از نیشابور در اوستا شهر شکوه و آبادانی نام برده شده است. درخشش این شهر که حوزه گستردهای داشته تا قرن هفتم ادامه یافته و پس از آن با حمله وحشیانه قوم مغول، انوار شکوهمند تمدن و تاریخ این دیار خاموش گشت که مدتها بعد با همت مردان و زنان غیور آن، مجدداً رشد و احیاء خود را آغاز نمود.
اگر به نیشابور سفری کنیم بر روی تابلویی در ورودی آن نوشته شده؛ «به نیشابور، شهر قلمدانهای مرصّع، خوش آمدید.» بدون شک جایگاه ویژه این شهر در بحث فرهنگی، گردشگری و تاریخی بر کسی پوشیده نیست. به طوری که ناصر خسرو درباره این شهر میگوید؛ توانایی برابری با قاهره را داشت و به گفته استاد محمدرضا حکیمی، فقیه و فیلسوف ایرانی «روزی که شاید در همه اروپا دوازده تن یافت نمیشدند که نوشتن و خواندن بدانند، در نیشابور دوازده هزار تن قلمدان مرصّع بیرون میآمد تا یک حدیث را از زبان فرزند پیامبر بنویسند.»
از منظر دیگر نیشابور در شرق ایران به عنوان یکی از شهرهای خراسان رضوی از مراکز فرهنگی، گردشگری، صنعتی و تاریخی این استان محسوب میشود که به دلیل طبیعت زیبایش عروس شهرهای خراسان هم نام گرفته است.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرمانداری نیشابور در همین خصوص با یادآوری این توصیف ماندگار از استاد شفیعی کدکنی که «نیشابور فشردهای از ایران بزرگ است» عنوان کرد: نیشابور شهری است که قدمت آن را به اندازه تاریخ کهن حیات بشری دانستهاند اما آنچه که تاکنون بر اساس یافتههای باستان شناسان مشخص شده، تمدن و تاریخ این شهر بیش از ۷۰۰۰ سال قدمت دارد.
احمد شافعی با اشاره به اینکه نیشابور زمانی معروف به شهر کتابخانهها و نظامیهها بوده است، گفت: این ابر شهر تاریخی در قرون سوم تا ششم هجری قمری جایگاه ویژهای در ابعاد علمی جهان اسلام داشته و مشاهیر بسیاری تربیت یافته این شهر هستند.
وی گفت: این شهرستان عضو شبکه شهرهای میراث معنوی جهان، شهرهای تاریخی جهان و شهرهای جاده ابریشم است.
شافعی ضمن دعوت از گردشگران برای حضور در ییلاقات دلانگیز و مصفای شهرستان نیشابور، اظهار کرد: به دلیل ارتفاعات بینالود در شمال شهرستان نیشابور ییلاقات دلانگیز زیادی در حاشیه جنوبی این ارتفاعات وجود دارد که از جذابیت فوقالعادهای برخوردار هستند.
وی عنوان کرد: وجود آب فراوان در این ییلاقها، باغات و مزارع بسیار زیبا و جذابی را پدید آورده که پذیرای بسیاری از مسافران و گردشگران در فصول مختلف سال است.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرمانداری شهرستان نیشابور خاطرنشان کرد: از جمله این ییلاقات میتوان ییلاقات اردوگاه شهید رجایی و منطقه باغرود، شهر گردشگری بار، برفریز، صومعه، کلیدر و بوژان را نام برد.
وی در ادامه وجود آرامگاه شخصیتهای جهانی همچون فضلبن شاذان، حکیم عمر خیام نیشابوری، فریدالدین عطار، کمالالملک و یغما خشتمال در شهر نیشابور را از دیگر مجموعههای گردشگری و توریستی نیشابور برشمرد.
شافعی با بیان اینکه نیشابور شهر حدیث سلسلهالذهب است، گفت: نیشابور علاوه بر گردشگری تاریخی و طبیعی در حوزه گردشگری مذهبی نیز فعال است به طوری که وجود ۴۱ بقعه متبرکه و امامزاده در شهرستان میتوانند یکی از مقاصد گردشگران مذهبی باشد.
در ادامه، کمال خانی رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیشابور گفت: در شهرستان نیشابور ۳ هتل، یک مهمانپذیر، ۱۴ خانه مسافر و ۱۰ اقامتگاه بومگردی فعال است.
وی افزود: با فعال شدن کمیته اسکان آمادگی پذیرش ۱۰ هزار مسافر را در اماکن اقامتی آموزش و پرورش، دانشگاهها، حسینیهها، اردوگاه شهید رجایی باغرود داریم.
خانی اظهار کرد: نشستهای توجیهی ویژه دهیاران روستاهای گردشگری در حال برگزاری است تا در ییلاقهای نیشابور استقبال از گردشگران و مسافران به بهترین نحو انجام شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی نیشابور با توجه به فعال بودن ۹ موزه فعال در شهرستان از گردشگران دعوت نمود برای آگاهی بیشتر از تاریخ و وسعت جغرافیایی این شهرستان از موزهها بازدید کنند.
وی افزود: برخی از این موزهها شامل سایت موزه شادیاخ، موزه باستانشناسی، خیامشناسی و موزه حیاتوحش است.
شهرستان نیشابور دارای نقاط گردشگری بسیاری است که در این مجال اندک نمیگنجد از جمله روستاهای دیزباد علیا، بوژان، خرو ، بار و ... طبیعت مثال زدنی زیبایی را به بازدیدکنندگان هدیه میدهد و البته از دیگر جاذبههای گرشگری و مناطق گردشگری، تاریخی و مذهبی میتوان به مسجد جامع نیشابور که از بناهای با ارزش دوره تیموری است، گنبد کلیدر، ستونهای یادبود خیام که به دست توانمند استاد اخویان از اساتید برجسته آجرتراش ساخته شده است؛ آب انبار بازار نو، بنای چشمه علی، گنبد آجری بزرگ مهرآباد و ... اشاره کرد و در نهایت، این نوشتار تنها میتواند گوشه بسیار کوچکی از فرهنگ و قدمت شهرستان هنرخیز نیشابور را به تصویر بکشد، شهری که بزرگان زیادی در آن زیستهاند و تاریخ کهنی را بر دوش خود دارد.
انتهای پیام
نظرات