راضیه آذرنیا در نشست تخصصی بررسی ابعاد فرهنگی و اجتماعی مسئله جمعیت که امروز، ۲۷ اردیبهشت ماه، در سالن همایش دکتر کاظمی آشتیانی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی برگزار شد، اظهار کرد: با توجه به نتایج جمعآوری شده از افکارسنجی که در استان انجام شده، تلاش کردهایم بین بیشترین رشد نرخ جمعیت استان در شهرستان تایباد و کمترین میزان رشد جمعیت در شهرستان سبزوار مقایسهای انجام دهیم تا عوامل مهم آن را شناسایی و بررسی کنیم.
وی افزود: سنجش افکار عمومی و آشنایی با افکار عمومی در هر مساله اجتماعی جهت برنامهریزی موثر و هدفمند بسیار کارگشاست. با همین هدف ۴۲۲ نفر در مشهد، ۱۲۰ نفر در تایباد و ۱۲۰ نفر در سبزوار جهت سنجش و پرسش و پاسخ انتخاب شدند و در نظرسنجی شرکت کردند.
آذرنیا با اشاره به اینکه افرادی با رده سنی حدود ۱۸ تا ۴۰ سال که در سن ازدواج و باروری بودند، در این افکارسنجی شرکت کردند، بیان کرد: در این تحقیق تلاش شد به لحاظ جنسیتی از زن و مرد با ردههای سنی مختلف و تحصیلات متفاوت و از طبقات اجتماعی مختلف در سه شهرستان هدف نظرسنجی شود.
وی تصریح کرد: براساس این نظرسنجی بیشترین رشد نرخ جمعیت در شهرستان تایباد و کمترین میزان رشد جمعیت در شهرستان سبزوار ثبت شده است. به لحاظ تحصیلات ۳۹ درصد جامعه هدف در سه شهرستان در دوره متوسطه و دیپلم بودند. کمترین میزان تحصیلات در شهرستان تایباد با ۱۲.۵ درصد در دوره ابتدایی و ۱۴ درصد در مقطع راهنمایی گزارش شده است. همچنین به لحاظ درصد فعالیت، شهرستان سبزوار بیشترین شاغل را داشته و تایباد و مشهد در جایگاههای بعدی قرار گرفتند.
مدیر مرکز افکارسنجی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به اینکه میانگین سن پاسخگویان در این افکارسنجی حدودا ۳۰ سال بوده است، توضیح داد: اکثر افراد منتخب در این طرح به سوال آیا داشتن فرزند باعث خوشبختی زوجین میشود، پاسخ مثبت دادند.
وی در بخشی دیگر گفت: در سبزوار به ترتیب داشتن درآمد کافی، احترام متقابل و باورهای مذهبی مشترک، در تایباد عشق و علاقه، درآمد کافی و احترام متقابل و در مشهد هم باورهای مذهبی مشترک، داشتن درآمد کافی و عشق و علاقه سه عامل مهم در دوام زندگی برشمرده شدهاند.
آذرنیا خاطرنشان کرد: حدود به ۵۰ درصد از شرکتکنندگان در این پژوهش در سه شهرستان هدف ۲ فرزند را مناسب دانستند اما در تایباد ۲۸ درصد افراد چهار فرزند و ۱۰ درصد پنج فرزند و بیشتر از آن را مناسب اعلام کردهاند. این آمار در شهرستان سبزوار کاملا برعکس بوده و ۱۵ درصد جامعه هدف یک فرزند و تنها پنج درصد شان بدون فرزند بودن را مناسب میدانستند. در مشهد نیز فقط پنج درصد داشتن سه فرزند را مطلوب عنوان کردند.
مدیر مرکز افکارسنجی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی بیان کرد: براساس میزان تحصیلات در مشهد و سبزوار روند کاهشی را شاهد هستیم و با افزایش تحصیلات تمایل به فرزندآوری کاهش مییابد اما در شهرستان تایباد این موضوع متفاوت بوده و کسانی که دارای مدارک بالاتر از کارشناسی ارشد دارند، میانگین مطلوبشان سه الی چهار فرزند اعلام شده است.
وی ادامه داد: حدود ۶۲ درصد شهروندان مشهدی، ۷۸ درصد تایبادیها و ۶۳ درصد سبزواریها در این افکارسنجی متاهل بودند. همچنین افراد مجرد مهمترین دلایل تجرد خود را در مشهد بالا بودن هزینههای زندگی مشترک و در تایباد و سبزوار نداشتن شغل مناسب میدانستند. یافتن همسر دلخواه در ۲۱ درصد جمعیت انتخاب شده در مشهد و سبزوار دلیل مهم تجرد افراد بوده است.
مدیر مرکز افکارسنجی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی بیان کرد: در مشهد، تایباد و سبزوار به ترتیب ۶۵، ۷۵ و ۶۲ درصد گفتهاند که تصمیم به ازدواج دارند و قطعا ازدواج خواهند کرد اما ۳.۸ درصد شهروندان در تایباد، ۲۲.۲ درصد سبزواریها و ۳۱ درصد مشهدیها مطمئن نبودند که ازدواج میکنند. در همین نظرسنجی ۱۵ درصد در سبزوار، ۴.۵ درصد در مشهد و ۱۱.۵ درصد در تایباد اعلام کردند که قصد ازدواج ندارند.
وی اظهار کرد: ۸۸ درصد تایبادیها، در سبزوار ۶۷ درصد و ۷۴ درصد مشهدیها به این سوال که اگر شرایط اقتصادی برای آنها فراهم شود، ازدواج میکنند یا خیر، پاسخ مثبت دادهاند. در سوالی دیگر نیز از آنها خواستیم نظرشان را در خصوص تعداد فرزند در زندگی مشترک اعلام کنند و طبق آمار داشتن ۲ فرزند در سه شهرستان بالاترین درصد رضایتمندی را داشت. ۲۳.۱ درصد در تایباد تمایل به داشتن چهار فرزند و ۱۱.۵ درصد به پنج فرزند و بیشتر از آن تمایل داشتند؛ در حالی که این آمار در سبزوار دقیقا برعکس بود و ۱۱.۶ درصد افراد به داشتن فرزند تمایل نشان دادند.
آذرنیا توضیح داد: ۸۵ درصد افراد متاهل در سه شهرستان هدف دارای فرزند بودند و در سوالی مبنی بر افزایش فرزندان دیگری به جمعیت خانواده، در شهرستان مشهد ۳۰ درصد، در تایباد ۴۲ درصد و در سبزوار ۳۴ درصد پاسخ مثبت دادند. در مشهد و سبزوار تعداد فرزند مطلوب را علاوه بر فرزندان موجود خود یک فرزند اعلام کردند اما در تایباد ۵۰ درصد افراد ۲ فرزند، ۱۲.۵ درصد چهار فرزند و ۶.۳ درصد سه فرزند را گزارش کردند.
وی خاطرنشان کرد: فراهم نبودن شرایط اقتصادی، نداشتن درآمد کافی و مسکن مناسب مهمترین دلایل برای نداشتن فرزند در سه شهرستان هدف است. همچنین رضایت از زندگی مجردی بین زنان مشهدی و سبزواری بیشتر از زنان تایبادی اعلام شده و در عوض در تاهل آقایان مشهدی و سبزواری رضایت بیشتری نسبت به مردان تایبادی دارند.
انتهای پیام
نظرات