به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه القدس العربی، نوری مالکی، رئیس ائتلاف دولت قانون عراق در سخنانی در کربلا گفت: برخی برای تماس با طرفهای خارجی و به راه انداختن موج جدید تظاهرات برای سرنگون کردن دولت محمد شیاع السودانی تلاش میکنند.
او گفت: از عراقیها میخواهیم بگذارند دولت فعالیت خود را انجام دهد. تنها سه ماه از روی کار آمدن این دولت میگذرد. دولت برای حل وضعیت عراق به سالها زمان نیاز دارد. ما با تظاهرات و تعطیلی مراکز دولتی و ایجاد آشوب مجدد مخالفیم. باید به دولت اجازه بدهیم به کار خود ادامه دهد و اگر به وعدههایش عمل نکرد ما اولین کسانی هستیم که مقابل آن میایستیم. دولت بعد از تنشهای سیاسی روی کار آمد که نزدیک بود عراق را به جنگ داخلی به ویژه بین شیعیان بکشاند. تمام فراکسیونهای سیاسی در دولت جدید شرکت کردند.
نوری مالکی که سابقا نخستوزیر عراق بود، گفت: برخی میخواهند قیمت دلار بالا بماند اما ما برای بازگرداندن آن به قیمت عادی خود تلاش میکنیم تا به شهروندان آسیب نرسد. این تعهدی بر گردن دولت است.
اظهارات مالکی در حالی ایراد میشود که گروههای تغییر و دموکراسی عراق بر اهمیت تصویب قانون بودجه ۲۰۲۳ تأکید دارند. این گروهها خواستار اعلام نتایج تحقیقات درباره «فساد بزرگ» هستند.
این گروهها اخیرا نشستی را برای بررسی وضعیت سیاسی برگزار و تأکید کردند: افزایش قیمت دلار بر وضعیت مردم تأثیر بدی گذشته است و باید هرچه سریعتر راهکاری برای این مسئله پیدا شود.
این گروهها به تلاش برخی طرفهای سیاسی برای تصویب قانون انتخابات برای حفظ منافع خود بدون توجه به لزوم مشارکت تمام مردم عراق اشاره کردند.
از سوی دیگر یک سیاستمدار آگاه عراقی اعلام کرد: محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق به دلیل برخی تصمیماتش از جمله افزایش مالیات و استخدام قراردادیها در معرض انتقاداتی از سوی چارچوب هماهنگی شیعیان قرار گرفته است چراکه آنها این کار السودانی را تبلیغ زودهنگام برای انتخاب میدانند.
برخی احزاب شیعه میگویند السودانی دفاتر حزبش «جریان الفراتین» در استانها را گسترش داده و تعدادی از کارمندان حامی حزبش را در پستهای مهمی گماشته است.
به دنبال دودستگی در چارچوب هماهنگی شیعیان اخبار حاکی از آمادگی سه وزیر حزب نوری مالکی برای استعفا از دولت به دلیل مداخلههای گروه عصائب اهل الحق به رهبری قیس الخزعلی در فعالیت وزارتخانههایشان است.
یکی از رهبران چارچوب هماهنگی شیعیان عراق گفت: السودانی به الخزعلی نزدیکتر است تا به مالکی، اما به این معنا نیست که هرچه عصائب اهل الحق بخواهد را اجرا کند. ابتدا عصائب اهل الحق نام السودانی را برای نخست وزیری پیشنهاد داد.
وی اختلافات را بزرگنمایی و شایعاتی از سوی جریان مقتدی صدر برای به شکست کشاندن دولت و تأثیر بر وحدت چارچوب هماهنگی شیعیان دانست. این اتهامات بعد از بازگشت جریان صدر به صحنه و برگزاری اولین نماز جمعه یکپارچه در دولت السودانی بود. هرچند که خطبه صدر سیاسی نبود، اما جریان صدر سابقه دارد که قبل از ورود به هر حادثه سیاسی راه را با برگزاری یکپارچه نماز که وسیله ارتباطی بین این جریان و مردم است، هموار کند.
یکی از رهبران حزب الدعوه به رهبری نوری مالکی نیز اختلافات میان دولت قانون و عصائب اهل الحق را اغراقآمیز دانست. جاسم محمد جعفر، از رهبران حزب الدعوه اخبار درباره آمادگی وزرای دولت قانون برای استعفا به دلیل دخالتهای عصائب اهل الحق را رد کرد.
اخیرا نیز برخی کاربران نزدیک به گروههای مسلح در عراق در توییتر از السودانی به دلیل بحرانهای افزایش قیمت دلار و شبکه اطلاعرسانی انتقاد کردند. این کاربران که به دفاع از السودانی معروف بودند، به صورت ناگهانی از تصمیمات اخیر وی مثل ابقای مصطفی غالب، رئیس بانک مرکزی و ممانعت از برکناری نبیل جاسم، رئیس شبکه اطلاعرسانی عراق انتقاد کردند.
برخی از نمایندگان چارچوب هماهنگی شیعیان عراق اخیرا برای احضار مصطفی غالب و تلاش برای برکناری وی امضا جمع کردند. تعدادی از احزاب چارچوب هماهنگی شیعیان عراق از گماشتن حامیان صدر در پستهای مهم ناراضی هستند و میگویند مصطفی غالب مورد حمایت صدر است.
نوری مالکی ماه میلادی گذشته علنا از السودانی به دلیل انصراف از برکناری استانداران ذی قار و النجق که حامی صدر هستند، انتقاد کرد. پیش از این هادی العامری، رئیس ائتلاف الفتح عراق و قیس الخزعلی افزایش قیمت دلار را برنامهای برای سیطره بر عراق و جنگ اقتصادی دانستند. این در حالی است که قرار است السودانی بهزودی به واشنگتن سفر کند.
فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق اعلام کرده که با هیئتی عالیرتبه هشتم فوریه به آمریکا سفر و با مسئولان ارشد آمریکایی درباره موضوع دلار و روابط اقتصادی دو کشور صحبت خواهد کرد.
برخی صفحات نزدیک به گروههای مسلح شیعه در عراق در شبکههای اجتماعی اخیرا بخشی از مصاحبه السودانی با یکی از شبکههای آلمانی طی سفر به برلین را منتشر کردند که در آن آمریکا و اتحادیه اروپا را «کشورهای دوست» خطاب کرده بود.
این صفحات تصاویری از ترور سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران و ابومهدی المهندس، معاون رئیس حشد شعبی عراق توسط آمریکا را به همراه ویدیوی مصاحبه السودانی منتشر کرده و زیر آن نوشته بودند: «دوستان این کار را با ما کردند.»
السودانی اخیرا اعلام کرد که به حمایت گروههای سیاسی برای مذاکره درباره حضور آمریکا در عراق و مشخص کردن مأموریتهای آن درباره آموزش نیروهای عراقی و حمایت امنیتی دست یافته است. وی گفت: این مأموریتها تا زمان پیگرد داعش و تضمین امنیت و ثبات در کشور قابل قبول است. خواستههای ما مورد قبول دوستان آمریکایی و دوستانمان در اتحادیه اروپاست.
انتهای پیام
نظرات