مینا میرزایی سرور، دانشجوی ارشد صنایع دستی، و هنرمند فعال در رشته زیورآلات سنتی در گفتوگو با ایسنا، عنوان کرد: زیورآلات سنتی و دست ساز در ایران قدمت چندین هزار ساله دارند و این هنر، از هنرهای اصیل ایرانی به شمار می آید.
وی ادامه داد: زیورآلات سنتی ایرانی در نقاط بسیار زیادی از جهان مورد استفاده قرار گرفته و چشم بینندگان را خیره کرده است. زیورآلات سنتی و دست ساز صنایع دستی ایران در موزه های بین المللی معروف نیز به نمایش درآمده و خلاقیت و توانمندی های اعجاب انگیز هنرمندان ایرانی را در معرض دید جهانیان قرار می دهد.
میرزایی سرور بیان کرد: ایرانیان از سازندگان تحسین برانگیز زیورآلات و جواهرات هستند، و انواع مدل زیورآلات ایرانی بر اساس فرهنگ هر منطقه طراحی شده است. زیورآلات سنتی شامل طراحی، طلاسازی، النگوسازی، انگشترسازی، زنجیربافی و غیره میباشد.
وی تصریح کرد: پادشاهان ایرانی چنان به ساخت زیور آلات اشرافی و به ویژه تاج و تخت پادشاهی توجه داشتند که باعث حیرت مورخین شده است. تئوفیلاکتوس مورخ بیزانسی و ثعالبی مورخ عرب در وصف تاج و تخت پادشاهان ایرانی مطالبی نوشته و اعتراف کردهاند که طلا و جواهر سازان ایرانی در عصر خود همواره شهره آفاق بودهاند. جواهر سازان ایرانی، برای پادشاهان بسیاری از کشورها نیز زیورآلات دست ساز و جواهرات می ساختهاند.
این هنرمند کمان اره و تیغ اره، پیشکار، میز طلا سازی، دم پهن، دم باریک، دم مفتولی، قیچی جواهر سازی، چفت یاپنس، پایه چفت، لحیم، پودر بوراکس یا تنه کار، انواع سوهانچه، تخته نسوز، سرپیک، فرز، انواع مته و انواع سنباده، خوشه، نورد، دستگاه پرداخت و اولتر را از ابزار مورد نیاز این هنر معرفی کرد.
میرزایی سرور اظهار کرد: در حال حاضر این هنر هم در بخش سنتی (دستساز) و هم در بخش صنعتی (ریخته گری و ساخت قالب) و هم در بخش طراحی مورد توجه بسیاری از جوانان است.
وی با اشاره به اینکه تمرین و تکرار باعث رشد و ارتقا کار هنرمند میشود، گفت: ذوق و استعداد هنرمند و خلاقیت و نوآوری در هنر زیورآلات سنتی موجب خلق و ثبت آثار بدیعی میشود. این هنر در کنار هنرهای چون ملیله کاری، مخراجکاری، قلمزنی، فیروزهکوبی، میناکاری قرار میگیرد و این هنرها کمک به زیبا سازی اثر ساخته شده میکنند.
میرزایی سرور بازار اشتغال این هنر در کشور با توجه به نیاز جامعه در شرایط خوبی قرار دارد اما سهم گسترده نیاز جامعه از طریق روش صنعتی تولید میشود. البته ساخت زیورآلات با روش سنتی طرفداران و مشتریان خود را دارد.
وی با تاکید بر اینکه هنرمندی که در این رشته فعالیت دارد هر چه خلاق تر باشد، موفق تر خواهد بود، یادآور شد: نابسامانی قیمتها و ثابت نبودن قیمت ابزار، واردات ابزار مورد نیاز و بالا بودن قیمت متریال از مشکلات هنرمندان فعال در این رشته است.
میرزایی سرور با اشاره به استقبال برای یادگیری هنر ساخت زیورآلات سنتی به ویژه توسط نسل جوان، افزود: از لحاظ آموزش، کارگاهها و آموزشگاههای زیادی هستند که مشغول به آموزش در این رشته هستند.
انتهای پیام
نظرات