در سه سال گذشته به دلیل همهگیری کرونا، سفرهای نوروزی کاهش محسوسی پیدا کرده بود و محدودیتها کار و کاسبی فروشندگان را کساد کرده بود، اما امسال با آغاز سال نو مشهد اولویت سفر بسیاری از زائران و گردشگران قرار گرفت، زائرانی که مشتریهای ثابت مغازههای اطراف حرم هستند و چرخیدن در آن بازارها و خرید سوغاتی از اطراف حرم حسی وصف نشدنی برایشان تداعی میکند. در همین رابطه خبرنگار ایسنا در آخرین روزهای تعطیلات نوروزی به مغازههای اطراف حرم سر زد و با زائران و فروشندگان گفتوگو کرد.
یکی از زائرانی که از حرم مطهر بازمیگشت و در خیابان منتهی به میدان شهدا در حال نگاه کردن به مغازههای اطراف بود، عنوان میکند: ما ابتدای سال همراه خانواده برای زیارت به مشهد آمدهایم و امروز برای اولین بار است که از بازارهای اطراف حرم دیدن میکنیم اما اولویت ما در سفر زیارت حرم بود و با توجه به افزایش هزینهها در سفر تصمیمی برای خرید نداریم. از روز اول فقط به حرم رفته و از جاهای دیدنی مشهد دیدن کردیم.
قیمتها یکسان نیست و هر کس با یک قیمت متفاوت جنسش را به فروش میرساند
زائر دیگری که از همدان آمده بود و متوجه صحبت ما شد به سمتمان آمد و از نوسان و ناهمسانی قیمتها در بازار گلایه داشت، او بیان میکند: در بازار یک کالا با چند قیمت متفاوت به فروش میرسد، مگر تعزیرات بر قیمتها نظارت ندارد؟ قیمتها اصلا ثابت نیست مثل اینکه هر مغازه به دلخواه خودش بر روی اجناس قیمت گذاشته است. گلایه هم که میکنیم میگویند قیمت دلار افزایش پیدا کرده برای همین قیمت جنسها بالا رفته است.
او ادامه میدهد: با این شرایط ترجیح میدهم، خانوادهام را فقط به حرم برای زیارت ببرم. با این قیمتها اصلا قادر به خرید نیستیم. جنسها بیکیفیت اما قیمتها بالا است. مخصوصا مغازههای اطراف حرم در ایام نوروز بسیار قیمتها را افزایش میدهند.
خانمی میانسال که همراه خانوادهاش از اصفهان به قصد زیارت آمده بودند نیز میگفت: سفر به مشهد خیلی خوب بود اما قیمتها بسیار بالا است و در این دو روز که آمدهایم بیشتر در بازار نظارهگر بودیم و به جز سوغات مخصوص مشهد که همان زعفران و نبات و زرشک است چیز دیگری نتوانستیم خرید کنیم.
او ادامه میدهد: با اینکه مشهد یک شهر زیارتی است اما نظارتی بر قیمتها وجود ندارد و هر کس به هر قیمتی که دوست دارد جنسش را میفروشد. از چند مغازه مختلف، قیمتها را پرس و جو کردیم قیمتها به فاصله چند مغازه با هم کلی اختلاف داشت.
یک خانواده ۸ نفره نزدیک ورودی حرم نظرم را جلب کردند. ۵ روز بود که از تهران برای زیارت به مشهد آمده بودند، جلو رفتم و پس از خوش آمدگویی پرسیدم بازار رفتید؟ میخندند و تاکید میکنند که ما فقط آمدهایم تا زیارت کنیم. متاسفانه بازاریان کرایههای مغازههایشان را میخواهند از زوار بگیرند.
۴۰ درصد افزایش در قیمت کالاها، قدرت خرید مردم را کاهش داده است
در آن سوی گلایههای زائران کسبههایی هستند که وقتی با آنها گفتوگو میکنیم به شکل دیگری نسبت به شرایط بازار گلایه دارند. یکی از کسبههای در خیابان امام رضا با گلایه از پایین بودن قدرت خرید مردم تصریح میکند: قیمتها در سال جدید افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی داشته و این امر قدرت خرید را کم کرده، مسافر دیگر مثل سالهای قبل برای خرید کالا وارد مغازه نمیشود و بیشتر اجناس را نگاه میکنند.
وی ادامه میدهد: وضعیت فروش امسال از هرسال خرابتر است. افزایش قیمتها بازار را راکد کرده است. با وجود اینکه نسبت به سال قبل قیمتها را بالا نبردیم تا مسافران خرید بیشتری داشته باشند اما قدرت خرید مردم بسیار کاهش یافته و مسافران بیشتر هزینههای خود را خرج خوراک و کالاهای ضروریشان میکنند. فروشمان نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد کاهش داشته است.
