• چهارشنبه / ۱۶ فروردین ۱۴۰۲ / ۱۳:۳۱
  • دسته‌بندی: فارس
  • کد خبر: 1402011607087

آیت‌الله دژکام:

جای نمادی از دوره معاصر در شیراز خالی است

جای نمادی از دوره معاصر در شیراز خالی است

ایسنا/فارس نماینده ولی فقیه در فارس و امام جمعه شیراز با اشاره به اینکه شیراز بین شهرهای جهان اسمی از آبادی داشته و هرگردشگری که به این شهر سفر می‌کند شیراز را در گذشته تاریخی می‌بیند، یادآور شد که جای نمادی از دوره معاصر این شهر خالیست.

آیت‌الله لطف‌الله دژکام در نشست مشترک اعضای شورا و مدیران شهرداری شیراز که در باغ جهان نما انجام شد، ضمن اشاره به آیه ۶۱ سوره مبارکه هود، با این معنی که "او خدایی است که شما را از زمین آفرید و برای عمارت و آباد ساختن آن برگماشت"، گفت: ما خاکی هستیم و برخلاف ملائکه افلاکی نیستیم و از خاک و زمینیم؛ کار قشنگ انسان هم همین است که از دل خاک بر می آید اما به افلاک می رود برعکس اینکه آنها تنزل دارند ما همیشه عروج و ارتقا داریم.

به گزارش ایسنا، به نقل از دفتر نماینده ولی فقیه در فارس، آیت‌الله دژکام، با بیان اینکه خداوند از بشر خواسته که عمران و آبادانی را در زمین دنبال کند، پروژه‌های افتتاح یا کلنگ‌زنی شده شهرداری شیراز در گذشته را در همین راستا ارزیابی و اضافه کرد: شیراز بین شهرهای جهان اسمی در آبادی داشته و دارد؛ باید مراقب باشیم در شیراز بودن و مسئولیت گرفتن یک بار مضاعفی محسوب می‌شود؛ ممکن است دیگر نقاط معمولی باشند اما شیراز شهریست که برای آبادی دنیا حرف داشته است.

نماینده ولی فقیه در فارس با بیان اینکه نزدیک به ۸۰۰ سال‌ست که از باغ‌های شیراز اسم می‌برند و اینکه می‌گوییم شیراز حرف دارد، بی‌دلیل به شیراز افتخار نمی‌کنیم، گفت: طبیعتا اگر ما در جایی هستیم که برای بشریت در آبادی و آبادانی حرف داشته است باید دقت کنیم که امروز چه می کنیم و برای فردا چه می خواهیم بگذاریم؟

آیت‌الله دژکام ادامه داد: هر گردشگری که به شیراز می آید، این شهر را در گذشته تاریخی می‌بیند؛ اما این سئوال مطرح است که امروزِ شیراز برای نشان دادن چه دارد؟ آیا ما ادامه دهنده راه همان شیرازی‌ها و همان فارسی‌ها هستیم؟

امام جمعه شیراز با تاکید براینکه شیراز در عرصه هنر حرف‌های بسیاری دارد اما هنوز جای یک نماد از دوره معاصر خالیست و چنین نمادی تا به امروز طراحی نشده‌ است، گفت: به عنوان مثال در مالزی که امروزه مرکز گردشگری دنیاست، مسجد آبی کار قرن جدید به شمار می‌رود، آنها قبلا حرفی برای گفتن نداشتند و شیراز شهر بوده و امروز شهرها زیاد شده است و این شهرها برای دوره معاصر حرف‌هایی به میدان آورده‌اند؛ ما نیز متناسب با گذشته تاریخی خود باید حرف‌هایی برای آینده بزنیم.

او با بیان اینکه مجموعه مدیریت شهری شیراز در یک بُعد از آبادی که مربوط به ساخت و ساز و ساختمان و به اصطلاح امکانات شهریست همت عالی داشته است، گفت: ان‌شاالله به عنوان نماد شیراز دوره اسلامی هم طراحی خوبی خواهیم داشت و به دنیا نشان می‌دهیم که شیرازی‌ها خوب طراحی می‌کنند و می‌سازند و زیبا تحویل می‌دهند.

آبادانی صرفا امکانات عمرانی نیست

امام جمعه شیراز ادامه داد: نکته دیگر این‌ست که شهر آباد به صرف امکانات عمرانی به معنای خاصش که ساخت و ساز است شکل نمی گیرد. آبادی را از نگاه‌های مختلف باید ببینیم. یکی از جهات آبادی شهر که الحمدالله شهرداری هم شروع کرده، آباد بودن خانه‌های خدا و بحث مسجدمحوری است. اما خود مسجد چطور آباد می شود؟ خیلی اوقات ساختمان مسجد مدنظر قرار می‌گیرد در حالیکه نمازخوان مسجد سبب آبادی می شود.

