• چهارشنبه / ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۰۰:۱۶
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402021912401
  • خبرنگار : 30147

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد:

افزایش بهره‌وری نهاده‌های تولید تنها راه نجات‌ بخش کشاورزی خلیل‌آباد است

افزایش بهره‌وری نهاده‌های تولید تنها راه نجات‌ بخش کشاورزی خلیل‌آباد است

ایسنا/خراسان رضوی مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد گفت: کشاورزان خلیل‌آباد اگر می‌خواهند بخش کشاورزی را نجات دهد باید به سمت افزایش بهره‌وری در نهاده‌های تولید بروند.

محمود شبان در گفت و گو با ایسنا از برگزاری چهارمین کاروان الگوی کشت برای محصولات زراعی در خلیل‌آباد همزمان با سایر شهرستان‌ها خبر داد و اظهار کرد: هدف از راه‌اندازی این کاروان در راستای امنیت و اقتدار غذایی و با هدف ارتقاء بهره‌وری آب، افزایش عملکرد، افزایش سطح پوشش بیمه‌ای و توسعه کشت‌های گلخانه‌ای و انتقال کشت در فضای باز و گلخانه‌ای و جایگزینی کشت‌های استراتژیک در شهرستان‌ها بوده است.

وی از خلیل‌آباد به عنوان شهرستان باغبانی نام برد و گفت: با همکاری کشاورزان تاکنون اقدامات خوبی در خصوص محصولات زراعی شهرستان انجام شده است.

افزایش تولید محصول با استفاده از روش‌های نوین آبیاری

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد در همین خصوص افزود: برای اولین بار در شهرستان سیستم آبیاری مزرعه ۴ هکتاری با نوار تیپ انجام و در آن به مقایسه ۴ رقم گندم نارین، چمران ۲، مهرگان و پیشگام پرداخته شد.

وی اظهار کرد: باوجوداینکه میانگین تولید گندم در این شهرستان ۲.۵ تن در هکتار است، اما پس از اجرای سیستم آبیاری با نوار تیپ در این مزرعه و از سویی کاهش ۴۰ تا ۴۵ درصدی آب مصرفی پیش بینی می‌شود ۴ تن در هکتار برداشت گندم داشته باشیم.

شبان با بیان اینکه با اجرای روش‌های سیستم آبیاری افزایش بسیار خوبی در بهره‌وری محصول داریم، کشت گیاه کینوا را از دیگر اقداماتی دانست که در بخش محصولات زراعی شهرستان انجام شده است.

وی خاطرنشان کرد: در راستای ترویج الگوی کشت از سال گذشته کشت گیاه کینوا به عنوان گیاه کم آب طلب در شهرستان آغاز شده و امسال نیز ‌سطح مزارع توسعه یافته است.

تلاش برای فعال کردن گلخانه‌های نیمه فعال

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد در ادامه انتقال کشت فضای باز به گلخانه را از اولویت‌های شهرستان دانست و گفت: طی دو سال اخیر در راستای اصلاح الگوی کشت و بالا بردن بهره‌وری در نهاده‌ها به خصوص آب، افزایش گلخانه‌ها را در دستور کار قرار دادیم. تاکنون کشت صیفی‌جات و محصولات جالیزی را در داخل گلخانه انجام داده‌ایم که عملکرد بسیار مطلوبی داشته است.

وی با اشاره به اینکه طی دو سال اخیر ایجاد گلخانه در شهرستان خلیل‌آباد جهش خوبی داشته است، افزود: اکنون در شهرستان خلیل‌آباد بالغ‌بر ۶۳ واحد گلخانه با سطح ۹.۵ هکتار فعالیت دارند.

شبان عنوان کرد: چون ۱۳ تا ۱۴ گلخانه در شهرستان به دلیل نداشتن سرمایه در گردش نیمه فعال هستند امسال نیز فعال کردن آنها در اولویت قرار دارد، همچنین برای امسال افزایش سطح دو هکتاری گلخانه هدف‌گذاری شده است.

وی در همین خصوص تصریح کرد: از ابتدای امسال مجوز تأسیس دو هکتار گلخانه را در شهرستان صادر نمودیم که امیدواریم با تزریق تسهیلات هرچه زودتر این هدف‌گذاری محقق شود.

مجتمع گلخانه‌ای شهرستان خلیل‌آباد، پیشرو در خراسان رضوی

شبان در ادامه با اعلام اینکه مجتمع گلخانه‌ای شهرستان خلیل‌آباد در خراسان رضوی پیشرو است، افزود: مجتمع گلخانه‌ای این شهرستان یکی از مجتمع‌های گلخانه‌ای برتر خراسان رضوی است.

