علی پارسا، امروز (پنجشنبه ۱۷ فروردینماه۱۴۰۲) در نشستخبری با خبرنگاران درباره بازدیدها و فعالیتهای ستاد نوروزی مرکز بهداشت اصفهان، اظهار کرد: در بازه زمانی از ۲۴ اسفند ۱۴۰۱ تا ۱۴ فروردین ۱۴۰۲، بهطورمتمرکز و مستقیم روی مراکز توزیع، عمومی، گردشگری، بین راهی، اقامتی و پایانهها که در این ایام خدمترسانی آنها بیشتر میشد و با مسافران و مردم ارتباط بیشتری داشتند، همزمان با طرح کشوری نظارتهای تخصصی انجام شد.
وی با بیان اینکه روزانه حدود ۹۰ تا ۱۰۰ گروه زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در استان اصفهان نظارت بر اماکن حساس را برعهده داشتند، افزود: نظارتها در سه نوبت صبح تا بعد از ظهر، عصر و شبانگاهی انجام میشد. در موارد خاص مانند آمادهسازی آجیل و شیرینیهای خشکی که ماندگاری بیشتری دارد، نظارتها از اواخر دیماه آغاز میشود؛ نظارت بر اماکن گردشگری، هتلها و مراکز اقامتی نیز از اواخر دیماه آغاز شده بود.
معاون فنی مرکز بهداشت اصفهان، توضیح داد: اقدامات مختلفی از قبیل نمونهبرداری مواد غذایی، اخطاریههای کتبی یا آموزش شفاهی، پلمپ و تعطیل کردن اماکن متخلف در این مدت انجام شده است و در صورت نیاز به مراجع قضائی معرفی شدهاند و اقدامات برای رفع نقص انجام شد.
وی ادامه داد: از زمانی که طرح آغاز شده است، بازدیدهایی با مجموعه معاونت بهداشتی و در اصفهان با مرکز بهداشت شماره یک و دو، همچنین با همکاری ارگانهای نظارتی دیگر مانند فرمانداری، استانداری، دامپزشکی، صنعت و معدن، تعزیرات و شهرداری انجام شد.
پارسا با اعلام اینکه در نوروز امسال حدود ۳۴۰ شکایت و گزارش مردمی به سامانه تلفنی ۱۹۰ در استان اصفهان اعلام شده که بیشتر موارد مربوط به مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی بوده، گفت: تاکنون نیز ۹۸ درصد این شکایتها بررسی شده است. بیشترین شکایت دریافتی از طریق سامانه تلفنی ۱۹۰ بود.
وی اعلام کرد: از ۲۴ اسفند سال گذشته تا ۱۴ فروردین امسال در مجموع ۴۸ هزار و ۵۸۴ مورد بازرسی توسط ۹۰ تیم بهداشتی از اماکن مختلف عمومی و تهیه و توزیع مواد غذایی در استان صورت گرفت که نسبت به مدت مشابه پارسال ۲ برابر شده است. در این مدت ۲۱۵ واحد صنفی دارای تخلف مُحرز بهداشتی پُلمب شده است، این تعداد نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۸.۶ درصد افزایش یافته و بیشتر موارد نیز مربوط به بهداشت فردی و مراکز حساس تهیه و توزیع مواد غذایی بوده است.
معاون فنی مرکز بهداشت اصفهان با تاکید بر اینکه از ۲۴ اسفند گذشته تا ۱۴ فروردین امسال حدود ۴۰ تُن مواد غذایی فاسد و غیرمجاز توسط بازرسان و کارشناسان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان کشف و معدوم شده است، گفت: این میزان نسبت به سال گذشته ۱۲.۵ درصد کاهش نشان می دهد. همچنین بازرسی مشترک با سایر دستگاههای اجرایی و اتاق اصناف از یک هزار و ۳۲۸ واحد صنفی در مدت زمان مذکور انجام شد که این تعداد نسبت به سال گذشته حدود ۵۰ درصد کاهش داشته، چرا که برخی از سازمانها تمایل داشتند بازرسیهای خود را بصورت اختصاصی انجام دهند.
وی تعداد بازرسی از مراکز اقامتی استان را یک هزار و ۸۲۴ مورد با ۳۴ پُلمب، اعلام کرد و افزود: همچنین ۲۵۳ مورد بازرسی از پایانههای مسافربری درون و برون شهری انجام شده که یک مورد پُلمب شد. ۳۶ هزار و ۳۶۲ مورد بازرسی از مراکز تهیه، توزیع و عرضه مواد غذایی داشتیم که منجر به ۲۰۱ مورد پُلمب شد. در نوروز امسال سه پایانه مسافربری درون و برون شهری استان به مراجع قضایی معرفی شدند که نسبت به پارسال کاهش ۵۰ درصدی دارد و گویای بهتر شدن پایبندی این مراکز به اصول بهداشتی است.
پارسا میزان بازرسی بهداشت از اماکن عمومی در تعطیلات نوروزی امسال را نزدیک به ۱۱ هزار مورد با ۱۴ پُلمب اعلام و اضافه کرد: در این مدت با ۷۸۰ دستفروش نیز برخورد شده است که نسبت به مدت مشابه پارسال ۳۶.۶ درصد افزایش دارد.
