به گزارش ایسنا، روزنامه «اعتماد» نوشت: بنا به یافتههای اطلاعاتی امریکا که روزنامه واشنگتنپست میگوید آنها را دیده است، جزییات برنامهریزی حملات و تلاشهای خاص گروه داعش برای هدف قرار دادن سفارتها، کلیساها، مراکز تجاری و مسابقات جام جهانی فوتبال در تابستان گذشته را نشان میدهد.
دهها سند طبقهبندیشده اولینبار در اوایل ماه مارس/مارچ در سرویسهای پیامرسان دیسکورد، ۴چن و تلگرام فاش شدند. چند روز بعد یک عضو جوان گارد ملی هوایی ماساچوست به نام جک تکسیرا، در این ارتباط دستگیر شد.
بنا به این اسناد، وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) در ماه دسامبر گذشته، از ۹ توطئه حملات هماهنگ شده از سوی داعش مستقر در افغانستان خبر داشتند، این رقم به ۱۵ مورد در ماه فوریه/فبروری ۲۰۲۳ رسیده بود.
واشنگتنپست گزارش داده که در این ارزیابی که روی آن مهر «فوق سری» خورده و دارای آرم چندین بخش پنتاگون است، آمده است: «داعش در حال توسعه یک مدل مقرونبهصرفه برای عملیاتهای خارجی خود مبتنی بر منابع خارج از افغانستان از جمله عاملان در کشورهای هدف و شبکههای تسهیلاتی گسترده متکی است. این مدل عملیاتی به احتمال زیاد داعش را قادر میسازد که از موانع، مانند سرویسهای امنیتی گذشته و برنامهزمانی طرح را کاهش داده و امکانهای اخلال در کارش را به حداقل برساند.»
این روزنامه همچنین شمار زیادی اسناد محرمانه اضافی را که قبلا منتشر نشده نیز در این ارتباط بررسی کرده است. مقامهای نظامی امریکا قبلا در مورد قابلیتهای عملیاتی داعش برای حمله به خاک امریکا هشدار داده بودند اما جزییات آن افشا نشده بود.
به گزارش ایسنا، دیگر گزارشهای اطلاعاتی فاششده نشان میدهند که تروریستهای داعش در دیگر نقاط جهان به دنبال دستیابی به تخصص ساخت تسلیحات شیمیایی و استفاده از پهپادها هستند. آنها همچنین ممکن است دیپلماتهای عراقی را در فرانسه یا بلژیک گروگان بگیرند تا ۴۰۰۰ زندانی داعشی را آزاد کنند.
به گزارش اسپوتنیک، همچنین برنامههایی برای حمله در جام جهانی فوتبال که در سال ۲۰۲۲ در قطر برگزار شد، وجود داشته است.
طالبان: داعش را سرکوب کردیم
مقامهای طالبان میگویند داعش را در افغانستان سرکوب کردهاند و به هیچ گروهی اجازه استفاده از خاک این کشور برای تهدید سایر کشورها نمیدهد.
ماه گذشته، ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده نیروهای امریکا در خاورمیانه (سنتکام) در یک جلسه کمیته بررسی وضعیت امنیتی در خاورمیانه و شمال آفریقا در وزارت دفاع امریکا گفت که شاخه خراسان گروه داعش «به سرعت در حال توسعه توانایی عملیات خارجی خود در اروپا و آسیا» است و این گروه تهدید قابل توجهی برای امریکا است.
او در این جلسه گفت: «اگرچه ما همه نیروها [از افغانستان] را به خارج منتقل کردهایم، اما اداره بایدن به تعهد خود را برای اطمینان از استفاده نشدن افغانستان به عنوان پایگاهی برای داعش، القاعده یا سایر گروههای تروریستی در حملات علیه ایالات متحده یا متحدانش، حفظ کرده است.»
امریکا پس از خروج از افغانستان نیز در مواردی به حملات پهپادی علیه رهبران القاعده و داعش ادامه داده است.
به گفته ژنرال کوریلا با تسلط طالبان بر افغانستان «گروههای افراطی فرصت یافتند و شاخه خراسان داعش جسورتر شده، در پی گسترش نیروها و انگیزه، فعال شدن و انجام حملات در منطقه و فراتر از آن، با هدف نهایی حمله به خاک امریکاست». شاخه خراسان داعش عمدتا در جنوب آسیا فعالیت میکند، در ماه دسامبر ویدیویی را نشر کرد که شماری از اعضا، حدود ۷۰ نفر را در حال اعلام بیعت با رهبر جدید این گروه نشان میداد.
شاخه خراسان گروه داعش در مناطق شرقی افغانستان در سالهای گذشته فعالیت داشتهاند و این گروه مسوولیت چندین حمله را بر عهده گرفته که شمار زیادی از غیرنظامیان از جمله کودکان کشته شدهاند.
داعش همچنین اخیرا حمله به مهمانخانه تاجران چینی در کابل و رییس هیات نمایندگی پاکستان در کابل را نیز برعهده گرفته است و توانست در یک عملیات انتحاری، محمد داوود مزمل، والی طالبان در بلخ را از بین ببرد.
ترس واشنگتن از گسترش فعالیت داعش خراسان
مقامات امریکایی از اظهارنظر در مورد اسناد فاششده پنتاگون خودداری کردهاند اما آدرین واتسن؛ سخنگوی شورای امنیت ملی این کشور در بیانیهای گفته که ایالات متحده «توانایی حذف تروریستها را بدون حضور دایمی نیروهای نظامی در یک منطقه دارد.»
سخنگوی شورای امنیت امریکا به عنوان نمونه از تواناییهای امریکا برای ضربه زدن به تروریستها در هر گوشه دنیا، به عملیات کشتن بلال السودانی در ژانویه ۲۰۲۳ اشاره کرد که در منطقهای از کشور سومالی صورت گرفت و این رهبر داعش را که با تروریستهای این گروه در افغانستان رابطه نزدیکی داشت، به قتل رساند.
یک مقام ارشد دفاعی امریکا به واشنگتنپست گفت که حملات داعش نسبت به قبل کاهش یافته است، زیرا طالبان در افغانستان مدام در حال ضربه زدن به شاخه خراسان داعشند.
به گزارش ایندیپندنت، این مقام گفت هرچند امریکا مبارزه با تروریسم در افغانستان را به طالبان واگذار نکرده، طالبان از لحاظ عملیاتی، داعش را در افغانستان بهشدت تحت فشار قرار دادهاند. با این حال این مقام ارشد دفاعی امریکا تایید کرد که شاخه خراسان داعش به لحاظ سازماندهی گستردهتر شده و در حال افزایش فعالیتهایش است و مناطق بیشتری را زیر چتر خود گرفته است.
دیگر مقامهای ارشد نظامی امریکا نیز میگویند گزارشهای افشاشده حاکی از هشدارهای قبلی در مورد احتمال ظهور مجدد تروریستها در افغانستان پس از خروج ایالات متحدهاند. ناتان سیلز، هماهنگکننده مبارزه با تروریسم در وزارت خارجه دولت ترامپ، میگوید شاخه خراسان داعش از زمانی که امریکا از افغانستان عقبنشینی کرد، در این کشور صاحب پناهگاهی امن شد.
سلز که خواستار تدوین فوری طرحی برای حمله به رهبری و زیرساختهای گروه است، گفت: «در حالی که حملات داعش عمدتا افغانها را هدف قرار داده است، این گروه آن جاهطلبی را دارد که به منافع امریکا در منطقه و در نهایت به خود سرزمین ایالات متحده حمله کند.
گزارش پنتاگون نشان میدهد که بر خلاف داعش، شبکه القاعده در افغانستان در حال زوال است و اگرچه حملات داعش در افغانستان روزبهروز بیشتر گسترش مییابد، القاعده کوچکترین تغییری در فعالیتهایش نداده است و به نظر میرسد پس از کشته شدن ایمن الظواهری، رهبر القاعده در کابل، در فکر بازسازی نبوده است.
انتهای پیام
نظرات