وی در همین خصوص اظهار کرد: بر اساس پیش بینی‌های صورت گرفته این مجتمع گلخانه‌ای برای واگذاری به ۳۰ نفر از فارغ‌التحصیلان بخش کشاورزی است که تاکنون ۱۲ نفر واحدهایشان را به بهره‌برداری رسانده‌اند.

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد ادامه داد: با توجه به باغبانی بودن شهرستان در عمل نمی‌توانیم نسبت به تغییر الگوی کشت باغات اقدام کنیم اما در راستای اصلاح الگوی کشت، افزایش بهره‌وری در نهاده‌ها در دستور کار قرار دارد.

کشاورزان راهی جز اصلاح الگوی کشت ندارند

وی تأکید کرد: طی دو سال گذشته به دلیل بحران آب افزایش سطح زیر کشت باغات را در شهرستان ممنوع اعلام نموده‌ایم و از سویی ترویج کشت محصولات استراتژیک مانند گندم و گیاه کینوا که نیاز به آب کمتری نسبت به انگور، پسته و انار دارند را دستور کار قرار دادیم.

شبان گفت: پارسال برای کشت قراردادی ۲۵۰ هکتار سطح زیر کشت گندم در شهرستان قرارداد منعقد شد که امیدوارم انجام کشت قراردادی در محصولات استراتژیک برای سال آینده نیز با جدیت بیشتری پیگیری شود.

وی با تأکید براینکه برای اصلاح الگوی کشت باید به سمت کشت قراردادی برویم، افزود: با توجه به شرایط آبی منطقه به خصوص در خلیل‌آباد که جزو کم بارش‌ترین شهرستان‌های خراسان رضوی اعلام شده است، کشاورزان راهی جز اصلاح الگوی کشت ندارند.

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد در ادامه خرده مالکی و بحران آب را یکی از معضلات پیش روی بخش کشاورزی شهرستان اعلام کرد و گفت: هر چند یکی از موانع و مشکلات اصلاح الگوی کشت در منطقه خرده مالکی است و در این مسیر کار سختی پیش رو داریم ولی با پشتکار و پیگیری‌های کشاورزان قابل انجام است.

وی بیان کرد: خوشبختانه طی دو سال اخیر کشاورزان شهرستان به درستی بحران آب را درک نمودند و همکاری خوبی داشته‌اند به طوری که سال قبل با همکاری کشاورزان منطقه در سطح ۵۰۰ هکتار سیستم‌های آبیاری را اجرا نمودیم که در نوع خود بی‌نظیر است.

شبان با بیان اینکه می‌شود در مزارع و باغات خرده مالکی هم اجرای سیستم‌های آبیاری را در راستای افزایش بهره‌وری آب داشته باشیم، افزود: بر اساس هدف گذاری‌های انجام شده تلاش می‌شود امسال هم در سطح ۵۰۰ هکتار سیستم‌های آبیاری اجرا شوند.

اجرای سیستم‌های آبیاری در سطح حدود ۷۵۰ هکتار

وی با اشاره به اینکه تاکنون در سطح حدود ۷۵۰ هکتار سیستم‌های آبیاری اجرا شده‌اند که بالغ‌بر ۵۰۰ هکتار آن مربوط به یک سال اخیر بوده است، گفت: در منطقه کویر به دلیل شوری آب اجرای سیستم‌های آبیاری امکان‌پذیر نیست و باید این پروژه را در سطح ۵۷۰۰ هکتار از باغات انگور، ۱۰۰۰ هکتار باغات انار و ۱۰۰۰ هکتار باغات پسته که در محدوده آب شیرین هستند اجرا کنیم.

مدیر جهاد کشاورزی خلیل‌آباد کل سطح باغات شهرستان را بالغ‌بر ۱۵۷۰۰ هکتار و تعداد بهره‌برداران را ۱۲۵۰۰ نفر اعلام کرد و افزود: تنها راه نجات‌بخش کشاورزی افزایش بهره‌وری در نهاده‌های تولید است.

وی تأکید کرد؛ کشاورزان اگر می‌خواهند بخش کشاورزی را نجات دهند باید به سمت افزایش بهره‌وری بروند، افزایش بهره‌وری یعنی میزان آب مصرف شده برای هر کیلو محصول را به هر روش ممکن کاهش دهند، اگر این اتفاق بیفتد خواهیم توانست بخش کشاورزی را حفظ ‌کنیم در غیر این صورت با توجه به بحران آبی منطقه به زودی دچار مشکل می‌شویم.

شبان خاطرنشان کرد: اگرچه میانگین مصرف آب برای هر کیلو انگور در روش‌های سنتی ۳۰۰ لیتر است اما در روش‌های نوین این میزان به ۹۰ لیتر کاهش می‌یابد. قطعاً در شرایط فعلی اگر به سمت اجرای روش‌های نوین و اجرای بسترهای کشت گلخانه‌ای نرویم با مشکل مواجه خواهیم شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha