به گزارش ایسنا و به نقل از گاردین، هر ساله حدود ۳۰ هزار بیمار مبتلا به سرطان پستان در بریتانیا پس از جراحی تحت پرتودرمانی قرار میگیرند. اگرچه این درمان موثر به نظر میرسد، اما احتمال بروز مشکلات قلبی در آینده بر اثر آن وجود دارد.
پروفسور شارلوت کولز، استاد انکولوژی بالینی سرطان پستان در دانشگاه کمبریج میگوید: اگرچه تنها گروه بسیار کوچکی از مردم در آینده در معرض خطر مشکلات قلبی قرار میگیرند، اما همچنان این مسئله میتواند یک مشکل جدی باشد.
بروز این مسئله بیشتر به این دلیل است که بافت سینه و غدد لنفاوی که نیاز به پرتودرمانی یا رادیوتراپی دارند، نزدیک به قلب هستند یا به این دلیل که بیمار از قبل، مشکلات قلبی زمینهای دارد.
اکنون یک آزمایش پیشگام، مزایای درمان با پرتوی پروتون (proton beam therapy) را آزمایش میکند. این درمان پیشرفته با استفاده از ذرات باردار به جای پرتوی ایکس، تومورهای پستان را به طور دقیق هدف قرار میدهد.
اولین کارآزمایی جهان با ۱۹۲ نفر شرکت کننده
این کارآزمایی، درمان با پرتوی پروتون را با رادیوتراپی استاندارد برای بیمارانی که در معرض خطر بیشتری برای مشکلات قلبی طولانیمدت پس از درمان رادیوتراپی هستند، مقایسه میکند.
این آزمایش ۱۹۲ نفر را در ۲۲ مکان مختلف در بریتانیا شامل میشود و بیمارانی که برای دریافت پرتودرمانی با پرتوی پروتون در نظر گرفته شدهاند، در بیمارستانهای کریستی یا کالج دانشگاهی لندن (UCLH) درمان میشوند.
سایران ویکرز، مشاور رادیوگرافی درمانی و پژوهشگر ارشد این پژوهش میگوید: رادیوتراپی برای سرطان پستان بسیار موثر است، اما پتانسیل درمانی با پرتوی پروتون برای کاهش احتمال مشکلات قلبی در آینده مرتبط با این درمان که میتواند در گروههای کوچکی از بیماران رخ دهد، وجود دارد.
پیش از این، پژوهشگران از درمان با پرتوی پروتون برای درمان بیماران مبتلا به تومور در داخل و اطراف مغز یا نخاع استفاده کردهاند.
سه بیمار مبتلا به سرطان پستان نیز به عنوان بخشی از اولین آزمایش جهانی این روش قبلاً تحت درمان قرار گرفتهاند.
پروفسور دیوید سباگ-مونتفیوره، رئیس سابق گروه پژوهشی رادیوتراپی بالینی موسسه ملی پژوهشهای سرطان به گاردین گفت: در درمان پرتوی پروتون پتانسیل استفاده نشدهای وجود دارد که به طور بالقوه خطر عوارض جانبی پس از درمان سرطان را کاهش میدهد.
پژوهشگران امیدوارند درمان با پرتوی پروتون به گروههای رادیوتراپی این امکان را میدهد که دوز مورد نیاز رادیوتراپی را در جایی که لازم است، ارائه کنند، در حالی که دوز پرتوی ارسالی به قلب را به حداقل میرساند و بدون افزایش خطر عوارض جانبی اولیه مانند قرمزی پوست و تغییر در ظاهر پستان است.
یک پیشگوی مشکلات قلبی
کیم جونز، سومین بیماری است که تحت درمان با پرتوی پروتون برای سرطان پستان به عنوان بخشی از این آزمایش قرار میگیرد. او شیمیدرمانی و به دنبال آن برداشتن پستان و غدد لنفاوی را تجربه کرده است و سپس در این کارآزمایی پذیرفته شد. ماه گذشته او درمان با پرتوی پروتون خود را در بیمارستان کریستی به پایان رساند. جونز این درمان را عالی و بسیار آرامشبخش توصیف میکند.
در حالی که درمان با پرتوی پروتون در کشورهای دیگر به طور محدود برای درمان سرطان پستان استفاده شده است، اما تعداد شرکتکنندگان در این کارآزماییها اندک بوده است و هیچ کارآزمایی گزارش شدهای وجود ندارد که به طور مستقیم درمان با پرتوی پروتون را با رادیوتراپی استاندارد مقایسه کند.
کارآزمایی کنونی دوز تشعشع تحویلی به قلب را به عنوان یک «پیشبینی اولیه» مشکلات قلبی احتمالی میسنجد.
انتهای پیام
نظرات