به گزارش ایسنا، نرخ تورم برابر است با تغییر در یک شاخص قیمت که معمولا شاخص قیمت مصرفکننده بوده و تورم با کاهش قدرت خرید واحد پولی همراه است.
تورم در اقتصاد ایران فراز و فرود زیاد و گاهی چرخه تکراری داشته است. در حدود ۹ سال گذشته گاهی رکورد نرخ را شکسته و گاهی نیز تورم تک رقمی را ثبت کرده است. بر اساس اعلام مرکز آمار روند تورم در ایران از سال ۱۳۹۳ تا کنون رشد داشته، یعنی تورم سالانه از ۱۴.۶ درصد در سال ۱۳۹۳ به بیش از ۴۰ درصد در سال ۱۴۰۱ رسیده است.
در این بین کرمان از استان هایی است که می توان گفت هر ساله نرخ تورم آن بالاتر از میانگین کشور بوده است.
محمدرضا وحیدی سرپرست سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان با ارائه گزارشی درباره وضعیت تورم گفت: تحریم ها، کاهش درآمد ارزی، آزادسازی نرخ ارز و ... از علل تورم در کشور است.
وی در ادامه درباره وضعیت استان کرمان اظهار کرد: وضعیت تولید ناخالص داخلی استان حاکی از روند صعودی در دهه اخیر است و به طور متوسط سهم استان در GDP کشور ۳.۳ درصد و بدون نفت ۳.۸ درصد است و کرمان رتبه ۹ کشور را در سال های مختلف داشته است.
وحیدی در ادامه با بیان اینکه تورم در استان کرمان در مقایسه با متوسط کشور بالاست، تصریح کرد: در ۱۱ ماهه ۱۴۰۱ نرخ تورم در استان ۵۰.۸ درصد و در کشور ۴۷.۷ درصد بوده است.
سرپرست سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان با اشاره به اینکه کرمان بین ۱۰ استان با بیشترین نرخ تورم است، گفت: با توجه به شعار سال باید برنامه ریزی ویژه ای برای مهار تورم داشته باشیم.
وی بیان کرد: نرخ تورم روستایی در کشور ۵۱.۷ درصد و در استان کرمان ۵۵.۹ درصد است.
وحیدی اظهار کرد: براساس اطلاعات مرکز آمار ایران، نرخ تورم در هتل رستوران های کرمان از نرخ کشور بالاتر است، همچنین بخش بهداشت و درمان استان نیز ۱۰ درصد گران تر از کشور است.
وی با اشاره به اینکه در آموزش نیز ۱۰ درصد تورم استان کرمان از کشور بیشتر استف افزود: در تفریح و فرهنگ نیز تورم استان ۱۴ درصد بالاتر از نرخ کشور است و مجموع این گزارش نشان می دهد که در بخش خدمات در استان تورم بیشتر است.
این در حالی است که وضعیت تورم در استان کرمان در سال های گذشته نیز همین روند صعودی را داشته و فراتر از نرخ کشور بوده و در همین رابطه جعفر رودری رئیس سابق سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کرمان در سال گذشته اعلام کرد: براساس گزارش مرکز آمار ایران، تورم کرمان همچنان از تورم کشوری بالاتر است.
بهمن ۱۳۹۹ نیز رودری با اشاره به اینکه نرخ تورم استان کرمان تا پایان دی ماه امسال ۳۲.۵ درصد و نرخ کشور ۳۲.۲ درصد بوده، گفت: آمار و ارقام هزینه - درآمد خانوارهای استان کرمان در سال ۹۸ نیز رضایت بخش نیست و در حوزه درآمد خانوارهای روستائی جایگاه استان نسبت به کشور ۶۷ درصد و این عدد در حوزه هزینه ۶۰ درصد است.
وی افزود: هزینه متوسط خانوارهای روستائی استان کرمان در سال ۱۵.۶ میلیون تومان و متوسط کشور ۲۶.۱ میلیون تومان است. ضمن اینکه درآمد خانوارهای روستائی استان ۲۰ میلیون تومان در سال و کشور ۲۹.۷ میلیون تومان است.
رودری بیان کرد: در حوزه شهری نیز هزینه خانوارهای استان کرمان در سال ۲۶ میلیون تومان و کشور ۴۷ میلیون تومان است.
وی با اشاره به اینکه شکاف درآمد خانوار در استان کرمان و کشور بیشتر است، اظهار کرد: درآمد سالیانه متوسط خانوارهای شهری استان ۳۴ میلیون تومان و کشور ۵۴ میلیون تومان است که علی رغم ظرفیتهای اقتصادی استان کرمان، هزینه - درآمد و تولید استان جایگاه خوبی ندارد.
البته محمدمهدی فداکار استاندار کرمان معتقد است بیان آمار کلی درباره بالا بودن نرخ تورم استان از کشور شاید کاملا درست نباشد و دلیلش را اینگونه بیان میکند که برخی از کالاهای مصرفی در داخل استان تولید نمیشود و شاید علت گرانی بعضی اقلام، این مسئله باشد.
به گزارش ایسنا، در مجموع میتوان به تاثیر مهم جای خالی نظارتها در آشفتگی قیمت اجناس و کالاهای مصرفی مردم نیز اشاره کرد؛ مطلبی که بارها از سوی برخی مسئولان مبنی بر کمبود نیروی نظارتی بیان شده و از سوی دیگر عدم بازدارندگی مجازات و جریمههای گرانفروشی و کم فروشی نیز مزید بر علت است. کما اینکه با یک گذر در مغازهها و بازار کرمان میتوانیم شاهد خودمختاری کسبه در نرخ گذاریِ متفاوت کالاهای مشابه باشیم.
انتهای پیام
نظرات