• یکشنبه / ۲۰ فروردین ۱۴۰۲ / ۰۹:۵۳
  • دسته‌بندی: بوشهر
  • کد خبر: 1402012009129
  • خبرنگار : 50448

گنجینه‌ای از خلیج‌فارس در کنسولگری انگلیس

گنجینه‌ای از خلیج‌فارس در کنسولگری انگلیس

ایسنا/بوشهر خلیج‌فارس آبراهی پراهمیت در آسیای غربی و منطقه خاورمیانه است که در امتداد دریای عمان و در میان ایران و شبه‌جزیره عربستان قرار گرفته، مساحت این آبراه بیش از ۲۳۷ هزار کیلومتر مربع است و پس از خلیج مکزیک و خلیج هادسون سومین خلیج بزرگ جهان به‌شمار می‌آید.

در شرایط نابسامان عصر کنونی و سرگشتگی فرهنگی ناشی از ترکیب عناصر فرهنگ خارجی با فرهنگ بومی و در دوران گذر جوامع از سنت به مدرنیته که نتیجه‌اش فاصله گرفتن هویت افراد از خویشتن خویش است، لازم است تا فرهنگ، تمدن و تاریخ قرن‌های گذشته پیوسته یادآوری شود. در این مسیر پر پیچ و خم هیچ مکان و ظرفیتی کاراتر از موزه و تمدن غنی پنهان در تک تک آثار موجود در آن نمی‌تواند موثر باشد. از این رو شناخت خلیج‌فارس نه تنها از بُعد جغرافیای سیاسی که از جهات شناخت زیست بوم، تاریخ و مردم شناسی منطقه بسیار بااهمیت است.

موزه‌ منطقه‌ای خلیج فارس به عنوان تکه‌ای از خلیج فارس در منطقه سبزآباد بوشهر، قرار دارد. بنای این موزه در زمان قاجار کنسولگری انگلیس بوده است و اکنون به عنوان بزرگ‌ترین موزه جنوب ایران و یکی از موزه‌های مدرن کشور، با به نمایش گذاشتن اشیای تاریخی، مردم شناسی، آداب و رسوم منطقه از جمله موسیقی، پوشش، صنایع دستی و علاوه بر آن فضایی برای تعامل مخاطب با موزه مورد توجه است.

اشیا حاضر در موزه چیزی فراتر از یک تصویر و شی است

سرپرست موزه منطقه‌ای خلیج فارس در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: موزه یا آثارخانه به مکان‌های خاصی گفته می‌شود که به نگهداری از مجموعه‌ای از آثار باستانی و صنعتی و اشیا با ارزش می‌پردازند و آنها را به نمایش می‌گذارند. وظیفه حفظ و نگهداری کامل و دقیق از این آثار بر عهده موزه ها است اما موزه تا زمانی که شرح داده نشود، فایده ندارد. فرقی ندارد که بازدیدکننده باسواد یا بی‌سواد باشد، توضیحات و راهنمای موزه نشان می‌دهد که اشیا حاضر در این مکان چیزی فراتر از یک تصویر و شی است.

گالیا حق‌پرست با بیان اینکه موزه منطقه‌ای خلیج فارس یکی از بزرگ‌ترین و مدرن‌ترین موزه‌های کشور است، افزود: این موزه با مساحت سه هزار و ۱۵۰ متر سال ۱۳۹۹ افتتاح شده و باداشتن ۱۵ گالری آثار مختلفی را به نمایش گذاشته است. در واقع می‌توان گفت این موزه تکه‌ای از خلیج فارس است که تاریخ، فرهنگ و هنر مردمی که در سالیان متمادی در حاشیه این آبراهه زیست می‌کرده‌اند را به نمایش گذاشته است. 

گنجینه‌ای از خلیج‌فارس در کنسولگری انگلیس

از دوره کامبرین میانی تا عصر حاضر

به گفته وی، قدیمی‌ترین شی در موزه منطقه‌ای خلیج فارس، سنگی مربوط به دوره کامبرین میانی (یکی از دوره‌های زمین‌شناسی از دوران دیرینه‌زیستی) است که با حدود ۵۴۰ میلیون سال قدمت در گالری زمین شناسی قرار دارد و جدیدترین اشیا این موزه نیز در گالری سازها و موسیقی موزه منطقه‌ای خلیج فارس قرار دارند که مربوط به عصر حاضر هستند و فرهنگ موسیقیایی منطقه را نمایش می‌دهد.

سرپرست موزه منطقه‌ای خلیج فارس با اشاره به بازیدی حدود سه هزار نفر در ایام نوروز از این موزه بیان کرد: طبقه همکف این موزه تاریخی و باستان‌شناسی است و طبقه اول نیز گالری‌‍هایی با محتوای مردم‌شناسی است که تاریخ پزشکی، موسیقی، سبک‌های معماری و پوشش را به نمایش گذاشته شده است.

حق‌پرست با بیان اینکه متاسفانه باستان شناس و مرمت‌کار آثار تاریخی در استان بوشهر وجود ندارد، عنوان کرد: علی‌رغم آزمایشگاه مجهز اما باوجود نبود نیروی متخصص آخرین شی مرمت شده موزه منطقه‌ای خلیج فارس مربوط به پارسال است.

موزه منطقه‌ای خلیج فارس نباید تنها  بُعد نمایشگاهی نداشته باشد

موزه را می‌توان عامل توسعه در همه زمینه‌های علمی، هنری و تکنولوژی دانست، بنابرین امروزه موزه فقط محل انبار آثار، اشیا و اقلام مادی مواریث فرهنگ‌ها، ملت‌ها و سنت‌ها نیستند بلکه اهداف علمی، فنی، آموزشی، پژوهشی، ارزشی و سیاسی را دنبال می‌کنند.

وی با بیان اینکه مخزن موزه منطقه‌ای خلیج فارس فوق‌العاده است، افزود: فضا و دکوراسیون بنای موزه اجازه نمایش تعداد بیشتر شی را نمی‌دهد از این رو در صدد هستیم در پشت این ساختمان گالری موقت ایجاد کنیم و آثار گوناگون را در مقاطع زمانی مختلف به نمایش بگذاریم.

سرپرست موزه منطقه‌ای خلیج فارس با تاکید بر اینکه موزه منطقه‌ای خلیج فارس نباید تنها  بُعد نمایشگاهی نداشته باشد، گفت: بنا داریم این موزه مکانی برای تبادل نظر کارشناسان، اساتید، دانشجویان و افرادی که در خلیج فارس نقش داشته‌اند، شود تا ناشناخته‌ها و ناگفته‌های موزه منطقه‌ای خلیج فارس بررسی شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha