به گزارش ایسنا، چندی پیش خبری در رسانههای چهارمحال و بختیاری مبنی بر گرفتار شدن چند محیطبان در برف سنگین منتشر شد، مسئولان مرتبط میگفتند که راه ارتباطی پاسگاه محیطبانی مسدود شده و امکان ارتباط تلفنی با این محیطبانان وجود ندارد، بعد از گذشت چند روز خبر سلامتی این محیطبانان مخابره شد، اما نباید همیشه خوشبین بود و امکان داشت که خطر جان این محیطبانان را بسیار جدیتر تهدید کند.
محیطبانان اگر جان سالم از دست شکارچیان مسلح به امان ببرند، باید با سرما و گرما در محیطهای خشن کوهستانی و صعبالعبور دست و پنجه نرم کنند تا علاوه بر حراست از جان خود از محیطزیست که سرمایه اصلی این کشور است، محافظت کنند، اما چرا مشکلاتی که این قشر با آن درگیر هستند، مورد بیمهری قرار میگیرد؟
سالهاست قانون حمل سلاح توسط محیطبانان بر روی میز مجلس شورای اسلامی است، اما مجلس این قانون را مصوب نمیکنند و شاهد بودیم که چند محیطبان در کشور بهعلت دفاع از خود و محیطزیست در برابر شکارچیان دست به اسلحه شدند و اکنون در انتظار چوبه دار هستند، مگر با دست خالی میتوان از جان خود در برابر شکارچیان مسلح دفاع کرد.
محیطبانان همچنین با مشکلات معیشتی فراوانی روبرو هستند، حقوق و مزایایی که برای این قشر در نظر گرفته میشود، متناسب با سختی شغل آنها نیست و بهنظر میرسد که باید این مسئله مورد توجه جدی متولیان امر قرار بگیرد، اگر به مشکلات این قشر توجه جدی صورت نگیرد، کور سوی امید دوستداران طبیعت برای حفاظت از عرصههای محیط زیست و حیات وحش رنگ میبازد.
محیطبانان با مشکلات معیشتی بسیاری مواجه هستند
بختیار طاهری- یکی از محیطبانان اهل چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه محیطبانی بر خلاف تصور عامه کار راحتی نیست، اظهار کرد: برخی فکر میکنند محیطبانی بهعلت همجواری با طبیعت کار آسودهای است و محیطبانان در حال تفریح و خوشگذرانی هستند، اما اینگونه نیست.
وی افزود: محیطبانان با چالشهای بسیاری در عرصههای محیطزیست روبرو هستند، حفظ محیطزیست نیازمند نیروی انسانی، تجهیزات و امکانات است که محیطبانان با کمبودهای بسیاری مواجه هستند.
طاهری با بیان اینکه محیطبانان با مشکلات معیشتی دست و پنجه نرم میکنند، توضیح داد: باتوجه به کمبود نیرو و امکانات برای حفاظت از عرصههای محیطزیست، محیطبانان با حداقلها در حال فعالیت هستند، جیره غذایی محیطبانان اندک است و جوابگوی نیاز آنها نیست و باید از هزینه شخصی برای جیره خوراکی خود هزینه کنند.
این محیطبان ادامه داد: محیطبان ۱۵ روز از ماه بهصورت شبانهروزی در محل خدمت هستند، شیفت کاری محیطبان اینگونه است که سه شبانهروز سرکار هستند و سه شبانهروز استراحت میکنند که باتوجه به کمبود نیرو با سختیهای بسیاری برای حفاظت از عرصه مواجه میشوند.
وی با تاکید بر اینکه محیطبانان با خطرات بسیاری برای حفاظت از عرصههای محیطزیست مواجه هستند، عنوان کرد: شرایط جوی نامساعد و مواجهه با شکارچیان غیرمجاز این خطرات را تشدید میکند، محیطبانان قبل از آغاز کار آموزشهایی را میبینند، اما محیطبان در عرصه تجربه کسب میکند.
طاهری خاطرنشان کرد: طبق استاندارد جهانی برای هر ۱۰۰۰ هکتار باید یک محیطبان در نظر گرفته شود، برای عرصه تالاب هر ۵۰۰ هکتار یک محیطبان نیاز است، اما در کشور ما این عدد یک محیط بان به ازای ۱۱ هزار هکتار است و اگر فشار کار زیاد شود، شاید محیطبان کارایی کافی را نداشته باشد.
این محیطبان در ادامه با اشاره به اینکه محیطبانان کشور در عرصههای اقلیمی متفاوتی کار میکنند، یادآور شد: شرایط کاری یک محیطبان در چهارمحال و بختیاری با سایر استانها متفاوت است، برای مثال یک محیطبان در گرمای بالای ۴۰ درجه اهواز فعالیت میکند و یک محیطبان در سرمای زیر ۲۰ درجه این استان فعالیت میکند که هر محیط چالشهای متعددی را برای محیطبان ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه شاهد بارشها سنگین برف در چهارمحال و بختیاری بودیم، گفت: به همین علت راه دسترسی برخی پاسگاههای محیطبانی در استان در مناطق صعبالعبور مسدود شد و تا چند روز از وضعیت محیطبانان بیاطلاع بودیم و خانواده و محیطبانان نگران وضعیت آنها بودند.
طاهری ادامه بود: قطعی آب، برق و گاز در پاسگاههای محیطبانی در پی بارش سنگین برف موجب شد تا محیطبانان برای گرمایش و تامین نیازهای خود با مشکل مواجه شدند و سرما صدمات جسمی به محیطبانان وارد کرد.
این محیطبان با بیان اینکه در پی بارش سنگین برف تامین علوفه برای حیات وحش در دستور کار سازمان حفاظت از محیط زیست در چهارمحال و بختیاری قرار گرفت، توضیح داد: حجم برف بالا بود و شرایط بهگونهای بود که در برخی مناطق حفاظت شده مانند شیدا برای نجات جان حیات وحش مجبور به علوفهرسانی شدیم تا از تلفات جلوگیری کنیم.
وی افزود: با استفاده از ظرفیت جوامع محلی، کوهنوردان و محیطبانان علوفهرسانی به حیات وحش انجام شد، در حال عبور از بحران هستیم، اما علوفهرسانی تا زمانیکه تامین غذا نیاز باشد، ادامه پیدا میکند.
محیطبانی شغلی دشوار، اما بدون سختی کار
مجید داوودی- یکی از محیطبانان منطقه بیرگان در شهرستان کوهرنگ در گفتوگو با ایسنا با اشاره به سختیهای شغل محیطبانی، اظهار کرد: در فصل زمستان و در پی بارش سنگین برف محیطبانان با چالشهای بسیاری روبرو شدند، محیطبانانی یکی از مشاغل سخت است و در هر فصلی با چالشهای متعددی روبرو میشوند.
وی افزود: محیطبانان در مناطق حفاظت شده از دسترسی به آب شرب سالم، جیره غذایی مناسب، ابزار و امکانات مناسب برای حفاظت از محیط زیست و خود، وسایل گرمایشی و سرمایشی مناسب و مکان مناسب برای اسکان برخوردار نیستند.
داوودی بیان کرد: برخی پاسگاههای محیطبانی در مناطق صعبالعبور قرار دارند، محیطبان برای رسیدن به محل خدمت باید مسیر طولانی را طی کنند، همچنین باید جیره غذایی و وسایل مورد نیاز خود در کولهپشتی حمل کنند، در فصل زمستان نیز سوخت و نفت باید توسط چارپا حمل شود که کار دشواری است.
این محیطبان با بیان اینکه در فصل زمستان گرمایش پاسگاه محیطبانی در منطقه بیرگان با هیتر برقی و بخاری نفتی انجام میشود، توضیح داد: برای نفت با محدودیتهایی مواجه هستیم، در بارش اخیر برق پاسگاه قطع و جاده ارتباطی نیز مسدود شد، برای روشن کردن بخاری نفتی نیز نفت نداشتیم و شب سختی را تا صبح گذراندیم، سرما بسیار آزاردهنده بود.
وی اضافه کرد: ارتفاع برف به یک متر و ۷۰ سانتی متر میرسید، به سختی برف موجود در اطراف پاسگاه محیط بانانی را پارو کردیم تا بتوانیم از پاسگاه خارج شویم، با ترفندهای خاص توانستیم خود را به شرکتی که در آن منطقه متعلق به شرکت آب منطقهای بود، برسیم و جان خود را نجات دهیم، متاسفانه آنتندهی در منطقه در بسیار ضعیف است و در این مواقع نمیتوانستیم سلامتی خود را به خانواده و همکاران اطلاع دهیم.
داوودی در خصوص جیره غذایی خشکی که به محیطبانان تعلق میگیرد، گفت: متاسفانه در چند سال اخیر این جیره کاهش پیدا کرده است و کفاف نمیدهد و محیطبانان باید خود برای خرید مایحتاج مورد نیاز هزینه کنند.
این محیطبان بیان کرد: سازمان محیطزیست سالانه لباس، کفش و تجهیزات در اختیار محیطبانان قرار میداد که در چند سال اخیر کیفیت این پوشاک و کفش به شدت کاهش پیدا کرده است و نمیتوان از انها استفاده کرد و باید هزینه پوشاک مرغوب را از جیبمان پرداخت کنیم، هزینههای رفت و آمد نیز بر عهده محیطبان است.
وی در خصوص رفاهیات و سختی شغل، بیان کرد: به محیطبانان سختی کار تعلق نمیگیرد، امسال نیز تاکنون خبری از پرداخت رفاهیات و ... نبوده است.
داوودی در پایان تصریح کرد: محیطبانان برای دفاع از خود امکان استفاده از سلاح را ندارند و در برخورد با شکارچیان غیرمجاز بسیاری از محیطبانان دچار آسیب میشوند.
کمبود نیروی محیطبان یک مسئله ملی است
سعید یوسفپور- مدیرکل سازمان حفاظت از محیطزیست چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا در خصوص مشکلاتی که محیطبانان با آن دست و پنجه نرم میکنند، اظهار کرد: رفاهیات، حق ماموریت و اضافهکار محیطبانان در سالهای گذشته با تاخیر به این قشر پرداخت میشد، اما در سالجاری تلاش شد تا در موعد مقرر و ماهیانه بدون تاخیر پرداخت شود.
وی با اشاره به سهمیه جیره غذایی محیطبانان، توضیح داد: این سهمیه مصوب کشوری است و بر اساس بودجه در اختیار به محیطبانان پرداخت میشود، بودجه سازمان محیطزیست ملی است و از طریق سازمان برنامه و بودجه در اختیار سازمان قرار میگیرد.
یوسفپور با تاکید بر اینکه کمبود نیروی محیطبان یک مسئله ملی است و تنها مختص چهارمحال و بختیاری نیست، یادآور شد: سازمان امور استخدامی هر ساله سهمیه استخدام محیطبان در اختیار سازمان حفاظت از محیط زیست قرار میدهد و این سهمیه اعلام رسمی میشود و از طریق آزمون استخدامی نیروهایی جذب میشود، در سال ۱۴۰۱، پنج محیطبانان جذب شده که فرآیند گزینش این نیروها انجام شده که در صورت تامین اعتبار این نیروها مشغول بهکار خواهند شد.
مدیرکل محیطزیست چهارمحال و بختیاری افزود: تامین اعتبار از طریق سازمان برنامه و بودجه کشور انجام میشود، برای نیروهای جدید نیاز به تامین اعتبار است، اعتبار در اختیار سازمان حفاظت از محیط زیست کمتر از دو دهم درصد تعیین شده که برای جبران کاستیها باید به حداقل نیم درصد بودجه برسد.
وی در خصوص قانون حمل و بکارگیری سلاح توسط محیطبانان، توضیح داد: این قانون در گذشته دارای ابهاماتی بود که محیطبانان دچار مشکلاتی در سنوات گذشته شدند، قانون اصلاحی به مجلس شورای اسلامی ارسال شد که هنوز به صحن علنی مجلس نرسیده است و نمایندگان در کمیسیون مربوطه نظر مخالف داشتهاند و در حال پیگیری مسئله هستند.
یوسفپور خاطرنشان کرد: محیطبانان مسلح هستند، اما قانون حمل و بکارگیری سلاح محدودیتهایی را برای استفاده از سلاح برای آنها ایجاد کرده و سازمان محیطزیست و دولت درصدد رفع این نواقص و محدودیتها است تا محیطبانان بتوانند از سلاح به نحو احسن استفاده کنند.
انتهای پیام
نظرات