• دوشنبه / ۷ فروردین ۱۴۰۲ / ۱۰:۵۲
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1402010702485
  • خبرنگار : 71415

نشست شورای امنیت درباره تحقیقات درباره خرابکاری در نورداستریم

نشست شورای امنیت درباره تحقیقات درباره خرابکاری در نورداستریم

شورای امنیت سازمان ملل امروز (دوشنبه) بر سر پیش‌نویس یک قطعنامه ارائه شده از سوی چین و روسیه با موضوع انجام تحقیقات بین‌المللی در خصوص حمله خرابکارانه سپتامبر گذشته علیه خط لوله‌های انتقاد گاز نورد استریم ۱ و نورد استریم ۲ رای‌ می‌دهد

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری تاس، بر اساس متن پیش‌نویس، قرار است این قطعنامه پیشنهاد دهد آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل یک کمیسیون مستقل بین‌المللی برای انجام تحقیقاتی جامع، شفاف و بی‌طرف نسبت به تمامی جوانب اقدام خرابکارانه علیه خط لوله‌های انتقال گاز نورد استریم ۱ و نورد استریم ۲ از جمله شناسایی مجریان، پشتیبان‌ها و سازمان‌دهندگان این حمله و همدستانشان تشکیل دهد.

همچنین انتظار می‌رود گوترش کارشناسانی را نیز برای این کمیسیون منصوب کند. در صورتی که این قطعنامه تصویب شود، او در ادامه باید در عرض ۳۰ روز توصیه‌های خود برای تشکیل این کمیسیون را مطرح کند.

این سند همچنین کشورها را تشویق به انجام تحقیقات خودشان در راستای همکاری کامل با این کمیسیون و به اشتراک گذاشتن اطلاعات با آن می‌کند. این قطعنامه از این کشورها درخواست می‌کند اطلاعاتشان را با طرف‌های ذی نفع نیز به اشتراک بگذارند.

در اواخر ماه فوریه روسیه اولین نسخه از قطعنامه مربوط به نورد استریم را آماده کرد اما فورا آن را وارد مرحله رای‌گیری نکرده و به جایش از اعضای شورای امنیت دعوت به بحث درباره این سند کرد. از آن زمان به بعد سه دور رایزنی درباره این سند تا کنون اجرا شده است.

منابع آگاه در سازمان ملل به خبرگزاری تاس گفتند، ظاهرا توافقی کلی بر سر این سند پیشنهادی روسیه وجود نداشته به این معنی که احتمالا این سند تصویب نخواهد شد.

برای آنکه یک قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شود باید دست کم ۹ عضو این شورا از آن حمایت کنند. همچنین در صورتی که آرای لازم برای تصویب سند حاصل شود، هر یک از اعضای دائم شورا هم ممکن است آن را وتو کنند. چنانچه این قطعنامه هشت رای کسب کرده و آمریکا به آن رای مخالف دهد به این معنی خواهد بود که آمریکا آن را وتو نکرده است. اما اگر این قطعنامه ۹ رای یا بیشتر کسب کند، دادن رای مخالف به آن به معنی استفاده از قدرت وتو است.

واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل گفت: "مساله بر سر تعداد آرا نیست، بلکه بر سر نحوه رأی دادن است."

 کشورهای غربی پیشتر ادعا کردند، روسیه به دلیل مخالفتش با ابتکارعملهای شورای امنیت سازمان ملل درباره اوکراین در ضمن رای موافق و ممتنع دیگر اعضای شورا به این ابتکارات، یک کشور منزوی بوده و از حمایت شورای امنیت برخوردار نیست.

پیش‌نویس این قطعنامه قبلاً مورد حمایت چین قرار گرفته است. به گزارش خبرگزاری تاس، بعید است که دیگر اعضای دائم شورای امنیت، از جمله انگلیس، آمریکا و فرانسه از قطعنامه حمایت کنند و احتمالا برای جلوگیری از متهم شدن به مانع تراشی بر سر راهکار شورای امنیت، رای مخالف یا ممتنع به آن دهند. دیگر اعضای متحد با غرب در شورای امنیت شامل آلبانی، مالت، سوئیس و ژاپن احتمالا همراستا با روسای بلوک خود رای خواهند داد.

مواضع سایر اعضای غیردائم شورای امنیت از جمله برزیل، گابن، غنا، موزامبیک، امارات متحده عربی و اکوادور درقبال این قطعنامه نیز نامشخص است. در نتیجه، ممکن است کشورهای غربی دارای حق وتو از آن برای جلوگیری از تصویب قطعنامه استفاده نکنند.

برنامه این نشست برای رای گیری در مورد این قطعنامه در شورای امنیت در هفته گذشته تنظیم شد. با این حال، در ۲۶ مارس، وزارت خارجه اوکراین برنامه‌ خود را برای درخواست نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل در پاسخ به اظهارات ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه پیرامون قصدش برای استقرار سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی در خاک بلاروس اعلام کرد. زمان این نشست هنوز مشخص نشده و ممکن است روز دوشنبه برگزار شود.

۲۷ سپتامبر سال گذشته میلادی، اپراتور خط لوله های نورد استریم از وقوع "خسارات بی‌سابقه" در خط لوله‌های انتقال گاز نورد استریم ۱ و نورد استریم ۲ خبر داد. کارشناسان سوئدی و وقوع دو انفجاری که در ۲۶ سپتامبر در نزدیکی مسیر این خط لوله ها رخ داد را ثبت کردند. دادستان کل روسیه نیز یک پرونده کیفری را برای این حادثه با محوریت اتهام تروریسم بین المللی آغاز کرد.

در هشتم فوریه، سیمور هرش، روزنامه‌نگار تحقیقی سرشناس آمریکایی با انتشار مقاله‌ای به نقل از منابع آگاه فاش کرد، غواصان نیروی دریایی آمریکا عامل کارگذاری بمب‌های این انفجار در زیر خطوط لوله گاز نورد استریم ۱ و ۲ با استفاده از پوشش رزمایش بالتاپس در ژوئن ۲۰۲۲ بوده‌اند و نروژی‌ها سه ماه بعد این بمبها را فعال کردند. به گفته این روزنامه نگار، تصمیم برای انجام این عملیات توسط جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا شخصاً و در پی ۹ ماه گفتگو با متخصصان امنیتی کاخ سفید اتخاذ شد. آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید به خبرگزاری تاس ادعا کرد که این روایت سیمور هرش "کاملاً دروغ و تخیلی" است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha