• دوشنبه / ۳ بهمن ۱۴۰۱ / ۱۷:۳۵
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 1401110302415
  • خبرنگار : 71616

شورایی برای رقابت یا ضد رقابت!

یک کارشناس خودرو: جایگزین بهتری برای لغو عرضه خودرو در بورس دارید؟

یک کارشناس خودرو: جایگزین بهتری برای لغو عرضه خودرو در بورس دارید؟

به دنبال اقدام اخیر شورای رقابت در رابطه با درخواست خروج برخی خودروها از بورس کالا، یک کارشناس خودرو معتفد است که اظهارنظرها و نامه‌نگاری‌های بدون مشورت، شاخص‌های اقتصادی را دچار نوسان و ناپایداری مخرب خواهد کرد؛ همانگونه که امروز به دنبال این افدام بازار سرمایه دچار ریزش ناگهانی شد.

به گزارش ایسنا، رئیس شورا و مرکز ملی رقابت در نامه‌ای خطاب به رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، کلیه محصولات ایران‌خودرو (جز دو محصول هایما و تارا) و ساپیا را انحصاری اعلام و تاکید کرده است که خودروهای شاهین، دنا و پژو ۲۰۷ باید از بورس کالا خارج شوند. 

این امر موجب واکنش فوری سازمان بورس شد که شورای رقابت را در صلاحیت تصمیم برای لغو عرضه خودرو در بورس کالا ندانست و به دنبال آن با توجه به اظهارنظرهای مختلف شکل گرفته، این پرسش را مطرح کرد که نهاد تصمیم‌گیر برای عرضه خودروها در بورس کالا کیست؟

این در حالیست که شاخص کل بورس که در ساعات ابتدایی معاملات توانسته بود تا رقم یک میلیون و ۶۶۷ هزار واحد افزایش پیدا کند، نامه شورای رقابت مبنی بر توقف عرضه خودرو در بورس باعث شد از سرعت این صعود کاسته شود و شاخص در نهایت در رقم یک میلیون و ۶۵۳ هزار واحد بایستد.

پیشنهاد لغو عرضه در بورس می‌دهند، راهکار جایگزین‌ بهتر هم دارند؟

حسن کریمی سنجری- کارشناس صنعت و بازار خودرو کشور، در این رابطه اظهار کرد: صدور همین یک نامه سبب شد، بازار سرمایه بر هم بریزد و روز بدی برای این بازار رقم بخورد؛ متاسفانه تصمیمات و نامه‌نگاری‌های بی مورد و مشورت نشده باعث می‌شود شاخص‌های اقتصادی دچار نوسان و ناپایداری مخرب شوند.

آیا قرار است همان روش غیرمعقول قرعه‌کشی و سرازیر شدن سودهای باد آورده به جیب عده معدود، که در بین آن‌ها اجاره‌کنندگان کارت های ملی هم کم نیستند، روش مناسب عرضه خودرو به بازار باشد؟وی تصریح کرد: صرف‌ نظر از اینکه فروش خودرو در بورس کالا روش درستی برای عرضه خودرو به بازار هست یا خیر؟، اقدام به نامه‌نگاری برای توقف عرضه خودرو در بورس کالا به خودی خود اقدام نامناسبی است که رئیس شورای رقابت مرتکب شد. در واکنش به این اقدام باید سوال کرد در وهله اول، جایگزین بورس برای عرضه خودرو چیست؟ آیا قرار است همان روش غیرمعقول قرعه‌کشی و سرازیر شدن سودهای باد آورده به جیب عده معدود، که در بین آن‌ها اجاره‌کنندگان کارت های ملی هم کم نیستند، روش مناسب عرضه خودرو به بازار باشد؟

این کارشناس و تحلیل‌گر صنعت و بازار خودرو، تاکید کرد: به‌رغم آنکه فروش خودرو در بورس کالا هیچ تجربه مشابهی در دنیا ندارد، اما با وجود دوگانه‌ی تحریم و تورم در اقتصاد کشور که از یک سو سبب ایجاد شکاف میان عرضه و تقاضای خودرو شده و از سوی دیگر خودرو را از یک کالای مصرفی به کالای سرمایه‌ای تبدیل کرده (بطوریکه مسیر حرکت بخشی از نقدینگی را به سمت بازار خودرو تغییر داده است)، به نظر می‌رسد استفاده از ابزار بورس روش مناسب‌تری برای عرضه خودرو به بازار است؛ البته مشروط بر اینکه تعداد عرضه به میزان تمام تولیدهای شرکت‌های خودروساز افزایش پیدا کند و قیمت پایه خودروها نیز بر اساس شرایط رقابتی و میزان تقاضای هر خودرو تعیین شود.

کریمی سنجری افزود: حتی برای جلوگیری از ورود حاشیه سودِ حبابی که به دلیل عرضه محدود برخی از مدل‌های خودرویی ممکن است رخ دهد، می‌توان برای این دسته از خودروها، سقف سود در نظر گرفت؛ به گونه‌ای که سود فراتر از سقف، صرف اقدامات عام‌المنفعه نظیر نوسازی ناوگان حمل‌ونقل شهری و برون شهری یا توسعه خطوط مترو کلان شهرها شود.

وی خاطرنشان کرد: گذشته از مباحث کارشناسی، به نظر می‌رسد انتشار این نامه در زمان نامناسبی اتفاق افتاد و باعث شد بخشی از بازار سرمایه که تحت تاثیر برخی از شاخص‌های اقتصادی صعودی بود، به ناگهان دچار ریزش شود و به این ترتیب سرمایه مردم آسیب ببیند و در حقیقت اعتماد مردم به بازار سرمایه را خدشه‌دار می‌کند؛ عرضه خودرو در بورس در شرایط فعلی بهترین زمان بود تا از ورود نقدینگی‌ها به بازار خودرو و سکه و... جلوگیری شود اما همین امثال این نامه‌ها سبب صلب اعتماد مردم از بازار سرمایه می‌شود؛ احتمالا بایستی ریشه این اقدامات را در سوء مدیریت جستجو کرد؛ دستگاه‌های متولی در شرایط ناپایداری اقتصادی که ناشی از دوگانه تحریم و تورم است، بایستی حواسشان بیش از گذشته جمع باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۴ ۰۹:۳۹

چی ارزون شده که خودرو‌گرون شده ؟!یک کالا نام ببرین که ارزان نه قیمتش ثابت مونده باشه؟!از دارو تا خدمات پزشکی و از خوراک تا پوشاک و از خودرو تا طلا ،چاپ بدون پشتوانه پول و عدم رابطه اقتصاد محور و منافع محور وصحیح.