کاسب دیگری میگوید: مردم وارد مغازه میشوند و دوست دارند، خرید کنند اما با وضعیت اقتصادی موجود قدرت خرید ندارند. تنها نیمی از آنچه برای فروش پیشبینی کرده بودیم، محقق شده است. بیشتر از نصف اجناسی که برای نوروز خریداری کرده بودیم با این وضع بازار در مغازه مانده و به فروش نرسیده است.
وارد یک مغازه خشکبار شدیم؛ فروشنده میگوید: نسبت به سالهای قبل بازار خیلی خلوت است. امسال نسبت به سفارشاتی که هر سال برای نوروز میدادیم خیلی کمتر بوده، گرانیها و ماه رمضان باعث کاهش فروشمان شده است. در خشکبار تورم ۲ الی ۳ برابری را داشتیم، وقتی قیمت هر کیلو پسته از مرز یک میلیون عبور کرده زائران فقط میتوانند تماشا کنند.
زائران عربزبان بیشترین خریداران اجناس ایرانی در اطراف حرم هستند
در گشت و گذار این چند روزه در اطراف حرم، زائران خارجی به ویژه زائران عرب کاهش محسوسی پیدا کرده بود، این مساله کسبه را نیز نگران کرده بود؛ چراکه آنها سهم مهمی در میزان فروش کالاها در اطراف حرم داشتند، در همین رابطه یک فروشنده به ایسنا عنوان میکند: با توجه به همزمانی عید نوروز و ماه مبارک رمضان حضور زائران عرب بعد از تعطیلات نوروز و احتمالا در ایام عید فطر افزایش پیدا خواهد کرد و امیدواریم بازار در ایام عید فطر تکانی بخورد.
با توجه به بازدیدهای میدانی خبرنگار ایسنا از بازارهای اطراف حرم، امسال اکثر مغازهها برچسب قیمت را روی کالاهای خود نصب کرده بودند و دیگر نیاز نبود برای دانستن قیمت یک جنس دائم قیمت آن را از فروشنده سوال کرد اما برخلاف مسافران که از این مساله راضی بودند، کسبه نسبت به آن گلایه داشتند.
یکی از بازاریان در این خصوص میگفت: امسال تعزیرات در تعیین قیمتها هیچ دخالتی نکرده و قیمت مصوب هم اعلام نشده و هر کاسبی میتواند قیمت خودش را ارائه کند اما در مقابل نصب برچسب قیمت الزامی است. در واقع وقتی تمام مغازهها در یک محل کنار هم هستند، این کار باعث شده وقتی همسایه ما قیمت کالایی را به فرض ۱۴۰ هزار تومان تعیین کند کسبه اطراف هم همان جنس را هرچند به ضرر به همان قیمت عرضه کنند زیرا مسافران با دیدن اتیکت قیمتها دنبال کالای ارزانتر هستند و این به ضرر بیشتر کسبه شده است.
مشهد شهر زیارتی است و مسافران بیشتر برای زیارت میآیند تا خرید
هر چقدر ورودیهای حرم رضوی شلوغ بود اما بازارهای اطراف حرم خلوتتر از سالهای گذشته به چشم میآمد و در بازارهای دور حرم مسافران زیادی مشغول خرید بودند اما امسال بیشتر مغازهها خالی از زوار بود. یک فروشنده در این زمینه عنوان میکند: ماه رمضان در هر فصلی از سال که باشد، باعث افت فروش اجناس غیر از مواد خوراکی میشود. زائری که به مشهد میآید بیشتر هدفش زیارت است تا خرید، برای همین فرصت ماه رمضان را برای زیارت استفاده میکند. بازار در ۳ روز اول سال پر تب و تاب و شلوغ بود اما از روز چهارم تقریبا راکد شد.
در ادامه مرتضی مدنی، مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی در خصوص قیمت گذاری کالاها و بررسی تخلفات صنفی در ایام نوروز، اظهار کرد: قیمتها برای ایام نوروز توسط سازمان حمایت از مصرف کننده، اتاق اصناف مشهد و اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان بررسی و به کسبه اعلام میشود.
وی افزود: اگر از آن قیمتی که برای مغازهداران درنظر گرفته شده، تخطی شود، سازمان تعزیرات حکومتی وارد عمل شده و پس از تشکیل پرونده، به تخلفات رسیدگی خواهد کرد.
مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی تصریح کرد: فروشندگان براساس قیمت فاکتور شده به اضافه درصد سود قانونی مجاز به فروش کالاهای خود برحسب درجه کیفیت هستند. همچنین تشخیص نوع کیفیت اجناس با نظر کارشناس مربوطه اعلام میشود.
مدنی بیان کرد: گشتهای مشترک نظارتی با محوریت تعزیرات حکومتی از ابتدای اجرای طرح نوروزی نظارت بر بازار، فعال بوده و کلیه گزارشات را ثبت و در صورت نیاز اقدام به تذکر و حتی پلمب واحد متخلف کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: در ایام نوروز تعدادی از واحدهای متخلف اطراف حرم پس از تذکر و عدم رعایت پلمب شدند که گزارش کلی آنها در پایان ماه رمضان اعلام خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات