به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری بیبیسی، روز سهشنبه در پاریس، کارگران راهآهن دست به اعتصاب زدهاند و در لیون و یکی از بزرگترین ایستگاهها در کنار ریلهای قطار راهپیمایی کردند.
امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه تغییر در قوانین بازنشستگی از جمله افزایش سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال را با استفاده از اختیارات ویژه قانونی و بدون تصویب در پارلمان (مجمع ملی) تبدیل به قانون کرده است.
روز سهشنبه پلیس فرانسه حضور پرشماری داشته و گفت که میخواهد از تکرار خشونتهای روز پنجشنبه جلوگیری کند.
بزرگترین کنفدراسیون اتحادیههای کارگری در فرانسه از رئیسجمهوری فرانسه خواسته است که تغییر قانون بازنشستگی را متوقف کند. این اتحادیه میگوید میلیونها تن با افزایش میانگین سن بازنشستگی به ۶۴ سال مخالفند.
دولت فرانسه میگوید بر سر این قانون بازنشستگی با اتحادیه مذاکره نخواهد کرد؛ اما موضوعات دیگر قابل مذاکره است.
ماکرون که در هر دو کارزار انتخاباتی ریاست جمهوری خود وعده انجام اصلاحات قانون بازنشستگی را داده بود، میگوید برای حفظ تعادل مالی کشورش نیاز به این تغییر است.
در تظاهرات پیشین، پلیس ضدشورش در مواردی به گاز اشکآور و ماشین آبپاش متوسل شده و برخی از معترضان هم در مواردی با پرتاب سنگ با پلیس درگیر شدند و اقدام به آتش زدن اماکنی چون پاسگاههای پلیس کردند. در جریان اعتراضات پنجشنبه شهرداری بورودو در جنوب غربی فرانسه به آتش کشیده شد.
به گزارش روزنامه گاردین، اعتراضات سهشنبه در پاریس و نانت مسالمتآمیز برگزار شد و اکثر معترضان با سر دادن شعارهایی خواستار لغو تغییرات جدید شدند؛ اما در برخی از شهرهای بزرگ، مردان نقابپوش یا کلاهپوش با پلیس درگیر شدند.
در پاریس، پلیس اقدام به شلیک گاز اشکآور و بازداشت معترضان کرد و بسیاری به حمله و غارت یک سوپرمارکت متهم شدهاند. دستکم تا عصر سهشنبه ۲۲ معترض راهی بازداشت شدند.
براساس گزارش خبرگزاری فرانسه، معترضان در شهر نانت واقع در غرب فرانسه به سمت نیروهای امنیتی اجسامی را پرتاب میکردند که پاسخ نیروهای امنیتی به آنها گاز اشکآور بود. یک شعبه بانک به آتش کشیده شد و سطلهای زباله در نزدیکی ساختمان دادگاه هم به آتش کشیده شدند. پلیس لیون در جنوب شرقی فرانسه از ماشینهای آبپاش استفاده کرد. در لیل، پلیس پس از تخریب ایستگاههای اتوبوس از گاز اشکآور استفاده کرد. در بوردو برخی از افراد کلاهدار آتش روشن کرده و اجسامی پرتاب کردند. در تولوز، پلیس از ماشین آبپاش استفاده کرد.
به نظر میرسد میزان مشارکت در اعتراضات خیابانی در سراسر فرانسه کمی کمتر از آخرین روز اعتصابات و اعتراضات پنجشنبه گذشته باشد. وزارت کشور فرانسه اعلام کرد که ۷۴۰ هزار تن در اعتراضات سراسر فرانسه شرکت کردند.
به نقل از دویچه وله، شمار تظاهرکنندگان ۹۰۰ هزار نفر برآورد شده و به گفته پلیس، در حاشیه تظاهرات در شماری از شهرها درگیری و اغتشاش روی داده است.
به گزارش خبرگزاری آلمان، در تظاهراتی که اتحادیههای کارگری ترتیب داده بودند، دانشآموزان و دانشجویان هم شرکت داشتند. شماری از مدارس و دانشگاهها بسته ماندند.
این تظاهرات دوباره با اعتصاب در برخی از بخشهای خدماتی نیز همراه بود. از جمله قطار سراسری کشور مشمول این اعتصاب میشد.
اعتراضاتی که از سه هفته پیش در جریان است، بعضاً با خشونتها و درگیریهای شدید همراه بوده است. ژرالد درمنن، وزیر کشور فرانسه، گفته است که در ارتباط با تظاهرات روز سهشنبه ۱۳ هزار مامور پلیس در حال آمادهباش بودهاند که پنج هزار و پانصد نفر آنها در پاریس به کار گرفته شدهاند. پلیس از مغازهداران خیابانهای مسیر راهپیماییهای اعتراضی خواسته بود تا مغازههای خود را ببندند.
دولت حاضر به انعطاف نیست
اعتراضات در وجه عمده متوجه افزایش سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال است. دولت ماکرون قصد دارد با این اصلاحات هم مقادیر بیشتری از حق بازنشستگی به صندوقهای بازنشستگی سرازیر شود و هم افراد کمتری در سال مشمول دریافت حق بازنشستگی شوند. انتظار این است که از این رهگذر خطر کاهش بحرانزای اندوخته مالی صندوقهای بازنشستگی منتفی شود.
به خصوص انصراف دولت از گرفتن رأی مجلس برای تصویب اصلاحات و استفاده از حکم دولتی برای مشروعیت بخشیدن به آن، بیش از پیش به خشم عمومی دامن زده است. یک هفته پیش این رفتار دولت سبب شد که دو بار در مجلس با طرح استیضاح روبهرو شود. موفقیت این استیضاحها معنایی جز غیرقانونیشدن تصمیم دولت به عملی کردن قانون بدون رای مجلس نمیداشت، ولی دولت از این استیضاحها با اختلاف آرای نسبتاً اندکی نجات یافت.
قانون تصویبشده توسط دولت حالا در شورای قانون اساسی به لحاظ انطباق آن با قانون اساسی در دست بررسی است. قصد ماکرون این است که قانون را تا آخر سال به مرحله اجرا درآورد.
بهرغم تداوم اعتراضات، رفتار و رویکرد دولت نشانهای از انعطاف به دست نمیدهد. لورن برگر، رئیس بزرگترین اتحادیه کارگری فرانسه (CFDT)، روز سهشنبه از امکان میانجیگری میان معترضان و دولت سخن گفت. او خواستار آن شد که اجرای قانون برای مدتی منتفی شود تا امکان رایزنی حلقهای کوچکی از میانجیگران فراهم آید. الیور وران، سخنگوی دولت، این پیشنهاد را رد کرده و گفته است: «بدون میانجی هم میتوان با هم صحبت کرد».
برگزاری تظاهرات اعتراضی در روز سهشنبه سبب شد که دیدار چارلز سوم، پادشاه بریتانیا، از فرانسه هم به تعویق بیفتد. اما خبر خوب برای شهروندان پاریس این بود که بعد از سه هفته اتحادیه کارگری CGT، که از جمله شاغلان خدمات نظافت شهری را شامل میشود، به اعتصاب این بخش پایان دهد و دفع انبوهی از زباله در خیابانها و محلات پاریس به جریان بیفتد. شهرداری مجبور شده است به دلیل حجم بالای زبالهها، لودر به کار بگیرد.
انتهای پیام
نظرات