آیت‌الله دژکام در ادامه با اشاره به آیه ۱۸ سوره مبارکه توبه با این معنا؛ "دل زنده، شهر زنده را به وجود می آورد" گفت: دل‌های زنده، شیراز را در اوج نشان می‌دهند؛ حافظ و سعدی به زنده دلی معروف بودند و این زنده دلی را به عنوان یک ویژگی این شهر باید پاس بداریم. سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری باید فرهنگ مربوط به شهرمان و این زنده دلی و حال معنوی را پاس بدارد. در شهر قدم بزنید آن حس و حال را که از قدیم داشته، امروز هم دارد و باید آن را رشد دهیم.

او خاطرنشان کرد: نباید فراموش کنیم که مدیریت چنین شهری به ما سپرده می‌شود که هر گردشگری اگر همه جای دنیا را هم بگردد بگوید هیچ کجا شیراز نمی شود، چون شیراز این حال را دارد؛ وگرنه ساختمان‌های زیباتر و برافراشته‌تر از ساختمان‌های شیراز در جای جای دنیا وجود دارد، یا کاشی کاری به معنایی که در شهرهای دیگر هست اینجا نمی‌بینید، ولی یک چیزی در مساجد تاریخی این شهر هست که ملت را از داخل و خارج کشور به اینجا می کشاند. آن حال و زنده‌دلی که اینجا داشتند؛ آبادی واقعی است.

امام جمعه شیراز گفت: حضرت جبرئیل فرموده شب‌ها که از آسمان به زمین نگاه می‌کنیم خانه‌هایی نورانی است. جایی که قرآن و نماز شب خوانده می‌شود نور می‌دهد و در این ماه که ماه نزول قرآن محسوب می‌شود، در این شهر خانه‌های نورانی بسیار است؛ در حالیکه خیلی پیدا نیست، اما باورمان نشود که چهره شهر را چیز دیگری نشان دهند.

نماینده ولی فقیه در فارس با بیان اینکه آبادانی شهر خواسته خداوند است، گفت: آبادی شیراز به لحاظ فیزیکی و معماری که شروع می‌شود در این قسمت اوج می گیرد و جلوه معنویت دل حافظ‌ها و سعدی‌ها هست که جاذبه دارد و باید تلاش کنیم نه تنها محفوظ بماند بلکه افزایش یابد.

لزوم توجه به فرهنگ شهروندی در چارچوب ایرانی اسلامی

آیت‌الله دژکام در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه نباید تولیدکننده صِرف بود و باید صادرکننده هم باشیم، گفت: در روزهای اول سال تعمدا به بافت تاریخی شهر رفتم، چون بالاخره وظایفی به عهده داریم. وقتی گردشگران و مهمان‌های این شهر به زادگاه خود برمی‌گردند، باید از فرهنگ و معنویت شیراز چیزی توشه راه داشته باشند.

امام جمعه شیراز اضافه کرد: اگر کار غیرفرهنگی زیاد شده خود شیراز باید فکری برای آن بکند، چون رهبری فرمود شما قله فرهنگ هستید؛ البته کارهای پاکیزه بسیاری انجام شد که کاملا در چارچوب فرهنگی و مبادی آداب بود. آداب را نباید به بهانه اینکه طرف مقابل بی ادبی می‌کند زمین بگذاریم.

نماینده ولی فقیه در استان فارس خاطرنشان کرد: آبادی فقط در بحث ساخت و ساز نیست؛ آباد وقتی است که آدم‌هایی متناسب با این ساخت و ساز تربیت کنیم و روی محور فرهنگ شهروندی که جناب شهردار هم تاکید دارند جا دارد کار کنیم.

او با بیان اینکه علاوه بر فرهنگ خاص دینی و اسلامی، فرهنگ شهروندی هم بسیار مهم است زیرا همه مهمانان شیراز مسلمان نیستند، گفت: چارچوب فرهنگ شهروندی را باید بدانیم و آنها هم مراعات کنند. همه امور چارچوب دارد و نمی شود هر کاری دلشان خواست انجام دهند و دیدگاه خود را به ما تحمیل کنند. در آن چارچوب کار کنیم که ظرفیت های خوبی موجود است؛ در حیطه فرهنگ خاص ایرانی اسلامی خودمان، حرف های ارزشمندی در شیراز داریم که ان‌شاالله همه با هم کمک می‌دهیم تا به نتایج مطلوب برسیم.

امام جمعه شیراز با بیان اینکه در قسمت‌هایی از کار هم گروه‌های قرآنی باید به میدان بیایند؛ گفت: در کار قرآن آداب گذشته را فراموش نکنیم و دست کم نگیریم؛ در حالیکه همین هاست که بچه ها را علاقه‌مند می‌کند؛ یعنی آیین‌هایی که در ابتدای شروع قرآن و در پایان ختم قرآن انجام می‌شود را دنبال کنیم چون با همین آیین‌ها کودکان حس می‌گیرند و در ذهنشان می‌ماند و اینگونه به نسل بعد منتقل می‌شود و این آیین ها را احترام بگذاریم، تجلیل کنیم و ان‌شالله رشد دهیم که تولیدات این دوره جدید تمدن ایرانی و اسلامی ما به ذخیره قبلی اضافه شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha