«فرزاد شریفی» مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ایلام در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: ویژه برنامههای فرهنگی نوروز ۱۴۰۲ در قالب نوروزگاه با اجرای استنداپ کمدی با اجرای ماهیصفت و اجرای موسیقیهای محلی کردی، لکی و لری در سه روز اول سال جدید برگزار خواهد شد.
وی گفت: از ۱۳ تا ۲۸ فروردین نیز نمایشگاه صنایع دستی در این قلعه برپا خواهد شد.
ساختمان قلعه والی در مرکز شهر ایلام قلعهای مسکونی - نظامی است که در زمینی به مساحت ۴۶۸۷,۱۷ متر مربع احداث شده که از این مقدار زمین فضای سبزی در ضلع غربی متمایل به جنوب باقی مانده که مساحتی برابر ۱۷۹۲,۴ متر مربع دارد.
این قلعه دارای سه در ورودی در سه ضلع جنوب، شرق و غرب بوده که ورودی اصلی قلعه در ضلع جنوبی قرار دارد و با ۱۱ پله بیست سانتیمتری به داخل اتاق نگهبان و سپس با هشت پله دیگر به کف حیاط مرتبط میشود. ورودی قلعه به سبک یونانی بنا شده است.
دربهای دیگر قلعه خصوصی بوده و یا برای تردد مهمانها احداث شدهاند و با راهروهای سرپوشیده به داخل حیاط قلعه مرتبط میشوند در منتهاالیه دربها دو هشتی وجود دارد و نور تعدادی از اتاقها از آنجا تأمین میشود این هشتیها که داخل یکی از آنها حوض کوچکی وجود دارد به هشت ضلع منظم تقسیم و با شکستگی در آجرهای دیوار و اجرای انواع قوس بر سر نعل درگاهها و تزئینات آجری بالای آنها و اجرای طاق ضربهایی در دیوار تزئین شدهاند.
قلعه دو برج نگهبانی بهصورت نیمدایره در رأس ضلع شمال شرقی و شمال غربی دارند و اطراف آن کنگرههایی جهت قرار گرفتن نگهبان جهت دیدهبانی دارد و دارای تعدادی اتاق زیرزمینی است که به سبک خاصی ساخته شده و دارای اشکال هندسی در سقف میباشد و با فضاهای سرداب مانندی بصورت زیرزمین با پوشش هلالی آجری تعبیه شده است.
نمای خارجی اضلاع مختلف قلعه که مشرف به حیاط میباشد به کمک ارسیها و پنجرههای چوبی تزئینی با شیشههای رنگی در فرمها و اشکال منظم هندسی مزین شده است.
در تزئینات بیرونی از نمای خوشه گندمی آجرها استفاده از آجرهای رنگی در نماها و بالای قوسها درهای چوبی قوسی شکل همچنین روزنههای دید و شکل جالب توجه سردر مشخص است. وجود نردههای مشبک آجری به رنگ فیروزهای در تراسهای سرپوشیده ضلع جنوب غربی همراه با پنجرههای مشبک با شیشههای الوان و ارسیهای قلعه و ستونهای دایرهای با سرستونهای منقوش در ایوان قوسهای کمانی و تزئینی و کاربندی بالای آن با کاشیهای رنگی درختان بلند و کهنسال کاج سرو و چنار و توت و گلستانی از گلهای محمدی و حوضی مستطیل شکل در صحن جلوی قلعه از جمله تزئینات بیرونی قلعه هستند.
تزئینات فضای درونی آئینهکاری در سقف اتاقها معمول بوده که بقایایی از آن در یکی از اتاقهای ضلع غربی که بهنحو بسیار زیبایی اجرا شده برجا مانده است، گچبری بر روی دیوارها و سقف اتاق شاهنشین در نقوش گل و گیاه اجرا شده و سنگ اداره نمای بیرونی دیوار از سنگهای تراشیده شده مستطیل شکل یا برجسته نشان دادن نقشهای اسلیمی مختلف در نمای دیوار بکار رفته است.
قلعه والی در تاریخ سوم آذر ۱۳۷۶ با شماره ۱۷۹۸ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و هم اکنون موزه مردمشناسی در این مکان دایر است.
انتهای پیام
نظرات