کرمانشاه نیز محصول گل محمدی برای تقطیر و گلاب گیری خرید داریم.

صالحی‌پیمان با بیان اینکه میزان تولید میانگین گلاب مجموعه صنایع تبدیلی ما بستگی به موجودی گل دارد، خاطرنشان کرد: با توجه به حجم گل سالانه مجموعه صنایع تبدیلی ما دارای ۱۰۰ تا ۱۶۰ تن گلاب است ضمن اینکه در سال گذشته از گل محمدی برداشت شده توسط صنایع تبدیلی ما ۳۳۰۰ سی سی اسانس تولید شد.

وی ادامه داد: اسانس تولید شده را به شرکت های بزرگ تر از جمله «ایران گلاب» و «باریجستان» تحویل می دهیم و آنها خودشان به عنوان شرکت تخصصی در زمینه اسانس هم در بحث صادرات به کشورهای اروپایی اقدام می کنند و هم خودشان می توانند برای تولیدات داخلی تأمین کننده باشند.

صالحی‌پیمان با بیان اینکه از هر ۳۰۰۰ کیلوگرم گل محمدی، حدود یک کیلو اسانس به دست می آید، گفت: گل محمدی، در تسکین برخی دردهای روماتیسمی، بیماری های قلبی، تقویت اعصاب و ناراحتی گوارش استفاده دارد.

وی با بیان اینکه گلاب تولید شده به سراسر کشور ارسال می‌شود، افزود: صادرات گلاب و اسانس آن در برنامه ما نیست چراکه حجم گلاب تولید شده ما قابل توجه برای صادرات نیست و حداقل باید ۱۵۰۰ تن گلاب تولید داشته باشیم که بتوانیم‌ بازار بین المللی را تحریک کنیم و این‌ حجم تولید برای کشور هم چندان کافی نیست.

صالحی‌پیمان با بیان اینکه با توجه به کمبود منابع آبی و ارزش افزوده گل به دیگر کشاورزان کشت این‌محصول را توصیه می کنیم، به مشکلات کشت گل‌محمدی اشاره کرد و گفت: متأسفانه استان همدان در بحث گل‌محمدی در مرحله برداشت دارای چالش بوده و نیروی انسانی متخصص برای برداشت در استان نداریم.

وی با بیان اینکه برداشت گل‌محمدی کار تخصصی و تجربی است، تصریح کرد: در کاشان و قمصر که ۲۰۰۰ سال در این رابطه قدمت دارند و ساختار سیستم آن شهرها بر پایه و محور گل محمدی  است و مسئولان این شهرها نیز برای تسهیل در روند برداشت این محصول پای کار بوده و به خدمت کشاورز می آیند چراکه برداشت این محصول بسیار حساس بوده و در کمترین مدت زمان از چرخه ارزش خارج می شود.

صالحی‌پیمان با اشاره به مهارت و تخصص نیروی انسانی به کار گرفته شده برای برداشت گلمحمدی اظهار کرد: بارها که برای یادگیری و آموزش به کاشان مراجعه داشتم، در کاشان اکثریت نیروهای آنها برای برداشت گل‌محمدی اتباع افغانی هستند و خیلی خوب و با تبحر گل محمدی را برداشت می‌کنند.

وی با بیان اینکه با تبحر، مهارت و تخصصی که در برداشت این محصول حساس دارند، میانگین بین ۶۰ تا ۱۰۰ کیلو گل در روز در باغات گل محمدی کاشان و قمصر برداشت می‌شود، افزود: این در حالیست که ما به تازگی با به کارگیری کارگران و نیروی انسانی در باغات گل محمدی به برداشت ۶۰ کیلو رسیده‌ایم این امر موجب شده تا بخش زیادی از محصول در سطح باغ اتلاف و هدر برود. متأسفانه به علت کمبود نیروی انسانی متخصص در منطقه سال گذشته نیمی از باغ برداشت آن انجام نشد و به هدر رفت.

صالحی‌پیمان بیان کرد: برای مرتفع شدن مشکل کمبود نیروی انسانی با مهارت و متخصص در برداشت گل‌محمدی از مسئولان استان طی پیگیری درخواست کردم که برای آموزش و تربیت نیروی انسانی مناسب برای برداشت این محصول حساس برای مدت کوتاه چند روزه مجوز به کارگیری اتباع افغان را بدهند اما متأسفانه مخالفت شد.

وی گفت: اگر مجوز ۲۰ روزه ای به بنده بدهند تا تعدادی اتباع باتجربه افغان در زمینه برداشت محصول گل‌محمدی را برای آموزش و انتقال تخصص خود به نیروی انسانی ما به کارگیری کنیم به طور قطع این مشکل کمبود نیروی انسانی متخصص در برداشت گل محمدی در استان مرتفع خواهد شد.

وی با بیان اینکه در کار خود نگاه به کمک دولت نداشتم اما با تسهیلگری و عدم سنگ اندازی در کارها می‌تواند کمک بسیاری به سرمایه گذار و تولیدکنندگان کند، مطرح کرد: به کشاورزان توصیه داریم در قسمت هایی از مزرعه و زمین های کشاورزی خود که ادوات کشاورزی نمی تواند به آن دسترسی داشته باشد، بوته های گل محمدی بکارند.

مدیر جهادکشاورزی شهرستان بهار هم در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: سطح زیرکشت باغات گل‌محمدی این شهرستان ۴۹ هکتار بوده که از این میزان باغات و گلستان های گل‌محمدی ۴۴ هکتار باغات بارور و پنج هکتار هنوز به صورت نهال هستند.

عبدالحسین اکبری با بیان اینکه پیش بینی می‌شود در سال جاری از سطح باغات گل‌محمدی این شهرستان ۷۰ تن محصول برداشت شود، افزود: میانگین برداشت گل‌محمدی از سطح باغات این شهرستان در هر هکتار به طور متوسط ۱۶۰۰ کیلوگرم بوده که در وسیع ترین باغ مربوط به گلستان گل محمدی صالحی پیمان سه تن در هر هکتار نیز محصول تولید و برداشت می‌شود.

وی با بیان اینکه گلبرگ، غنچه خشک شده، اسانس و گلاب به دست آمده از گل محمدی را می‌توان در صنایع مختلف به کار برد، افزود: از اسانس گل محمدی در صنعت داروسازی، لوازم آرایشی و بهداشتی و مواد غذایی می‌توان استفاده کرد که در این رابطه یک واحد صنایع تبدیلی واقع در روستای گنج تپه شهرستان بهار فعال است.

اکبری اواخر اردیبهشت ماه تا اواخر خردادماه را زمان برداشت گل محمدی دانست و تصریح کرد: بهترین زمان برای برداشت گل محمدی قبل از طلوع آفتاب است چراکه در این زمان بیشترین میزان اسانس در گل وجود دارد.

وی باغ گل محمدی ۲۰ تا ۲۷ هکتاری صالحی پیمان را به عنوان یکی از وسیع ترین باغات گل‌محمدی این شهرستان برشمرد و خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه این سرمایه گذار خود دارای صنایع تبدیلی و فرآوری عرقیجات، شوریجات و ترشیجات بوده و خود واحدی در رابطه با گلاب گیری و تولید اسانس گل محمدی در گنج تپه شهرستان بهار دارد، این امر موجب شده تا از نظر صنایع فرآوری گل محمدی و صنایع گلاب‌گیری در شهرستان مشکلی نداشته باشیم.

اکبری ادامه داد: یکی از دغدغه‌های بخش کشاورزی استفاده بهینه از آب‌های زیرزمینی است که در این رابطه در باغات گل محمدی شهرستان از سیستم آبیاری قطره‌ای استفاده شده و این امر  موجب صرفه جویی در مصرف آب شده است.

به گزارش ایسنا، با توجه به سیاست های اخیر در رابطه با ترغیب و تشویق کشاورزان به سمت کشت‌های کم آب بر و گیاهان دارویی از جمله کشت گل محمدی در کنار توسعه باغات گل محمدی  استان توجه ویژه به صنایع تبدیلی از جمله اسانس گل محمدی از نقش مؤثری در صادرات این محصول ارزنده و اقتصادی استان به سراسر دنیا برخوردار خواهد بود که از این امر مهم نباید غافل شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha