یکی از اتفاقهای فرهنگی هنریِ اینروزهای پیادهراه چهارباغ عباسی گشایش موزه خصوصی نگارگری و هنرهای تجسمی «نگاه» است که میتواند تا اندازهای روح فرهنگ و هنر را به این پیادهراه تزریق کند، موزهای که در ابتدای راه است و در ادامه میتواند فعالیتهای خود را به اهداف موزهها در نگاه جهانی شورای بینالمللی موزهها (ایکوم) نزدیک کند؛ همانطور که این شورا در جدیدترین تعریف خود درباره موزه چنین آورده است: «موزه، نهادی غیرانتفاعی و دائمی در خدمات جامعه است که به تحقیق، گردآوری، حفاظت، تفسیر و به نمایش گذاشتن میراث ملموس و ناملموس میپردازد. نهادی در دسترس و جهانشمول که درهایش به روی همگان باز است و تنوع و پایداری را پرورش میدهد. آنها از نظر اخلاقی، حرفهای و با مشارکت جوامع اداره میشوند و با ارائه تجربیات متنوع برای آموزش، لذت، تفکر و به اشتراکگذاری دانش، ارتباط برقرار میکنند.»
گشایش موزه نگارگری و هنرهای تجسمی «نگاه»در ضلع شرقی چهارباغ عباسی، اقدامی مثبت است که پس از مناسبسازی پارکینگِ بدون استفادهی بازار فردوسی تأسیسشده و محیط زیبایی برای نمایش آثار هنرمندان ایرانی ایجاد کرده که با حال و هوای قدیم چهارباغ سنخیت دارد و این گشایشِ مبارک، هنردوستان بسیاری را به موزه دعوت کرده است.
آثار ارائه شده در این موزه شامل دو بخش نمایشگاه موقت و دائمی است که بخش نمایشگاه موقت طبق زمانبندی انجامشده و بنا به گفته مدیریت این موزه، در مرحله نخست و به مدت ۲ هفته به آثار نگارگری هنرمندان پیشکسوت این رشته اختصاص دارد که این نگارهها بر اساس موضوعهای مختلفی مانند کاروانسراها، میدان نقشجهان و موضوعاتی برگرفته از آثار شاعرانی همچون نظامی، فردوسی، عطار، مولانا و دیگر اشعار فارسی یا افسانههای خارجی و ایران خلقشده و بهصورت امانی در این موزه نمایش داده شدهاند؛ اما در کنار این بخش، نمایشگاه دائمی موزه نیز شامل آثار نگارگری تعداد دیگری از هنرمندان است و علاوه بر آن نیز هنرهای تزئینی مختلف ازجمله نقاشی مینیاتور روی استخوان شتر و صدف نیز دیده میشود.
موزه نگارگری و هنرهای تجسمی «نگاه» همچنین شامل ۲ بخش فعال کافیشاپ و فروشگاه هنرهای دستی نیز هست و مدیریت موزه میگوید: «نگاه برای برگزاری نمایشگاههای موقت، کلاسها و کارگاههای آموزشی نیز با علاقهمندان همکاری خواهد کرد.»
حسین قانعیان، مدیر موزه نگارگری و هنرهای تجسمی «نگاه» به ایسنا گفت: به علت نزدیکی محل کارم به چهارباغ، به طور مرتب از این مسیر رفتوآمد داشتم و همواره خلأ وجود یک پایگاه فرهنگی در این مکان تفریحی و تاریخی را احساس میکردم.
او ادامه داد: بعدازاینکه عبور و مرور اتومبیل در چهارباغ قطع شد، پارکینگی به مساحت ۴۸۰ مترمربع که الآن محل موزه نگارگری نگاه است بدون استفاده باقیمانده و تا حد خیلی زیادی تخریبشده و تقریباً چیزی از آن باقی نمانده بود. از حدود ۲ سال پیش مرمت و بازسازی این مکان را آغاز کرده و در مهرماه سال گذشته به مدت ۵ سال آن را با هزینه شخصی از مالک خصوصی اجاره کردم و بهاین ترتیب مراحل برای تأسیس یک مکان فرهنگی و هنری شروع شد.
مدیر موزه نگارگری و هنرهای تجسمی «نگاه» افزود: من نیز در عرصه هنر نگارگری فعالیت میکنم و به دلیل شغلم، همواره با دیگر هنرمندان این حرفه در ارتباط بودهام و به همین دلیل ایده تأسیس چنین موزهای با محوریت نگارگری و هنرهای تجسمی به ذهنم رسید.
قانعیان در ادامه گفت: آثاری که الآن در موزه نگارگری «نگاه» به نمایش درآمده در ۲ بخش نمایشگاه دائمی و موقت ارائهشدهاند که بخش نمایشگاه موقت متعلق به آثار تعدادی از پیشکسوتان هنر نگارگری است. این عزیزان محبت کردند و آثار خود را بهصورت امانی در اختیار موزه قرار دادند تا برای بازدیدکنندگان به نمایش بگذاریم. بعد از پایان دو هفته از گشایش این موزه نیز این آثار جمعآوری خواهد شد و قرار است نمایشگاهی را برای تعدادی از هنرمندان جوانتر برگزار کنیم.
او اضافه کرد: درحال حاضر آثار هنرمندانی مانند استادان گرامی امیرهوشنگ جزیزاده، رضا فتاحی، مجید فتاحی و جعفر فتاحی، روحالله اسحاق زاده، فرزانه جعفری، روحالله جهانبین، جلیل جوکار، مهرداد صدری، سعید عباسی، علیرضا اسماعیلپور، عبدالله نصیریان، غلامرضا اسماعیلزاده، منصور خادم خراسانی، فتحالله عباسی، زهره فیضاللهی، رضا بدرالسماء و تعدادی دیگر از هنرمندان نگارگری اصفهان در دو هفتهی نخست آغاز فعالیت این موزه به نمایش درآمده؛ همچنین لازم به ذکر است که ما محدودیتی برای نمایش آثار هنرمندان نداریم و هر هنرمندی با هر سبک هنری میتواند آثار نگارگری خود را در موزه به نمایش بگذارد.
قانعیان گفت: این موزه در ادامه فعالیت خود در بخش نمایشگاه موقت، آثار مختلفی در حوزه هنرهای تجسمی ارائه خواهدکرد.
او حضور راهنمایان در موزه را ضروری دانست و مطرح کرد: فعلاً ۲ نفر بهعنوان راهنما در مجموعه همکاری دارند، من نیز آماده ارائه خدمات به بازدیدکنندگان هستم، اما با توجه به اینکه موزه نگارگری در چهارباغِ پرتردد واقعشده است، نیازمند تعداد بیشتری راهنما است و بهزودی چند نفر راهنمای متخصص به مجموعه ما اضافه خواهند شد تا به ابهامات و سؤالات بازدیدکنندگان پاسخ داده و به آنان در مورد آثار توضیحاتی ارائه دهند.
مدیر موزه نگارگری و هنرهای تجسمی «نگاه» ادامه داد: ساعات بازدید از موزه «نگاه» نیز ساعت ۱۰ صبح تا ۱:۳۰ ظهر و از ساعت ۱۶ تا ۱۹ بعدازظهر است که به زودی بازدید از این موزه تا ساعت ۲۰:۳۰ فراهم میشود؛ ضمن اینکه موزه همهروزه بهجز روزهای دوشنبه و ایام تعطیلات رسمی به روی بازدیدکنندگان باز است.
او با بیان اینکه موزه نگارگری و هنرهای تجسمی «نگاه» زیر نظر اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان فعالیت میکند، گفت: در این موزه یک غرفه صنایعدستی نیز در نظر گرفتهشده که در آن آثار مختلف صنایعدستی ارائه خواهدشد.
انتهای پیام
نظرات