موزه تخصصی دیرینهشناسی کامبـِریَن اولین موزه دیرینهشناسی رسوببرداری شده در ایران است که زمان جمعآوری نمونهها از سال ۱۳۷۰ آغاز شده و تاکنون ادامه دارد.
زمان رسوب برداری و فرآوری فسیلها ۱۳ سال به طول انجامیده لذا به خاطر فرایند زمانبر آمادهسازی آنها، نمونههای این موزه را در زمرهی فسیلهای منحصربفرد ایران دراورده به نحوی که اغلب مشابهی در ایران ندارند.
این موزه، دومین موزه شخصی ایران نیز به شمار میآید که توسط خانواده فرهنگدوست پژمانپور و با صرف هزینههای شخصی اعم از خرید و بازسازی محیط موزه و هزینههای فرآوری فسیلها در سال ۱۳۹۷ افتتاح شده است.
این موزه تنها مرجع رسمی آموزش کشور در علم دیرینهشناسی نیز شناخته میشود به نحوی که میتواند خدمات آموزشی ارزندهای در رتبههای علمی مختلف شامل تحقیق و پژوهش از فوق لیسانس تا فوق دکترا و آموزش علم دیرینهشناسی و فسیلشناسی از چهارم دبستان تا کارشناسی را ارائه دهد.
«مجتبی پژمان پور» مسئول این موزه در گفتوگو با ایسنا میگوید: قدیمیترین شی در موزههای ایران متعلق به موزه کامبرین با قدمت ۵۰۰ میلیون سال قبل است و البته جوانترین فسیل موجود در این موزه نیز مربوط به ۳۵ میلیون سال پیش است.
وی با بیان این که عمده فسیلهای موجود در این موزه جمع اوری شده از داخل استان یزد است، اظهار میکند: یزد در کنار مناطقی مانند طبس و کرمان به دلیل تنوع دورههای زمینشناسی، بهشت فسیلشناسی ایران به شمار میاید.
پژمان پور وجه تمایز فسیلهای موجود در این موزه را که بسیار سالم گردآوری شده است را رسوب برداری و فراوری آنها از دل زمین ذکر کرده و عنوان میکند: بسیاری از فسیلهای دیگر موزههای کشور از سطح زمین کشف و جمع اوری شده لذا اغلب در اثر فرسایش دچار تخریب شدهاند ولی فسیلهای رسوب برداری شده تماماً سالم و کامل هستند.
این موزه دار یزدی در مورد این که چرا در کشورمان فسیلهای دایناسورها را کمتر مشاهده میکنیم، تصریح میکند: کشور ایران در دوران کهن در زیر دریایی به نام تتیس قرار داشته و در جریان برخورد صفحات کره زمین به صورت فلات از دل دریا بیرون آمده است لذا اغلب فسیلهای داخل کشورمان مربوط به جانوران دریایی کهن مانند بندپایان است.
انتهای پیام
نظرات