قصه قرهسو سر دراز دارد و بیش از دو دهه است که بوی تعفن آن شهر کرمانشاه را میآزارد. رودخانهای طویل که از دل شهر کرمانشاه میگذرد و در نهایت فاضلاب شهر کرمانشاه را به سمت حوزه آبریز کرخه میبرد. این رود به جای آنکه یک جاذبه گردشگری برای شهر و مردم باشد و همه از دیدن و بودن در کنار آن لذت ببرند، چیزی جز بوی بد فاضلاب برای شهر ندارد.
عامل اصلی نابودی این رودخانه ورود فاضلاب است. اکنون در شهر کرمانشاه بیش از دو هزار لیتر در ثانیه پساب تولید میشود که مربوط به جمعیت یک میلیون نفری شهر است و نکته قابل توجه آنکه از این میزان تنها یک سوم تصفیه شده و مابقی آن تقریبا وارد قره سو میشود و یعنی قرهسو فاضلاب جمعیت ۷۰۰ هزار نفری را در خود جای داده است.
ناتوانی در جمع آوری و تصفیه فاضلاب کلانشهر کرمانشاه اصلیترین عامل حال و روز ناخوش این رودخانه است، موضوعی که چندین سال است در شرکت آب و فاضلاب کرمانشاه مطرح بوده، اما تاکنون نتیجهای نداشته است.
ورود فاضلاب به این رودخانه تنها مختص به فاضلاب شهر کرمانشاه نیست و از سر منشاء رود در مسیر روانسر به کرمانشاه ورود فاضلاب روستاهای اطراف به آن آغاز میشود و در نهایت ورود حدود ۱۴۰۰ لیتر بر ثانیه پساب شهر کرمانشاه، ضربه نهایی را به قره سو میزند، البته گاهی برخی از صنایع مسیر رودخانه نیز به صورت موقتی پساب خود را وارد قره سو میکنند.
این رودخانه در نهایت با پیوستن به سیمره و در نهایت ورود به حوزه آبریز کرخه، تمام این مسیر را آلوده به فاضلاب میکند.
با توجه به اهمیت و حساسیت موضوع انتظار میرفت در کنار پیگیری مسائل مربوط به تامین آب، بحران فاضلاب نیز در اولویت مسئولین قرار گیرد، اما پیگیریها آنقدر به تاخیر افتاد که باعث شد اعتبار هزار میلیارد تومانی که چند سال قبل برای ساماندهی فاضلاب کرمانشاه برآور شده بود، با نرخ تورم کنونی چند برابر شود که قطعا تامین آن یا ممکن نخواهد بود و یا آنقدر قطره چکانی میشود که دیگر سودی به حال رودخانه و شهر نخواهد داشت.
راه جداسازی فاضلاب از قرهسو، تصفیه همه فاضلاب شهر کرمانشاه است که برای این منظور در کنار تصفیهخانه موجود، دو تصفیهخانه دیگر نیاز داریم که عملیات اجرایی یکی از آنها اواخر سال گذشته آغاز شد.
۲۳ اسفند سال گذشته بود که مدول دوم تصفیهخانه فاضلاب کرمانشاه بعد از انتظاری ۱۶ ساله با همکاری قرارگاه خاتم الانبیا آغاز شد و در همان زمان اعلام شد که این طرح سال ۱۴۰۳ به بهرهبرداری خواهد رسید.
قرار است مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب کرمانشاه با ظرفیت ۶۷ هزار مترمکعب برای جمعیت حدود ۴۰۰ هزار نفر احداث شود، اما با وجود گذشت یکسال از آغاز عملیات اجرایی آن، کمتر از ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و این در حالیست که اگر قرار بود بر اساس برنامه زمان بندی پیش برود اکنون باید حداقل بیش از ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشت.
اهمیت موضوع وقتی آشکار میشود که بدانیم با تکمیل مدول دوم تصفیهخانه، فاضلاب بیش از ۷۳۰ هزار نفر در مجموع تصفیه خواهد شد و حجم پساب ورودی به قرهسو به نصف میرسد. البته کار به همینجا ختم نمیشود، زیرا پس از احداث مدول دوم به مدول سوم هم برای جداسازی کامل فاضلاب از قره سو نیز داریم.
روند کند احداث تصفیه خانه فاضلاب کرمانشاه به حال وخیم قره سو دامن زده و انتقاد دستگاههای مختلف نیز تاکنون تاثیری نداشته است.
سالها است که مدیران مختلف از رده استاندار تا مدیران کل محیط زیست و شهرداران بر لزوم تعیین تکلیف قره سو تاکید دارند و فاضلاب را متهم اصلی وضعیت نابسامان این وضعیت میدانند.
چندی قبل مدیر کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه هم از وضعیت نامطلوب رودخانه قرهسو انتقاد کرد و از ورود فاضلاب به این رودخانه ابراز نگرانی کرد.
احد جلیلیان گفت: متأسفانه فقط حدود یک سوم از فاضلاب شهر کرمانشاه تصفیه می شود و مابقی آن وارد رودخانه قره سو می شود که این وضعیت نگران کننده است.
مدیرکل محیط زیست کرمانشاه افزود: انتظار داریم دستگاه های ذیربط با اهتمام فراوان به این موضوع رسیدگی و هر چه سریعتر در راستای رفع آلوگی قره سو اقدام کنند.
وضعیت نامناسب قره سو اخیرا داد استاندار کرمانشاه را هم درآورد و محمد طیب صحرایی با بیان اینکه تبدیل رودخانه قرهسو از وضعیت کنونی به یک ظرفیت گردشگری برای استان باید پیگیری شود، خواستار تهیه طرح جامع ساماندهی این رودخانه با مشارکت مدیران مربوطه شد و البته زمان کوتاهی را نیز برای این کار مشخص کرد.
استاندار کرمانشاه لایروبی و جمع آوری فاضلاب از رودخانه قره سو، جلوگیری از ورود فاضلاب جدید به داخل رودخانه و ساماندهی و زیباسازی رودخانه و حاشیه آن را از جمله اقدامات ضروری در طرح جامع ساماندهی این رودخانه دانست و گفت: باید شبانه روزی و سه شیفت برای ایجاد یک محیط شهری سالم و زیبا در حاشیه قره سو تلاش کنیم که آسیب کنونی تبدیل به یک فرصت و مزیت بویژه در حوزه گردشگری شود.
حالا باید دید انتقاد استاندار، دستگاههای مختلف و خصوصا شرکت آب و فاضلاب را به عنوان متولی اصلی جداسازی فاضلاب از قره سو به تکاپو وا میدارد یا قصه ورود فاضلاب به قرهسو همچنان ادامه دار خواهد بود.
انتهای پیام
نظرات