به گزارش ایسنا، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری که مشروح آن در وبگاه وزارت امور خارجه این کشور منتشر شده است، در پاسخ به سوالی درباره اظهارات برخی چهرههای خارجی درباره امور داخلی ایران، ضمن اشاره به این که دولت آمریکا حاضر است صحبتهای ایرانیان خارج از کشور را در این باره بشوند، گفت: هیچ کسی، نه تنها دولت آمریکا، بلکه هیچ کسی جز مردم داخل ایران نمیتواند مدعی سخن گفتن از طرف مردم ایران باشد. تنها خودشان میتوانند.
اظهارات پرایس درباره فعالیت این چهرههای خارجی در پی این مطرح میشود که بنا بر گزارش خبرگزاری آلمانی دویچه وله، موسسه زنان، صلح و امنیت در دانشگاه جرج تاون در شهر واشنگتن آمریکا روز جمعه ۲۱ بهمنماه (۱۰ فوریه) میزبان هشت «چهره اپوزیسیون جمهوری اسلامی» در نشستی با عنوان «آینده جنبش دموکراسی ایران» بود.
طبق این گزارش، رضا پهلوی، شیرین عبادی، حامد اسماعیلیون، مسیح علینژاد، نازنین بنیادی، علی کریمی و عبدالله مهتدی سخنرانان در این نشست بودهاند.
دویچه وله در ادامه گزارش داد که برگزاری این نشست نظرات موافق و مخالف منتقدان و کاربران فضای مجازی را در پی داشته است.
پرایس در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر این که «آیا دولت بایدن با ایرانیان داخل و خارج موافق است که جمهوری اسلامی ایران نمیتواند خود را اصلاح کند و تغییر حکومت لازم است؟»، گفت: این سوال ارتباطی به ما ندارد و سوالی است که باید از مردم ایران پرسید. ما به مردم ایران گوش میکنیم، به ایدههای ایرانیان خارج از کشور گوش میکنیم و به دنبال پیدا کردن راهی برای حمایت از جنبش آنها و خواستههایشان هستیم. اما این سوالی است که آنها باید پاسخ دهند، نه ما.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بخش دیگری از این نشست خبری در پاسخ به این سوال که با توجه به سفر رییس جمهور ایران به چین و گفتوگوهایی که در آنجا درباره احیای توافق هستهای(برجام) انجام شده است، آیا مذاکرات احیای توافق باید از سر گرفته شود و آیا دولت بایدن حاضر است پیشنهادی در این زمینه ارائه کند، با اشاره به همکارهای پیشین آمریکا و چین در زمینه مذاکرات هستهای در سالهای گذشته، گفت: ما بارها گفتهایم که با جمهوری خلق چین و دیگر کشورها تعامل داشتهایم تا در این زمینه چین را ترغیب کنیم که با سیاستهای ثباتزدای ایران در منطقه مقابله کند که تهدیدی برای شرکا و متحدان ما محسوب میشود. برنامه هستهای ایران، برنامه موشکی آن و دیگر فعالیتها و نفوذ مخربش، عمیقا در منطقه ثبات زدایی میکند.
او با مطرح کردن این ادعاها علیه نقش ایران در منطقه گفت: این نهتنها موجب نگرانی ما است، بلکه باید موجب نگرانی چین هم باشد. احتمالا، چین تقریبا یک دهه پیش، به همین دلیل در چارچوب گروه ۱+۵ با ما همکاری کرد که در نهایت، نتیجه آن برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) شد.
او ادامه داد: چین میتواند در انتقال واضح این پیام به ایران که فعالیتهای ثباتزدا و سیاست دشمنتراشی و زورگویی آن پاداشی برای به دنبال نخواهد داشت و از آن حمایت نخواهد شد. این ویزی نیست که جامعه جهانی حاضر باشد ساکت بنشیند و آن را نظاره کند. امیدواریم چین در زمینه این چالش، نفوذش را در مسیری به کار ببندد که به نفع هر دو طرف باشد.
پرایس در پاسخ به این که آیا اگر فرصت فراهم باشد، آنها(چین) باید به مذاکرات نهایی کردن احیای برجام بازگردد و آیا آمریکا هم آن را همراهی میکند، گفت: برجام مدتی است که در دستور کار نیست. ما همچنان ادعای مقامات ایرانی را مبنی بر این که ما مشتاق بازگشت به برجام و بازگشت به مذاکرات برجامی هستیم، قبول نداریم. تمایلی نداریم. ما این پیام واضح را به رژیم ایران میفرستیم: از کشتن مردن خودتان دست بکشید، عرضه فناوری پهپادی به روسیه را متوقف و شهروندان آمریکایی را که به طور غیرقانونی بازداشت شدهاند، آزاد کنید.
اظهارات پرایس در پاسخ به این سوال در پی این مطرح میشود که شی جینپینگ، رییسجمهور چین روز گذشته در پیکن به ابراهیم رئیسی، همتای ایرانیاش گفت: چین به مشارکت سازنده در مذاکرات احیای توافق هستهای[برجام] ادامه خواهد داد.
مذاکرات احیای توافق هستهای[وین] که از مارس ۲۰۲۱ و با روی کار آمدن دولت جو بایدن در آمریکا آغاز شد، به دلیل برخی مسائل حلنشده با وقفهای چندماهه روبهروست.
شی همچنین به رئیسی گفت که چین از ایران در صیانت از حقوق قانونیاش و از پیشبرد راهکاری مناسب و در سریعترین زمان ممکن برای مسئله هستهای ایران حمایت میکند.
رییس جمهور چین همچنین گفت: فارغ از تغییرات وضعیت منطقهای و بینالمللی، چین به طور مصمم، همکاری دوستانه با ایران را توسعه خواهد داد و موجب پیشبرد توسعه مداوم شراکت جامع راهبردی چین - ایران خواهد شد.
در ادامه نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، او در پاسخ به این که آیا وزارت امور خارجه از بیانیه اخیر برخی کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل مطلع است که برخی شرکتها در کشورهایی از جمله سوییس به دلیل پایبندی افراطی به تحریمهای آمریکا علیه ایران از انتقال دارو به بیماران تالاسمی در ایران خودداری میکنند، بیان کرد: وقتی موضوع پایبندی به تحریمها مطرح است، ما نگران هر دو روی سکه هستیم. نگران پایبندی ناقص به آنها هستیم. همچنین نگرانیم که پایبندی به آنها به طور افراطی انجام شود، چون در برخی موارد، تاثیراتی روی مردم ایران خواهد داشت. تحریمهای ما وسیلهای برای رسیدن به یک هدف بوده و به خود خودی، هدف ما نیستند.
او افزود: مسلما ما مقرراتی را وضع نکردهایم که تاثیری در زمینه امور بشردوستانه روی مردم ایران داشته باشد. ما آنها را بررسی میکنیم تا مطمئن شویم شروط یا جزئیاتی در آن نباشد که به گونهای تعبیر شود که در انتقال کمکهای بشردوستانه به ایران اخلال ایجاد کند یا آن را محدود کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین گفت: ما نمیخواهیم شاهد این باشیم که کشورها یا شرکتها محدودیتی در آمادگیشان برای حمایت از نیازهای مردم ایران یا مردم دیگر کشورها داشته باشند که کشورهایشان مشمول تحریمهای ما شدهاند.
انتهای پیام
نظرات