همواره تولید مازاد بر مصرف مرکبات و نبود کشش بازار در امر تقاضا باغداران را متضرر کرده از اینرو بیشتر باغداران خرده پا که تعداد آنان نیز زیاد است و توان انبارداری را ندارند و واسطهها، با هر قیمتی محصول را در بازار عرضه میکنند.
بیمهری مسئولان
یکی از باغداران قائمشهردر گفتوگو با ایسنا با اشاره با کاهش قیمت مرکبات در کنارافزایش قیمت حاملهای انرژی از جمله برق، اظهار کرد: افزایش چشمگیر قیمت کود و سم به همراه متناسب نبودن قیمت فروش محصول باغی در قبال هزینهها انگیزه ادامه را از باغداران گرفته است.
ذبیحی در خصوص گران شدن سموم و کود، خاطرنشان کرد: کود شیمیایی که سال گذشته استفاده میکردیم هر بسته ۳کیلویی۱۵۰هزار تومان بود اما امسال به ۳۰۰ هزار تومان رسید و با افزایش ۲ برابری همراه بود.
وی با ابراز نگرانی از اینکه اگر وضعیت به همین منوال ادامه یابد باغداران مجبور به فروش باغهای خود میشوند، گفت: دولت باید حمایت لازم را در خرید محصولات با قیمت مناسب از باغداران را انجامدهد.
این باغدار گفت: برخی باغداران نیز اقدام به قطع درختان برای محصول جایگزین کردند و در این میان صدای آنها به گوش هیچکس نرسید.
ذبیحی افزود: همچنین با اعلام جهاد کشاورزی مبنی بر کاهش بارش باران و احتمال کم آبی شدید در منطقه، کشاورزان امسال قادر به کشت برنج نیستند و در واقع تنها منبع درآمد آنها نیز دچار مشکل میشود.
دپوی مرکبات در انبارها
وی با ابراز نگرانی از اینکه به علت نبود مشتری مناسب و پایین بودن قیمت، محصول مرکبات باغداران در انبارها مانده است، اظهار کرد: در حال حاضر مرکبات وضعیت خوبی ندارد و باغداران برای جلوگیری از خراب شدن آن مجبور شدند به قیمت پایینتر از سال گذشته به واسطهها بفروشند.
این باغدار قائمشهری، اظهار کرد: قیمت مرکبات برای شب عید در بازار را با قیمت خرید انواع پرتقالها اعم از تامسون، بیروتی، توسرخ مقایسه کنید به سادگی متوجه ظلم به باغداران توسط واسطهگرها میشوید.
دستان دراز واسطهها
این باغدار قائمشهری، با تاکید بر اینکه تا کی وضعیت دلالان باید بهتر از باغداران باشد، افزود: قائمشهر قطب مرکبات مازندران است اما بیمهری مسئولان به این بخش کاملا مشهود است.
این باغدار افزود: البته بهتر بگویم این بیمهری به باغداران نیست بیمهری به مرکبات است اگر حمایتهای کافی و خرید تضمینی انجام نشود باغدار توان رسیدگی به باغ را نخواهد داشت و اگر باغداری هم درخت خود را قطع نکند با نرسیدن کود و سم دیگر نه محصولی روی درختان میماند و نه درختی در باغ خواهد ماند.
نبود خرید تضمینی مرکبات
محمدی کارشناس حوزه کشاورزی در این زمینه به خبرنگار ایسنا، یادآور شد: خرید تضمینی نسبت به خیلی از مرکبات وجود ندارد و غیر از آن قیمتی که برای باغداران تعیین کردهاند بسیار پایین است.
وی گفت: این در حالی است که محصولاتی که از باغداران خریداری میشود، با ۳-۴ برابر قیمت خرید در بازار عرضه میشود و تا به دست خرده فروش برسد چندین برابر میشود و این اجحاف در حق باغداران است. این در حالی است که حتی قیمت سبد میوه نیز امسال نسبت به سال گذشته افزایش ۵ برابری پیدا کرده اما مصوبه قیمت میوه تغییری نداشته است.
پرداخت تسهیلات به سورتینگداران
در این راستا رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران، گفت: حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزارتن ذخیره مرکبات داریم تا به تدریج به مناسبت ایام نوروز در بازار عرضه شود.
حسن عنایتی کلیجی در بررسی وضعیت مرکبات استان، اظهار کرد: امسال سال انبوه تولیدات باغی بهویژه مرکبات بود و افزایش عملکرد پرتقال و نارنگی را شاهد بودیم.
وی افزود: حجم انبوه تولیدات مرکبات مستلزم صادرات این محصول بود و با تلاشهای صورت گرفته زمینه صادرات فراهم شد و ۹۰ درصد مرکبات تاکنون برداشت شده است.
عنایتی از پرداخت ۱۵۰ میلیارد تومان تسهیلات برای سورتینگ داران و خرید محصولات باغی خبر داد و گفت: این تسهیلات بازار محصولات مرکبات و کیوی استان را بهبود بخشد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران ادامه داد: مازندران آمادگی تامین مرکبات ۱۶ استان کشور را دارد تا شب عید بازار را تامین و تنظیم کند.
وی افزود: شرایط باغهای استان پس از سرمایی که پشت سر گذاشتیم مساعد است و آسیب جدی به محصولات کشاورزی استان وارد نشد.
عنایتی گفت: کرایه حمل محصولات مرکبات برای صادرات بالا است و اثر مثبتی بر بازار این محصولات برجای نگذاشت و باید دنبال مسیرهای صادراتی با کمترین هزینه باشیم.
وی تصریح کرد: صنعت مرکبات باید بگونه ای باشد که منافع آن به باغداران برسد و دلگرمی برای تولید محصولات وجود داشته باشد.
به گزارش ایسنا، آب و هوای مطلوب، خاک حاصلخیر و دسترسی آسان به منابع آبی، فرصت مناسبی برای باغداران مازندرانی است تا با تولید انبوه مرکبات مانند پرتقال و نارنگی بتوانند علاوه بر اشتغالآفرینی و تامین مایحتاج استان، زمینه صادارت و ارزآوری برای کشور را فراهم کنند، بنابر این ضرورت زیر ساخت مناسب صادراتی و خرید تضمینی به همراه نرخ گذاری های اصولی و حذف واسطهگریها باید توسط مسئولان جدی گرفته شود، همچنین با توجه به اینکه باغداران مازندرانی با تمام توان در تلاش هستند و در بخش تولید مرکبات حتی رکورددار خاورمیانه شدند، اگر مسئولان اگر به همین منوال نسبت به حوزه کشاورزی بیتفاوت باشند خسارتی که به حوزه کشاورزی وارد میشود قابل جبران نخواهد بود.
انتهای پیام
نظرات