وی همچنین در باره آمادهباش کارشناسان سلامت روان و بهداشت حرفهای در طرح نوروزی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان توضیح داد: با توجه به برخی از مسائل پیش آمده قبل از نوروز مانند بروز علائم تنفسی در برخی از دانشآموزان و همچنین احتمال بروز موارد شیمیایی در سطح صنایع، این کارشناسان بصورت آمادهباش بودند اما چنین مواردی در ایام نوروز در سطح استان نداشتیم.
معاون فنی مرکز بهداشت اصفهان با اشاره به اینکه معرفی به مراجع قضائی انواع مختلفی دارد و محدود به برخوردهای شدید نیست، اضافه کرد: معرفی به مراجع قضائی از یک اخطار و جریمه نقدی تا پلمب، مهلت دادن و معرفی به تعزیرات را شامل میشود.
وی افزود: در جلساتی که از پاییز داشتیم، با توجه به فروکش کردن کووید _۱۹، کاهش محدودیتها، بارندگیها و شرایط آبوهوایی مناسب، پیشبینی سفرهای زیادی را برای امسال داشتند و به همین دلیل نظارتها افزایش یافته و از اوایل زمستان آغاز شد تا واحدها بتوانند نواقص خود را بهسرعت برطرف کنند و با یک اطمینان خاطر نسبی وارد سال ۱۴۰۲ شدیم.
پارسا اظهار کرد: در حال حاضر وضعیت رعایت نکات بهداشتی نسبت به سال گذشته بهصورت قابل ملاحظهای بهتر شده است و مشکلات کمتری نسبت به سال گذشته داریم. اقدامات آموزشی، ماسک زدن در محیطهای مشخص و… را برای کنترل کرونا در دستور کار داریم، با توجه به اوج گرفتن کرونا در شهرستانهای استان اصفهان اگر نکات بهداشتی رعایت نشود، میتواند آمار را افزایش دهد، اگرچه در سیستم درمانی، مراکز واکسیناسیون و تست بهطور کامل آماده هستند، اما کنترل کرونا رعایت مردم را نیز میطلبد.
وی با اشاره به اینکه محدودیت خاصی بهصورت قانونی برای کرونا نداریم، بیشتر توصیههای فردی برای رعایت نکات بهداشتی به مردم داریم تا کرونا کنترل شود، دیگر مثل گذشته محدودیت نخواهیم داشت ممکن است در آینده حجم سرویسدهی در مراکز مشخصی کمتر شود اما در حال حاضر چنین مسئلهای مطرح نیست.
معاون فنی مرکز بهداشت اصفهان تاکید کرد: در حوزه مبارزه با بیماریها، اولین اقدام بیماریابی است که مهمترین آنها التور و مالاریا و آنفلوانزا است که در سال جاری نمونهگیریها افزایش داشته است. تعداد افراد شناسایی شده مشکوک به بیماری واگیر در سال گذشته در ایام نوروز ۶۰ مورد بوده که این آمار در سال جاری به ۶۹ مورد رسیده است.
وی با بیان اینکه شناسایی و کنترل طغیانهای شناسایی شده بسیار اهمیت دارد که امسال یک مورد داشتیم اما در سال گذشته این آمار صفر بود، گفت: امسال در ایام نوروز مردم نسبت به کرونا کمتری داشتند و تعداد نمونهها نسبت به سال گذشته کاهش یافته است و از ۶۲۱۰ مورد به ۳۵۴۲ مورد رسیده است.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا، مبنی بر اینکه در آغاز فصل بهار عرضه و تولید محصولات خانگی در بازار افزایش مییابد، نظارت های مرکز بهداشت بر اینگونه محصولات چگونه است؟، تصریح کرد: از نظر بهداشت اگر ماده غذایی که در سطح عرضه و فروش است مشخصات بهداشتی نداشته باشد، غیرمجاز است و بهطور معمول جمعآوری میشوند، در شرایط ویژهای این مواد غذایی نمونهبرداری میشود و پس از آن اگر سلامت تأیید شد اجازه فروش داده میشود.
پارسا خاطرنشان کرد: در سطح کشور دستورالعمل مشاغل خانگی داریم که در حوزه مواد غذایی هم فعالیت دارند، اینها تنها میتوانند خودشان فروش داشته باشند.
وی با بیان اینکه هجدهم فروردین روز جهانی بهداشت شناخته میشود، ادامه داد: بهطور معمول سازمان بهداشت جهانی برای روز جهانی بهداشت شعاری را به کشورها معرفی میکند تا در ارتباط با آن فعالیت خاصی را داشته باشند. شعاری که امسال انتخاب کردهاند، «سلامتی برای همه» است. در همین راستا باید دید در سال گذشته چه خدمات سلامتی ارائه شده و تلاش شود نظام سلامت را در مقابل چالشها مستحکمتر کنیم. توصیههایی نیز ارائه میشود که برای همه شبکهها ارسال کردیم.
معاون فنی مرکز بهداشت اصفهان در خاتمه گفت: وزارت بهداشت هرساله یک هفته را به عنوان هفته ملی سلامت معرفی میکند که شعار این هفته نیز معرفی میشود و بعد از دریافت دستورالعمل از وزارت، اعلام خواهیم کرد.
انتهای پیام
نظرات