درست زمانی که عطر بهار در فضای شهر می پیچد و مردم خود را برای آمدن سال جدید آماده می کنند یک آیین باستانی تحریفشده، شادی نوروز را در آتش هیجانات و شادی زودگذر می سوزاند؛ چهارشنبهسوری طی سالهای اخیر بیشتر از آنکه شادیآفرین باشد تداعیکننده غم، درد و رنج جانکاه و حسرتی ابدی و جبرانناپذیر شده است.
اجداد ایرانی در چهارشنبه آخر سال با پریدن از روی آتش، درد و ناخوشی خود را به آتش داده و سرخی و نشاط آتش را به عنوان انرژی، شور و سرزندگی به خود منتقل میکردند.
سنت حسنه چهارشنبهسوری در استان گلستان نیز با برنامههای شاد دیگری نظیر کوزهشکنی، قاشقزنی، برپایی دورهمیهای شبانه به همراه پخت غذاهای سنتی و پریدن از روی آتش آمیخته بود اما متأسفانه طی دهههای اخیر سنتها و آیین کهن چهارشنبهسوری دستخوش تغییر شده و رعب، وحشت و حوادث تلخ و جبرانناپذیر جای خود را به شادی واقعی داده است.
آمادگی کامل پایگاههای اورژانس گلستان در چهارشنبه آخر سال
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی، مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی گلستان نیز در گفتگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به تدابیر اتخاذ شده برای چهارشنبه آخر سال اظهار کرد: برای خدمترسانی به مصدومان احتمالی چهارشنبه آخر سال تدابیر لازم اتخاذ شده و آمادگی لازم وجود دارد.
«محمدجواد مقسمی» با بیان اینکه مصدومیت ناشی از حادثه چهارشنبه سوری صرفاً منحصر به روز چهارشنبه آخر سال نیست و از روزهای قبل آغاز میشود، افزود: خوشبختانه هنوز در گلستان بستری ناشی از چهارشنبه آخر سال نداشتیم اما در استانهای دیگر مواردی گزارش شده که بدترین آن قطع عضو یک نوجوان در یکی از استانهای غربی کشور بوده است.
وی اضافه کرد: ۶۵ پایگاه بیمارستان ۱۱۵ استان گلستان و بیمارستانها برای خدمترسانی به مصدومان احتمالی چهارشنبه آخر سال آمادگی لازم را دارند.
مقسمی تأکید کرد: همه بیمارستانهای استان گلستان پذیرش حادثه دیدگان چهارشنبه آخر سال را انجام میدهند اما بیماران دارای آسیب جسمی و یا سوختگی که دچار علائم شدید باشند به بخش ترومای مخصوص این دو آسیب در سطح استان منتقل میشوند.
مراکز منتخب خدماتدهی به حادثهدیدگان چهارشنبهسوری در گلستان
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی، مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی گلستان با بیان اینکه بیمارستان مطهری گنبدکاووس و پنج آذر گرگان درمان تروما و بیمارستان خان ببین و پنج آذر گرگان درمان سوختگی را انجام میدهند، یادآور شد: با راهاندازی بخش تخصصی سوختگی در پنج آذر گرگان، مشکل کمبود امکانات و تجهیزات درمان سوختگی در استان تقریباً مرتفع شده است. در گذشته بیماران سوختگی به ساری منتقل میشدند اما در حال حاضر تمامی اقدامات مربوط به درمان سوختگی و پیوند پوست و درمانهای تخصصی آن در پنج آذر گرگان انجام میشود.
وی ادامه داد: در سال گذشته ۲۰ مورد حادثه مرتبط با چهارشنبه آخر سال داشتیم که ۱۴ نفر آنها مرد و ۶ نفر زن بودند از این تعداد سه نفر بستری شده و ۱۷ نفر به صورت سرپایی درمان و مرخص شدند.
مقسمی تروما، خراشیدگی، سوختگی، پارگی و بریدگی را از جمله آسیبهای چهارشنبه سوری سال گذشته در گلستان اعلام کرد و افزود: مصدومان چهارشنبه سوری سال ۱۴۰۰ در گلستان از ناحیه پوست، سر، گردن، چشم، صورت، دست و پا دچار آسیب شده بودند.
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی، مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی گلستان با اشاره به اینکه انفجار ترقه در دست افراد منجر به قطع عضو میشود، بیان کرد: پارگی پرده گوش بر اثر شنیدن اصوات ناهنجار، آسیب به چشم و تخلیه آن، شکستگی و پارگی از جمله آسیبهای چهارشنبه آخر سال است. متأسفانه سالهای گذشته شاهد قطع عضو و تخلیه چشم در گلستان بودیم.
وی، بیشترین آسیب سوختگی چهارشنبهسوری را در نواحی دست و سپس چشم و سر و گردن دانست و تأکید کرد: جوانان به دلیل هیجان زیاد شاید آنطور که باید مفهوم خطر را درک نکنند اما والدین در روزهای پایانی سال دقت بیشتری کنند تا فرزندان آنها دچار آسیب نشوند.
توصیههای پلیس در چهارشنبه آخر سال
رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی گلستان نیز از شهروندان خواست؛ با توجه به در پیش بودن چهارشنبه آخر سال، توصیه های پلیس را جدی گرفته تا مبادا گرفتار آسیب و جراحت شوند.
سرهنگ «کامران یادگاری» به خبرنگار ما گفت: با نزدیک شدن به روزهای آخر سال همواره شاهد حوادثی ناگوار در این خصوص هستیم و لازم است موارد ذیل را مد نظر قرار داده و در برابر آسیب های آن از خود و خانواده محافظت کنیم.
وی با بیان اینکه استفاده از مواد آتشبازی هرگز به طور کامل ایمن نیست، بیان کرد: حتی زمانی که کاملاً مراقبت انجام شود باز هم احتمال آسیب وجود دارد. متأسفانه این حوادث نه تنها برای کسانی که از مواد آتشزا استفاده میکنند بلکه برای سازندگان مواد محترقه نیز خطرناک و آسیبزا خواهد بود لذا باید از حضور در تجمعاتی که در آن از مواد آتشزا استفاده میشود جدا پرهیز کرد.
رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی گلستان تأکید کرد: موادی که در نارنجک، ترقه، منور و سایر مواد آتشزا و محترقه استفاده میشوند، از مواد منفجره و آتشزا و مادهای خطرناک هستند و صدمات جبرانناپذیری را به دنبال خواهد داشت.
یادگاری از شهروندان به ویژه نوجوانان و جوانان خواست؛ با توجه به اینکه این مواد خاصیت انفجاری و آتشزایی دارند از نگهداری آنها حتی به مقادیر بسیار کم در منازل، زیرزمین، محل کار، در جیب لباس و کیف خودداری کنند.
وی متذکر شد: کودکان و نوجوانان از اقشار آسیبپذیر هستند و استفاده از این مواد توسط آنان خطرات جدی به همراه داشته و سلامت آنان را به خطر انداخته حتی در برخی موارد مرگ را به دنبال خواهد داشت.
رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی گلستان با بیان اینکه افراد نباید مواد آتشبازی(منفجره و محترقه) را در ظروف شیشهای یا فلزی قرار دهند، گفت: در صورت انفجار ذرات شیشه یا فلز، به اطراف پرتاپ شده و سبب صدمات و خطرات جانی به همراه خواهد شد.
به گزارش ایسنا؛ آیین کهن و باستانی که خود زمینهساز استحکام پیوند خانوادگی و ایجاد شادی و نشاط بوده امروز به بهانهای برای ابراز هیجانات زودگذر مبدل شده که جز آسیبها و صدمات جبرانناپذیر رهاورد دیگری ندارد.
متأسفانه عدهای با رفتارهای گستاخانه، پرخاشگرانه، تهاجمی همراه با خودنمایی موجب بروز بینظمی، خسارت به اموال عمومی، سلب آرامش مردم و سد معبر شده و علاوهبر خود، دیگران را هم قربانی میکنند.
انتهای پیام
نظرات