به گزارش ایسنا، این خبر که جیمی کارتر ۹۸ ساله، رئیس جمهوری پیشین آمریکا آخرین روزهای عمر خود را با خدمات آسایشگاهی در خانهاش سپری میکند، موجب شده در مورد زندگی و حرفه او بیشتر تامل شود.
در همین راستا، نویسنده ایشان ثارور در یادداشتی در روزنامه واشنگتن پست به موضع این رئیس جمهوری پیشین آمریکا در مورد شهرک سازیهای رژیم صهیونیستی در کرانه باختری، پافشاری وی بر لزوم دادن تا حدودی خودمختاری به فلسطینیها و به هشدارهایش در این مورد پرداخت که بدون یک راه حل مسالمت آمیز برای نزاع فلسطین و اسرائیل، رژیم صهیونیستی در مسیر اشتباه قرار گرفته و راه تبعیض نژادی را در پیش خواهد گرفت.
این نویسنده در یادداشت خود مینویسد، ریاست جمهوری کارتر تنها یک دوره دوام آورد، با این حال میراث او بیش از دوره ریاست جمهوری او بود. معروفترین تلاش کارتر برای برقراری صلح در سال ۱۹۷۸ در کمپ دیوید آغاز شد و دولت وی در مذاکرات صلح بین اسرائیل و مصر در زمان انور سادات، رئیس جمهوری فقید مصر میانجیگری کرد.
با اینکه کارتر بیش از هر رئیس جمهوری دیگر برای امنیت رژیم صهیونیستی زحمت کشید؛ اما در میان اسرائیلیها و حامیان این رژیم در آمریکا مورد انتقاد قرار میگیرد و به «یهود ستیزی» متهم میشود.
شهرک سازیها نقض قوانین بینالمللی است
ثارور میگوید، برخلاف همه کسانی که وارد کاخ سفید شدند، کارتر آشکارا شهرکهای یهودینشین در کرانه باختری را نقض قوانین بینالمللی و مانعی در راه ایجاد یک کشور مستقل و پایدار فلسطین دانست و پس از ترک پست ریاست جمهوری به شدت به آن تاخت.
در سال ۲۰۰۶، کارتر کتابی با عنوان "فلسطین... صلح، نه آپارتاید" منتشر کرد و هشدار داد که شرایط "آپارتاید" در اسرائیل در شرایطی حاکم است که در آن میلیونها فلسطینی از همان حقوقی که همسایگان اسرائیلی آنها برخوردار هستند محروم شدهاند و شهرکها با مصادره زمینهای فلسطینیها در حال گسترش هستند.
ثارور به نقل از کای پیرد، نویسنده زندگی نامه کارتر مینویسد، رئیس جمهور پیشین آمریکا همیشه تاکید میکرد که اسرائیل موظف است ساخت شهرکهای جدید در کرانه باختری را به حالت تعلیق درآورد، به فلسطینیها اجازه دهد تا حدی از خودمختاری برخودار باشند و چندین دهه استدلال کرده بود که شهرکها به مانعی در برابر راهکار تشکیل دو کشوری و یک راه حل مسالمت آمیز برای نزاع دو طرف تبدیل شده است. او از هشدار دادن به همه که اسرائیل در مسیر اشتباه آپارتاید قرار گرفته، هراسی نداشت.
این نویسنده ادامه داد که کارتر از هر طرف مورد انتقاد قرار گرفت؛ واکنش فلسطینیها به کتاب او «فلسطین... صلح، نه آپارتاید» تند بود، ۱۴ نفر از اعضای هیئت مدیره مرکز وابسته به او استعفا دادند و اعضای برجسته از نمایندگان دموکرات مانند بیل کلینتون، رئیس جمهوری اسبق آمریکا و نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان این کشور علناً او را مورد سرزنش قرار دادند. همچنین تعداد زیادی از تحلیلگران روزنامه واشنگتن پست از تشبیه نظام آپارتاید آفریقای جنوبی به بهترین دموکراسی ایالات متحده در خاورمیانه در مقایسه با دموکراسی اسرائیل عصبانی شدند.
وی سخن کارتر به استیو انسکیپ از "NBR" را نقل کرد که در سال ۲۰۰۷ در مصاحبه با وی گفته بود: واژه آپارتاید دقیقا وضعیت کرانه باختری و سرکوب کامل فلسطینیان توسط ارتش رژیم صهیونیستی را توصیف میکند.
این نویسنده میگوید، کارتر، ریسکهایی میکرد که هیچ یک از همتایانش قبل و بعد از آن انجام ندادند؛ اما سالهای پس از آن دیدگاههای وی را تایید کردند تا جایی که آپارتاید اسرائیل و سرزمینهای اشغالی تحت تسلط رژیم صهیونیستی در حال حاضر موضوع اصلی قطعنامههای بانفوذترین سازمانهای حقوق بشری در جهان و یک گروه حقوق بشری داخل اراضی اشغالی است.
افراطیهای راستگرا که در دوره کارتر در صحنه سیاسی رژیم صهیونیستی حضور نداشتند امروز در راس راستگراترین دولت رژیم صهیونیستی در طول تاریخ این رژیم قرار دارند و عملا برنامههایی را در پیش گرفتهاند که به توصیف کارتر از آپارتاید اعتبار بیشتری میبخشد.
ثارور در پایان این یادداشت نوشت: کارتر ۱۵ سال پیش و نیز در سال ۲۰۲۰ وقتی که دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا طرح صلح را که اکنون نادیده گرفته شده، منتشر کرد و در آن نیاز به کشور مستقل فلسطین را منتفی دانست، نسبت به این انحراف هشدار داده بود. کارتر در بیانیهای اعلام کرد: این طرح تنها راه حل مناسب برای این نزاع طولانی مدت را نابود خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات