• پنجشنبه / ۱۰ فروردین ۱۴۰۲ / ۰۸:۰۶
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1402011003710
  • خبرنگار : 50547

دیار نیکان مقصد مسافران نوروزی است

نکا سرزمین اقوام و آئین‌ها

نکا سرزمین اقوام و آئین‌ها

ایسنا/مازندران شهرستان نکا با قرار گرفتن در مسیر تردد زائران حرم مطهر امام رضا (ع)، هر ساله پذیرای تعداد زیادی مسافر و گردشگر از سراسر کشور است. این شهرستان با داشتن جاذبه‌های گردشگری، تنوع طبیعی، تاریخ و مذهبی موجب اقامت چند روزه هموطنان در این خطه شمالی می‌شود.

این شهرستان از منظر اقلیم جغرافیایی، دشت، کوهستان و دریا با مساحت ۱۳۹۵ کیلومتر مربع، دارای دو دهستان در مناطق بالادست (بخش هزارجریب) و سه دهستان در مناطق پایین دست (بخش مرکزی) است که با جمعیتی بالغ بر ۱۲۰ هزار نفر از شرق با شهرستان بهشهر و از غرب با شهرستان‌های میاندورود و ساری همسایگی دارد.

نام شهرستان نکا برگرفته از ریشه "نیکا" به معنای خدای زایش و زندگی است که وجود دشت، جلگه، جنگل و کوهستان متعدد و زیبا از دلایل نامگذاری آن است.

نکا سرزمین اقوام و آئین‌ها

نکا در دوران باستان، مقر خاندان اسپهبدان طبرستان بوده که یکی از هفت ایل و طایفه در به قدرت رسیدن ایران در دوره ساسانیان ایفای نقش کردند بود.

نکا سرزمین اقوام و آئین‌ها

شهرستان نکا با پیشینه تاریخی ۱۰ هزار ساله و ۲۵ اثر ثبتی، همچنین با وجود حدفاصل کم خود تا دشت بهشهر شاهد تعداد زیاد اماکن و مناظر تاریخی، فرهنگی بوده که در نوع خود در کشور بی‌نظیر است.

هر ساله و در ایام سال نو و عید نوروز، شهرستان نکا با دربرداشتن ظرفیت بالا در زمینه جذب مسافر و گردشگر، یکی از مقصدهای اصلی سفر و لذت بردن مردم از سراسر کشور است.

نکا سرزمین اقوام و آئین‌ها

غار تاریخی کمیشان، دریاچه استخر پشت در منطقه هزار جریب، درختان چنار اطرب با سابقه حدود ۸۰۰ ساله، درختان بلوط و سرخدار ارم، آب معدنی و منطقه نمونه گردشگری قرمرض از جمله آثار و اماکن تاریخی و پر تردد نکا هستند.

با پرس و جویی آسان در این شهرستان همچنین شاهد میراث‌های ناملموس مانند مراسم عزاداری حسن، حسین که توسط بانوان در روستای ولام‌ده برگزار می‌شود، جشنواره تمشک و با وجود بیش از ۶۲ امامزاده مانند امامزاده پنج تن ارم و امامزاده چهار سوق روستای چرمی، حسینیه روستای میانگله و امامزاده عبدالله اطرب، که از جمله میراث فرهنگی ثبتی هستند خواهیم بود.

نکا سرزمین اقوام و آئین‌ها

در مجموع تنوع طبیعی، تاریخی و مذهبی زیادی در شهرستان نکا برای گردشگران و مسافران به منظور سیاحت و زیارت وجود دارد.

نکا سرزمین اقوام و آئین‌ها

"عرب‌زاده" رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان نکا در گفت‌وگو با ایسنا، گفت: از ۲۸ اسفند ماه سال ۱۴۰۱ تاکنون بیش از دو هزار اقامت در شهرستان نکا به ثبت رسید که نشان از نقش برجسته اماکن و مناطق گردشگری مناسب با ذائقه مسافران و گردشگران در ایام نوروز است.

وی با اشاره به اینکه بیش از۵۰ واحد خانه مسافر و یک واحد هتل آپارتمان برای اقامت در این شهرستان آماده پذیرش مسافران و گردشگران است، اظهار کرد: به دلیل استقبال و مراجعه زیاد مسافران و گردشگران نوروزی با بازدید میدانی کارشناسان میراث فرهنگی شهرستان و همکاری خوب اداره آموزش و پرورش، بیش از ۴۰ کلاس درس برای اسکان مجهز در مدارس مهیای پذیرش مسافران است.

نکا سرزمین اقوام و آئین‌ها

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نکا ادامه داد: با تعبیه آلاچیق‌های روباز، سوئیت و همچنین تجهیز ۶ واحد گردشگری سلامت در پارک جنگلی قرمرض برای اقامت افراد دارای بیماری سنگ کلیه و صفرا، آماده خدمت رسانی به مسافرانی که این پارک نمونه را مقصد سفر خود انتخاب کردند است.

نکا سرزمین اقوام و آئین‌ها

عرب زاده با بیان اینکه در حوزه صنایع دستی، شهرستان نکا با حضور بیش از ۷۰۰ هنرمند و بیش از ۵۰ رشته فعالیت دارد، اظهار کرد: در رشته‌هایی مانند چادر شب بافی، دوخت لباس‌های محلی اقوام، سوزن دوزی، ظروف حصیری، کوک بافی، گلیم بافی با دربرداشتن تعداد زیادی هنرمند در نکا و همچنین با وجود چوب‌های جنگلی متنوع، بیش از ۱۰۰ خراط فعال در این شهرستان فعالیت دارند که آثار آنها برای نمایش و عرضه به مسافران در دسترس قرار دارند.

نکا سرزمین اقوام و آئین‌ها

این مسئول حوزه گردشگری و صنایع دستی، افزود: در حوزه غذاهای محلی، پخت اِسبِه حلوا (حلوای سفید) که از معروف‌ترین و مقوی‌ترین شیرینی‌های شمال ایران است و توسط یکی از ساکنین روستای شیت نکا به صورت صنعتی پخته می‌شود در کنار حلوای گردویی، سیاه حلوا، جزی حلوا، ته چین با مرغ محلی که در پنجشنبه‌های آخر هر سال به نیت اموات طبخ شده و سبزی پلو با ماهی از جمله خوراکی و غذاهای مرسوم در نکا هستند.

نکا سرزمین اقوام و آئین‌ها

اقوام مختلف، آداب و رسوم متعدد

عرب زاده، یادآور شد: اهالی شهمیرزاد، طزره دامغان، فیروزکوه، سنگسر سمنان، بادله و دیگر مناطق که به دلیل صنعتی بودن شهرستان نکا و فعالیت شرکت و کارخانجات بزرگ مانند کارخانه سیمان و نیروگاه شهید سلیمی و کمبود نیروی کار، از سال ۱۳۳۴ به بعد شاهد اقامت و گسترش فرهنگ، آداب و رسوم آنها در شهرستان نکا بودیم.

نکا سرزمین اقوام و آئین‌ها

وی با اشاره به معروف‌ترین آداب لحظه تحویل سال در مازندران، گفت: وارد شدن فرد خوش یُمن به خانه با اصطلاح "شوگونی" است که با قرار دادن چوب یک یا دو متری در ورودی خانه و با داشتن یک سینی حاوی قرآن، سبزه و شاخه گلدار آلوچه، این فرد با برداشتن چوب وارد شده و شوگونی از آن خانه برداشته می‌شد و بعد از آن به ترتیب دیگر افراد خانواده با شادباش و دادن سر سلامتی به یکدیگر به استقبال شروع سال نو می‌رفتند.

نکا سرزمین اقوام و آئین‌ها

جشن مردگان

به گفته عرب زاده، با انتخاب یکی از روزهای پنجشنبه سال جدید که از قبل برنامه ریزی و اطلاع رسانی خواهد شد در روستاهای مازندران شاهد برگزاری جشن مردگان که از کهن‌ترین مراسمات است خواهیم بود.

نکا سرزمین اقوام و آئین‌ها

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نکا با اشاره به اینکه در این روز، تمامی اهالی روستا و حتی ساکنین شهرهای دیگر کشور که اهل آن روستا هستند در مرحله نخست با یکدیگر دیدار کرده و سپس با حضور در قبرستان و تهیه و پخت غذاهای متنوع به آرامگاه درگذشتگان می‌روند، و بعد از صرف غذا و ذکر فاتحه، مشغول هم نشینی و حتی به گفت‌وگو در مورد مسائل مهم روستا خواهند پرداخت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha