علی محمدی یکشنبه ۱۸دی در جمع اصحاب رسانه اظهار کرد: با وجود سه حوزه آبریز درجه ۲ در استان بوشهر که شامل حوزههای آبریز حله، کله مهران و مند میشود، اما درصد کمی از این حوزهها در استان بوشهر قرار گرفته است اما به دلیل شرایط جغرافیایی خوبی که وجود دارد و در انتهای حوزه آبریز قرار گرفته ایم غالب روان آبهایی که تشکیل میشود پس از عبور از استانهای همجوار وارد بوشهر میشود.
وی درباره شرایط بارشی استان بوشهر تصریح کرد: وضعیت بارشی خوبی در استان بوشهر شاهد هستیم. در سال آبی که از ابتدای مهر شروع شده است، ۱۶۸ میلی متر میانگین بارشی است که در سال آبی داشته ایم و با افزایش۳۳درصدی نسبت به میانگین بارشهای بلندمدت خود مواجه هستیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر ادامه داد: بارشهای سال ۱۴۰۱ در استان به نسبت سال قبل با افزایش خوبی روبهرو بوده است و حدود ۳۹درصد افزایش داشته ایم. علارغم بارشهای زیاد درسال جاری، نوع بارشها به گونهای بود که روان آبهای کمتری تشکیل شد؛ با این وجود حجمی برابربا ۳۵۵ میلیون مترمکعب روان آب تولیدی داشتیم که بخشی ذخیره و بخشی در تالابها پخش شد.
محمدی درخصوص ذخیره آب سطحی در استان بوشهر افزود: میزان ذخیره آب از بارشهای سال آبی در سد رئیسعلی دلواری ۸۶میلیون مترمکعب است و میزان ۱۰۵میلیون مترمکعب به وسیله توزیع برگهای انحرافی در شبکهها ذخیره شد.
وی گفت: هم اکنون ۳۳۰ میلیون مترمکعب آب ذخیرهای در سد رئیسعلی دلواری وجود دارد که بخشی از این آب بهمنظور حفظ پایداری سد قابل برداشت نیست. مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر خاطرنشان کرد:۱۵میلیون مترمکعب آب به وسیله سازههای مختلفی که در سطح استان داریم ذخیره شد و میزان ۷۰میلیون مترمکعب روی تالابهای مختلف پخش شده است که ناشی از تداوم خشکسالیهای اخیر است.
سالانه یک متر افت آب زیرزمینی در استان بوشهر
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر باتاکید به بحران افت آب زیرزمینی در بوشهر گفت:شرایط ورودی آبخوانهای آب زیرزمینی در شرایط مطلوبی نیست و سالانه ۲۵ میلیون متر مکعب کسری آب مخزن وجود دارد و سالانه ۱ متر افت سطح آب زمینی داریم.
محمدی تصریح کرد:تراز آب زیرزمینی تقریبا در تمام آبخوانهای استان بوشهر دچار کاهش شده است. دراین میان وضعیت آبخوانهای طلحه، فاریاب و دهرود، تنگ ارم نسبت به بقیه آبخوانها بحرانیتر است.
وی ادامه داد:کمبود تراز آب زیرزمینی علاوه بر تحمیل هزینههای بالای کف شکنی و پمپاژ به بهره برداران، موجبات نشست زمین و بروز خسارت به ابنیه و تاسیسات موجود و کاهش ذخیره آب خاک نیز میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر درخصوص سدرئیسعلی دلواری گفت:در استان بوشهر تنها سد رئیسعلی دلواری در دست بهره برداری وجود دارد که در سال ۱۳۸۶ بهره برداری شد تامین آب مناطق نخیلات آبپخش، زراعت شبکه آبیاری شبانکاره وحاشیه حله است. بخشی از اهداف توسعهای پایاب سد رئیسعلی دلواری در رودخانه شاپور به دلیل تامین نشدن آب مطمئن متوقف شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر اظهار کرد: بالغ بر ۶۲ درصد آبهای تجدید پذیر استان بوشهر وابسته به استانهای هم جوار است و طبعا خشکسالیهای استانهای دیگر بر میزان آب استان تاثیر زیادی دارد.
محمدی تصریح کرد:۵۰ درصد آب زیرزمینی در استان بوشهر دارای EC بالای ۱۰هزار است که وضعیت نگران کنندهای را به وجود آورده است و تنها چهاردرصد آبهای زیرزمینی با EC کمتر از سه هزار است.
وی درخصوص سدهای درحال ساخت استان بوشهر خاطرنشان کرد:سدهای درحال ساخت استان که شامل سدهای دالکی، دشت پلنگ، باغان، خائیز و باهوش میشود با وجود اینکه هنوز تکمیل نشدهاند بخشی از آب مورد نیاز منطقه خود را تامین میکنند و پیش بینی میکنیم تا سال ۱۴۰۳ تمامی سدهای ما به بهره برداری برسد که بهره برداری از سد اخند و باغان در برنامه سفر رئیس جمهور به بوشهر قرار دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر گفت: بالغ بر ۸۰درصد آب شرب استان بوشهر از استانهای دیگر تامین میشود که باتوجه به توسعه آب شیرین کنهای منطقهای و سدهای درحال ساخت امید داریم این درصد کاهش یابد.
محمدی مطرح کرد:طی طرح مشترک شرکت آب منطقهای با جهادکشاورزی تحت عنوان اصلاح شیوه آبیاری که بخش ۲۴۰۰ هکتاری آن در سعدآباد واقع بود که ایستگاه پمپاژ نخلستان یک و دو در هفته دولت افتتاح شد.
وی افزود:در شبکه انتقال آب اهرم طی دستور رئیس جمهور اقدامات لازم جهت انتقال آب و تصحیح شبکه آب شهری و لولهای کردن کانالهای آب که در نهایت به اصلاح شیوه آبیاری میانجامند، پرداختیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر ادامه داد: برای جلوگیری از تصرفات رودخانهای با کامل کردن مطالعات حریم بستر رودخانهها و واگذاری بخش اعظمی از آن به ثبت اسناد جهت بارگزاری در سایت اقدام کردیم. عقب ماندگی صنعت کنتر در کشور باعث تضعیف و کمبود میزان آب میشود.
محمدی درخصوص نصب کنتر برای چاههای کشاورزی در استان بوشهر گفت: نصب کنتور برای چاههای کشاورزی با توجه به بهرهوری پایین باید به منظور مراقبت از میزان آب مصرفی صورت گیرد که تاکنون بالغ بر ۶۰درصد چاههای استان دارای کنتور هستند.
آخرین وضعیت سدهای در دست احداث استان بوشهر
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر تصریح کرد: نزدیک به ۱۶۰۰ میلیارد هزینه برای ساخت سد دالکی نیاز است که تاکنون ۳۰۰ میلیارد هزینه شده است و این سد دارای ۴۲ درصد پیشرفت تاکنون بوده است. سد باهوش با پیشرفت ۱۵درصدی و اعتبار ۳۵۰میلیاردی وجود دارد که ۸۰ میلیارد اعتبارات برای سال جاری در نظر گرفته است که هنوز به این پروژه تحویل داده نشده است.
محمدی درباره سد خائیز اضافه کرد: سد خائیز با سرمایه گذاری ۲۶۰ میلیارد تومان و اعتبار ۱۶۰میلیارد که تاکنون به پروژه پرداخت شده در حال انجام است.
معضل فرونشست در استان بوشهر
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر با اشاره به اینکه بیشترین افت برداشت آبهای زیرزمینی در دشتستان اتفاق افتاده است، گفت: فرونشستهایی در برخی از دشتهای این استان مثل دشت طلحه، بوشکان و مقداری در بخش دالکی وجود دارد. امیدواریم با کنترل مدیریت مصرف منابع آب آب زیرمینی و آبخوانداری از این بحران جلوگیری شود.
محمدی درباره حفر چاههای غیرمجاز خاطر نشان کرد: چاههایی که بدون پروانه بعد از سال ۱۳۸۵ حفاری شده است را به عنوان چاه غیر مجاز میشناسیم و باید از حفر این چاهها جلوگیری شود که تا کنون ۹۰۰ چاه غیر مجاز در استان بوشهر حفاری شده است. بالغ بر ۱۵هزار چاه در استان بوشهر وجود دارد که بخشی دارای پروانه و بخشی فاقد پروانه هستند.
بند بصری و رسوبات دو عامل اصلی تاثیرگذار بر تالاب حله هستند
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر درباره حجم آب تالاب حله گفت: تخصیص حقابه به این تالاب بستگی به آبگیری سد رئیسعلی دلواری دارد به طوری که میزان آبی که هرساله سد آب ذخیره میکند به همان نسبت تخصیصهای حقابه تالابها کم و زیاد میشود.
به گفته محمدی، بند بصری و رسوبات دو عامل اصلی تاثیرگذار بر تالاب حله هستند که اجازه نمیدهد آب بیشتری وارد این تالاب شود. امسال طرح اصلاح بند بصری و لایروبی رسوبات را در دستور کار داریم. در این راستا ابلاغ اعتبار انجام شده و به مرحله برگزاری مناقصه رفته است اما پیمانکاری شرکت نکرد. اکنون در مرحله تکرار مناقصه هستیم.
وی با اشاره به تخلفات برداشت آب در مسیر تالاب حله گفت: در این راستا مراجع قضایی وارد عمل و بسیاری از پمپهای غیرمجاز جمع آوری میشوند اما نیازمند همراهی و همدلی مردم هستیم.
انتهای پیام
نظرات