به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه فرامنطقهای رای الیوم، دیدهبان حقوق بشر امروز در گزارشی اعلام کرد، نیروهای گارد مرزی ترکیه به سمت غیرنظامیان سوری در مرزهای سوریه به شکلی بیهدف تیراندازی کرده و آنها را شکنجه میدهند و در مورد پناهجویان و مهاجرانی که قصد عبور از مرزها به سمت خاک ترکیه را دارند، به زور متوسل میشوند.
این سازمان در ادامه گزارش خود تاکید کرد، دولت ترکیه باید تحقیقات را در این خصوص آغاز کرده و آن گروه از نیروهای گارد مرزی را که در این نقضهای جدی حقوق بشر و قتلهای غیرقانونی دست داشتند، محاکمه کرده و به فرار از مجازاتهای این نقضها پایان دهد.
از ابتدای سال ۲۰۲۳ میلادی دیدهبان حقوق بشر سوریه ۱۲ مورد قتل و ۲۰ مورد زخمی شدن اتباع سوری به دست نیروهای گارد مرزی ترکیه را گزارش و ثبت کرد.
هیو ویلیامسون، مدیر بخش اروپا و آسیای میانه دیدهبان حقوق بشر در این خصوص اظهار کرد: عملیاتهای خودسرانه قتل سوریها فاجعهبارترین و بخشی از رویکرد وحشیانه نیروهای گارد مرزی ترکیه است که دولت ترکیه به شکل موثری با آن مقابله نکرده و یا درباره آن تحقیق نکرده است و این اقدامات از سال ۲۰۱۵ باعث مرگ صدها تبعه سوری شده است.
از زمان آغاز درگیریها در سوریه در حدود ۱۲ سال قبل، مردم این کشور برای فرار از درگیریها و پیامدهای آن به ترکیه مهاجرت میکنند به شکلی که در حال حاضر نزدیک به ۳.۵ میلیون پناهنده سوری در ترکیه سکونت دارند.
اما دیدهبان حقوق بشر در این خصوص تاکید کرد، میزبانی سخاوتمندانه ترکیه از تعداد زیادی از اتباع سوری، ترکیه را از پایبندی به تعهداتش در خصوص رعایت حقوق کسانی که در مرزهای این کشور به دنبال کمک هستند، معاف نمیکند.
این سازمان در ادامه گزارش خود باز هم تاکید کرد، با وجود اینکه ترکیه حق دارد امنیت را در مرزهای خود با سوریه برقرار کند اما باید این کار را مطابق قوانین بینالمللی به ویژه تعهداتش در حوزه حقوق بشر انجام داده و به حق زندگی و امنیت فیزیکی افراد احترام گذاشته و به ممنوعیت مطلق شکنجه و یا برخورد غیرانسانی و توهینآمیز با افراد توجه داشته باشد.
همچنین این سازمان از مقامات آنکارا خواست فورا دستورالعملهایی یکپارچه را برای تمامی نیروهای گارد مرزی صادر کرده و به آنها تاکید کنند که از سلاح گرم تنها در موارد ضروری و به عنوان آخرین راه برای مقابله با تهدید جانی استفاده کنند.
همینطور دیدهبان حقوق بشر بازنگری همه جانبه و فوری در سیاستهای امنیتی ترکیه در خصوص مرزهایش را خواستار شد.
ترکیه با وجود اینکه مرزهای خود با سوریه را بسته بود اما معمولا پذیرای موارد انسانی و بیمارانی بود که برای درمان به این کشور پناه میبرند، همچنین این کشور مرزهای خود را برای اتباع سوری که تمایل داشتند در روزهای عید با خانوادههای خود دیدار کنند، باز میکرد اما از زمان زلزله شدید ششم فوریه، آنکارا مرزهای خود را حتی به روی موارد انسانی بسته و بیماران در مناطق مرزی از اینکه از زمان زلزله نمیتوانند درمان خود را دنبال کنند، شکایت دارند.
انتهای پیام
نظرات