حجت الاسلام و المسلمین سید کاظم سید باقری مدیر گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی امروز دوم بهمن ماه در نشست خبری همایش ملی حکمرانی اسلامی که در محل خبرگزاری رسا برگزار شد، عنوان کرد: حکمرانی یکی از مباحث مهم، جدی و اثر گذار در چند دهه اخیر در ادبیات حاکمیت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بوده و عرصههای مختلف دانش را درگیر خود کرده است.
وی با بیان اینکه می توان گفت حکمرانی در جست جدی حل بحران در کشورهای متعدد بودهاست، افزود: هرچند این تجربه اولین بار در کشورهای غربی در چالش توسعه به وجود آمده، اما از آنجایی که حکمرانی خوب ادبیاتی است که متعلق به فرهنگ و جغرافیای فکری غرب است این بحث در اندیشه اسلامی در یک دهه اخیر مورد توجه، کاوش و پژوهش اندیشوران مسلمان و جهان اسلام قرار گرفته است و باید ابعاد گوناگون آن مورد بررسی قرار گیرد.
سید باقری ادامه داد: حکمرانی اسلامی یک واژه مهم و جدید است که باید در گام دوم انقلاب اسلامی مورد توجه قرار بگیرد و باید آن را با رویکرد تمدنی وارد عرصه حاکمیت اسلامی کنیم.
وی تأکید کرد: نظام جمهوری اسلامی همواره تلاش کرده ناظر به مسائل و دشواری های گوناگون راه خود را به سوی کارایی، کارآمدی و روزآمدی بگشاید لذا همایش حکمرانی اسلامی در تلاش است تا این مسیر را باز کند.
در ادامه دبیر علمی همایش دستیابی به الگوی مطلوب اسلامی، تبیین ماهیت و مولفه های حکمرانی اسلامی، تحلیل و بررسی ابعاد حکمرانی اسلامی در نظام های معرفتی اسلام، تبیین و تجربه حکمرانی اسلامی در نظام جمهوری اسلامی مبتنی بر راهبردهایی که امامین انقلاب بیان کردهاند و نقد و بررسی حکمرانی خوب و تلاش برای رسیدن به حکمرانی شایسته اسلامی ودر واقع رسیدن به یک خوانش بومی و اسلامی جهت کارآمدی و روزآمدی جمهوری اسلامی ایران را ازجمله اهداف همایش حکمرانی اسلامی معرفی کرد.
وی تأکید کرد: در این همایش ابعاد مختلف حکمرانی سیاسی، اقتصادی، اخلاقی، فرهنگی و حکمرانی اداری و مدیریتی در عرصه های گوناگون مورد توجه خواهد بود.
سید باقری با بیان اینکه بحث حکمرانی شایسته همواره مورد توجه بوده است، اظهار کرد: حکمرانی دارای مولفه های گوناگونی مانند مشارکت فعال و پویای شهروندان، شفافیت، مسئولیت پذیری و پاسخگویی و... بوده و همه اینها در اندیشه جمهوری اسلامی وجود داشته اما این نکته مهم است که در گام دوم اسلامی تلاش می کنیم به سمت اجرای و عملیاتی شدن و حضور جدی عناصر حکمرانی اسلامی حرکت کنیم.
سید باقری عنوان کرد: یکی از دغدغه های اصلی همایش نقد و بررسی، ویرایش و پیرایشی بوده که باید برای یک حکمرانی خوب صورت می گرفته است لذا نقد و بررسی از منظر اسلامی در قلمروهای سیاست، فرهنگ و اجتماع مورد توجه قرار گرفته و آنچه اهمیت دارد این است که بتوانیم از منظر اسلامی و بومی پیشنهادی که در اندیشه غربی شکل گرفته را نقد و بررسی کنیم.
دبیر علمی همایش یکی از دغدغه های مسئله حکمرانی حل و گشایش مشکلات است برای اینکه بتواند در شرایطی که نظام سیاسی با مشکل مواجه می شود مشکلات را حل کند اما در حکمرانی نباید انتظار داشته باشیم یک نهاد تصمیم گیر نهایی باشد و آنچه در حکمرانی اهمیت دارد روند گفت و گویی، تعاملی و همکاری جویانه است لذا اول باید این فرهنگ را در میان خومان ایجاد کنیم که راه حل ها در روند گفت و گو و تعامل شکل می گیرد.
مدیر گروه سیاست پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: برگزاری میزگرد علمی همایش با حضور حجج اسلام استاد نجف لک زایی، استاد محمدجواد ارسطا و دکتر محمود حکمت نیا و رونمایی ازدو شماره فصلنامه آیین حکمرانی اسلامی و یک جلد مجموعه مقالات در این حوزه از دیگر برنامه های این همایش ملی خواهد بود.
سید باقری یادآور شد: همایش ملی حکمرانی اسلامی با حضور نخبگان و اساتید حوزه و دانشگاه چهارشنبه شب ۵ بهمن ماه ۱۴۰۱ از ساعت ۱۸ تا ۲۱ در تالار استاد موسویان(ره) پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به آدرس قم، بلوار ۱۵ خرداد، خیابان شهید میثمی برگزار می شود.
انتهای پیام
نظرات