• جمعه / ۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۱۸:۵۱
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1402020100306
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

گیاهان مرتعی را ریشه‌کنی نکنید

گیاهان مرتعی را ریشه‌کنی نکنید

ایسنا/اصفهان خرید و فروش گیاهان کوهی و مرتعی، برای کاربردهای صنعتی، بهداشتی، دارویی و غذایی، در سال‌های اخیر به گونه‌ای افزایش یافته که نگرانی‌هایی را برای نابودی برخی از این گونه‌ را به همراه داشته است. به ویژه آن که برخی از افراد بر اساس ناآگاهی یا زیاده‌خواهی، گیاهان را با ریشه از خاک در می‌آورند.

کارشناس آموزش اداره منابع طبیعی و آبخیزداری کاشان گفت: برداشت بی‌رویه، غیراصولی و به ویژه «ریشه‌کنی»  یا برداشت به صورت ریزوم گیاهان مرتعی در کوهستان و بیابان، ضمن آسیب به پوشش گیاهی منابع طبیعی، برخی از گونه‌های نادر را در معرض نابودی قرار داده است.

به گزارش ایسنا، علی خالوئی در آیین گرامیداشت روز زمین پاک در کانون توسعه فرهنگی کودکان نوش‌آباد، اظهار کرد: نابودی حجم زیادی از گیاهان مرتعی باعث کاهش تنوع زیستی در کشور شده و شرایط زیستی گونه‌های جانوری، حشرات و پرندگان را تهدید می کند.

وی افزود: افزایش سلیقه‌های غذایی و تجمل‌گرایی در تنوع غذایی باعث افزایش بی‌رویه برداشت‌ها و بهره‌برداری خارج از زمان مناسب این گیاهان توسط افراد سودجو و فرصت طلب باعث می‌شود در آینده‌ای نزدیک، پایه‌های مادری این گیاهان نابود شوند. 

کارشناس آموزش اداره منابع طبیعی و آبخیزداری کاشان، تصریح کرد: بنابه آمار موجود، بیش از هشت هزار گونه گیاهی در ایران شناسایی شده که حدود 2500 گونه آنها خاصیت دارویی دارد و 1728 گونه منحصر به فرد و بومی ایران است.

وی تاکید کرد: منطقه کاشان رویشگاه بیش از ۴۰۰ گونه گیاهی است که این میزان تنوع برای شهرستان کاشان عالی است و ما باید با تمام توان نه تنها از نابودی آن جلوگیری کنیم بلکه باید در طرح‌هایی مانند مشارکت مردمی حفظ، اصلاح و احیای آن نیز مشارکت گسترده داشته باشیم. 

خالوئی گفت: گیاهان مرتعی برای صنایع دارویی و غذایی، صنایع بهداشتی و آرایشی، ساخت عطر، پرورش آبزیان و زنبورعسل و به خصوص پیشگیری از  فرسایش خاک و کنترل سیلاب‌ها، نقش اساسی در زندگی انسان دارد، بنابراین، برداشت بی‌رویه آنها، زندگی انسان را تهدید می کند.

این فعال حوزه منابع طبیعی گفت:  گیاهان مرتعی، هر کدام دارای ویژگی‌های خاصی است که استفاده از آنها باید به اندازه‌ای باشد که به ریشه و پایه آن آسیبی وارد نشود. همچنین رویشگاه گیاهان حفظ شود تا زادآوری این نوع گیاهان آسیب نبیند.

خالویی اظهار کرد: بسیاری از افرادی که برای تفریح به مناطق ییلاقی می‌روند، با شرایط برداشت اصولی گیاهان خودرو در مرتع آشنایی ندارند بنابراین حجم بالایی از گیاه را به طور نارس برداشت می‌کنند که این کار نسنجیده آنها باعث خشک شدن ریشه گیاهان و درختان می شود.

وی افزود: عامل دیگری که باعث تخریب زمین می شود، زمانی که این گیاهان از ریشه کنده شوند در حالی که روش تکثیر برخی از این گیاهان خودرو هنوز برای ما مشخص نیست. ضمن اینکه برداشت‌های بی‌رویه گیاهان مرتعی در کوه و دشت موجب از بین رفتن زمین‌های زراعی می‌شود.

این فعال حوزه منابع طبیعی تصریح کرد: برداشت بی‌رویه و غیراصولی گیاهان کوهی و دارویی، پوشش خاک را از بین می‌برد به طوری که سالانه نزدیک به دو میلیارد تن، فرسایش و برداشت خاک در کشور داریم در حالی که برای تشکیل یک سانتیمتر خاک، زمانی بین ۱۰۰ تا ۸۰۰ سال نیاز است.

کارشناس آموزش اداره منابع طبیعی و آبخیزداری کاشان گفت: برداشت گیاهان مرتعی به ویژه چوب تاغزارها، مصداق قانون قاچاق کالا محسوب می شود و هرگونه عرضه، خرید، فروش و نگهداری آنها بدون مجوز از مراکز ذیصلاح، ممنوع بوده و مجازات قانونی به همراه دارد.

خالویی افزود: سازمانهای منابع طبیعی و حفاظت از محیط زیست، دوره های فراگیری تحت عنوان آموزش‌های «همیاران طبیعت» را با هدف پیگشیری از آسیب به  گیاهان مرتعی برگزار می‌کند تا مردم و جوامع محلی آموزش‌های لازم را درباره زمان و میزان بهره‌برداری این گیاهان خودرو فراگیرند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha