عبدالرسول پورعباس چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت در نشست مسئولان سازمان سنجش آموزش کشور با عوامل اجرایی و حفاظت آزمون سراسری در استان فارس، بیان کرد: پس از نوبت اول آزمون سراسری ۱۴۰۲ که در دیماه ۱۴۰۱ برگزار شد، نوبت دوم کنکور نیز در نیمه دوم تیرماه ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد.
پورعباس با بیان اینکه نرمافزارها و سختافزارها برای برگزاری آزمون الکترونیکی طراحی و ساخته شده و در مرحله آزمایش هستیم، برگزاری نوبت اول آزمون سراسری ۱۴۰۲ را رضایتبخش ذکر و اضافه کرد: در این آزمون سیستم همان سیستم کاغذی بود اما با تدابیر جدیدی که اتخاذ شد شاهد برگزاری بدون چالش این آزمون بودیم.
به گفته پورعباس، در آزمونهای گذشته همین امکانات و مقدورات را داشتیم اما در نوبت اول آزمون ۱۴۰۲، در دی ماه ۱۴۰۱ تدابیر جدیدی اتخاذ شد که کمک بزرگی به بهتر برگزار کردن این آزمون بود.
او همچنین ملی شدن آزمون را از تدابیر خوب اتخاذ شده در برگزاری نوبت اول آزمون ۱۴۰۲ در دیماه ۱۴۰۱دانست و گفت: برای همه دستگاهها مسئولیتی احصاء و این وظایف از طریق شورای امنیت کشور به آنها ابلاغ شد. همچنین مصوبات شورای امنیت کشور قانون است و هر کس اجرا نکند جرم تلقی میشود، لذا یک حرکت ملی و فنی برای برگزاری آزمون انجام شد که به صورت هوشمندانه طراحی شده بود.
معاون وزیر و رئیس سازمان سنجش آموزش کشور اضافه کرد: زمانی میتوانیم تقلب در آزمون را به صفر برسانیم و در آزمون را با کیفیت بهتری برگزار کنیم که همت کنیم و آزمونهای سراسری کشوری به شکل بدون کاغذ و به صورت تمام الکترونیک برگزار شود.
پورعباس با بیان اینکه تمهیدات برای هوشمندسازی کنکور و برگزاری آزمون الکترونیکی در سال آینده اندیشیده شده است، گفت: در حال حاضر سئوالاتی اساسی مطرح است که سازمان سنجش دارد به کجا میرود و آزمونها به کجا میروند؟ اگر بخواهیم تحلیل سادهای ارائه دهیم میتوان گفت در یک دوره همه چیز در سازمان سنجش کاغذی بود. در واقع فرآیند ثبتنام، آماده کردن و توزیع کارت آزمون، امتحان دادن، جمعآوری پاسخنامهها و انتخاب رشته به صورت کاغذی دنبال میشود و این روند گرفتاریهای بسیاری برای مردم به همراه داشت. اما اکنون به جایی رسیدیم که به جز خود آزمون، کاغذی را در مسیر فرآیند اجرا نداریم.
او ادامه داد: با غیرکاغذی شدن آزمون سازماندهی و روش کار متفاوت خواهد شد. در سال آینده به نقطهای میرسیم که سازمان سنجش نوین در کشور داشته باشیم و این سازمان در همه ابعاد با تغییر و تحولات قابل توجهی مواجه خواهد شد.
پورعباس اضافه کرد: در شرایط کنونی آزمون به صورت آزمون کاغذی انجام میشود. داوطلبان در جلسه امتحان حضور مییابند و دفترچه پاسخنامه در اختیار آنها قرار داده میشود تا بتوانند در آزمون شرکت کنند. البته این دفترچه و پاسخنامه در فرآیندی بسیار سنگین، پیچیده و تحت حفاظت بسیار شدیدی تولید و در قرنطینهای بدون ارتباط فیزیکی، صوتی و تصویری انجام میشود.
او بیان کرد: این فرآیند با یک مکانیزم پیچیده انجام میشود. این در حالیست که در آزمونهای بدون کاغذ این پیچیدگیها و گرفتاریها را نداریم.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور اضافه کرد: در حال حاضر شرایطی فراهم شده تا به جای اینکه برای هر داوطلب یک فایل آزمون سراسری ۱۴۰۲ ساخته شود برای هر داوطلبان یک کارت پوشه و پروفایل درست میشود به گونهای که این پروفایل تا آخر عمر تحصیلی و شغلی او فعال است.
پورعباس گفت: علایق فرد توسط خودش به پروفایلش اضافه میشود. با این اقدام میتوانیم فرد را رصد و عملکرد او را ارزیابی کنیم. همچنین از این طریق فرآیند استعدادیابی در مسیر ادامه تحصیل و هدایت تحصیلی داوطلبان شکل میگیرد.
او بیان کرد: دولت مصمم است که این سازمان را در مسیر درست هدایت کند به طوری که مسئولیتهای متفاوتی داشته باشد. این رویکردها باعث میشود که در مسیر سنجش داوطلبان از زمان کنکور تا زمان فارغالتحصیلی عملکرد دانشگاهها، مؤسسات هدایت با نظارت و کنترل موردارزیابی قرار بگیرد.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور، گفت: در حال حاضر در دوره گذر هستیم اما این دوره گذر خیلی طولانی نیست. تمام نرمافزارها و سختافزارها برای برگزاری آزمون طراحی و ساخته شده و در مرحله تست هستیم. یک سال با برگزاری آزمونهای آموزشی در استانهای مختلف برگزاری این نوع آزمون را تست میکنیم تا داوطلبان و مسئولان برگزاری آزمون آمادگی لازم را کسب کنند.
به گفته پورعباس، با برگزاری آزمون الکترونیکی بخش عمدهای از خاستگاهها و شکل تقاضاها متفاوت خواهد شد.
او تصریح کرد: زمانی که آزمون به شکل هوشمند برگزار شود عوامل اجرایی هم هوشمند میشوند. طبیعتا هزینهها و پرداختها متفاوتتر خواهد بود.
معاون وزیر علوم بیان کرد: در حال حاضر جریانات و شبکههای زیرزمینی ساماندهی شدهاند؛ شبکههایی که تمام فرآیندها را مرحله به مرحله از قبل پیشبینی و برنامه ریزی کرده تا به سودجویی بپردازند و در نهایت موجب بیآبرویی برای نظام و سازمان و نهادهای مجری شوند. ث
پورعباس گفت: این شبکهها که توسط افراد منفعت طلب شکل گرفته با این کار جیب مردم را خالی میکنند. بر اساس گزارشات ارائه شده این شبکهها در سال گذشته بالای ۳۰۰ میلیون تا یک و نیم میلیارد از مردم پول گرفتند.
او عنوان کرد: در واقع آنها روی نقاط ضعف سازمان سنجش و عوامل اجرایی کنکور حساب باز کردهاند؛ هرچه نقطه ضعف بیشتری نشان دهیم آنها مانور بیشتری میدهند.
پورعباس گفت: متأسفانه برخی مردم برای اینکه امید موفقیت در کنکور را برای فرزندانشان ایجاد کنند از مسیر خلاف وارد میشوند و در دام این افراد میافتند.
او تاکید کرد: به میزانی که بتوانیم دقت عملمان را در نظارت در کنکور بالا ببریم به همان میزان میتوانیم از این اتفاقات ناخوشایند جلوگیری کنیم.
پورعباس با بیان اینکه در برگزاری آزمون با سه دسته داوطلب مواجه میشویم، گفت: داوطلبی که فقط برای انجام آزمون در جلسه حضور مییابد. داوطلبانی که برای انجام تقلب به جلسه آمدهاند و قصد دارند عکس از صفحات آزمون بگیرند آن را به بیرون ارسال کنند و داوطلبانی که برای پاسخگویی به سوالات یک یا چند درس در آزمون شرکت میکنند.
او خاطرنشان کرد: عوامل اجرایی آزمون باید در لحظه ورود داوطلبان، هنگام برگزاری آزمون و حتی پایان آزمون بهترین عملکرد و مدیریت را داشته باشند.
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور همچنین با اشاره به اینکه هنگام ورود داوطلبان حساسترین مواقع نظارت است، افزود: عوامل اجرایی باید هوشیاری و هوشمندی خود را حفظ کنند و دلی عمل کنند تا بتوانیم شاهد برگزاری خوب آزمون باشیم.
پورعباس بیان کرد: تنها کاری که باعث لو رفتن سوالات میشود پاره شدن بسته حاوی سوالات و پاسخنامههای آزمون پیش از برگزاری آزمون است لذا اگر طبق دستورالعمل انجام شود فرآیندها به حدی پیچیده است که احتمالاً تقلب وجود ندارد.
انتهای پیام
نظرات