• دوشنبه / ۱۲ دی ۱۴۰۱ / ۱۰:۱۳
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1401101106691
  • خبرنگار : 50454

یک روانشناس:

امروز جامعه دچار یک وارونگی ارزشی است

امروز جامعه دچار یک وارونگی ارزشی است

ایسنا/چهارمحال و بختیاری استادیار گروه روانشناسی دانشگاه پیام‌نور شهرکرد گفت: متاسفانه امروز با جامعه‌ای مواجه هستیم که ارزش‌ها در آن وارونه شده درواقع می‌توان گفت جامعه امروز دچار یک وارونگی ارزشی است برای مثال امروزه اگر فردی صداقت داشته باشد برچسب ساده بودن به او زده می‌شود.

محمدیاسین سیفی در گفت‌وگو با ایسنا درخصوص عوامل موثر در گسترش تجمل‌گرایی در جامعه امروزی، اظهار کرد: تجمل‌گرایی که می‌توان از آن با عنوان یک پدیده دردناک یاد کرد امروزه در تمامی زوایای زندگی افراد اعم از برگزاری آداب و رسوم گوناگون، مراسمات و حتی در میان دانش‌آموزان و کودکان قابل مشاهده است.

این استادیار گروه روانشناسی دانشگاه پیام‌نور شهرکرد افزود: هرچه افراد بیشتر به سمت تجمل‌گرایی حرکت کنند جامعه نیز بیش از گذشته به مادی‌گرایی نزدیک می‌شود، در جامعه مادی‌گرا برای اشیا و دارایی‌های انسان‌ها بیش از شخصیت آن‌ها ارزش قائل می‌شود، این موضوع در آینده مشکلات بسیاری را در جوامع ایجاد می‌کند چراکه با تحقق این نوع نگرش فضلیت‌های انسانی مانند بزرگواری، داشتن صداقت، کمک به دیگران و... موردتوجه قرار نمی‌گیرند و افراد وارد فضایی می‌شوند که انسان‌ها را با آنچه دارند و براساس دارایی، نوع ماشین، محل زندگی و امثال آن می‌سنجند.

وی ادامه داد: پس از اینکه جامعه به سمت مادی‌گرایی رفت و ارزش افراد براساس دارایی‌های آن‌ها سنجیده شد انسان‌ها می‌توانند جایگاه خود را با استفاده از پول خریداری کنند البته این موضوع برای تمامی افراد صدق نمی‌کند اما گروهی از اشخاص نیز در جامعه وجود دارند که از نظر دانش، سواد فرهنگی، فضیلت‌های انسانی، سواد اجتماعی و... دارای جایگاه بالایی نیستند اما به دلیل داشتن سرمایه زیاد، ماشین و منزل گران‌قیمت برای خود جایگاه و احترام می‌خرند درنتیجه انسان‌های خوب و بافضیلت درحاشیه قرار می‌گیرند که چنین جامعه‌ای سعادتمند نمی‌شود و عاقبت خوشی در انتظار آن نیست.

سیفی با اشاره به این بیت شعر از خواجه عبدالله انصاری "افسوس که هرچه برده‌ام باختنی ست، بشناخته‌ها تمام نشناختنی ست، برداشته‌ام هرآنچه باید بگذاشت، بگذاشته‌ام هرآنچه برداشتنی ست"، عنوان کرد: متاسفانه امروز با جامعه‌ای مواجه هستیم که ارزش‌ها در آن وارونه شده درواقع می‌توان گفت جامعه امروز دچار یک وارونگی ارزشی است برای مثال امروزه اگر فردی صداقت داشته باشد برچسب ساده بودن به او زده می‌شود و یا اگر کودکان در مدارس بدون تقلب و با صداقت عمل کنند از سمت خانواده سرزنش می‌شوند و این دقیقا بیانگر مفهوم شعر ذکر شده است.

این استادیار گروه روانشناسی دانشگاه پیام‌نور شهرکرد اضافه کرد: ثروت، مدرک تحصیلی، ماشین، خانه، لباس‌های فاخر و... هیچ‌کدام ذاتا ارزشمند نیستند و تنها چیزی که به صورت ذاتی ارزش دارد انسان و فضیلت‌های او است درصورتی که امروز متاسفانه جامعه از این ارزش‌ها فاصله گرفته و انسان‌ها وارد یک مسابقه برای "داشتن" شده‌اند چراکه جامعه افراد را به سمتی سوق داده که خود را براساس داشته‌ها تعریف کنند.

وی تصریح کرد: درحال حاضر نادیده گرفتن فضیلت‌های با ارزش و توجه افراد به موضوعات بی‌اهمیتی که فضیلت به شمار می‌آیند به یک زنجیره و چرخه تبدیل شده که مدام درحال تقویت شدن است و افراد به تهیه مواردی مشغول می‌شوند که شاید هرگز در زندگی آن‌ها کاربرد نداشته باشند برای مثال در خرید جهیزیه ممکن است افراد وسائل و مواردی را خریداری کنند اما پس از شروع زندگی مشترک حتی یک مرتبه نیز از آن استفاده نکنند.

سیفی یادآور شد: متاسفانه ما در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که اهمیت قضاوت انسان‌ها از ما نسبت به چیزی که خدا درمورد ما قضاوت می‌کند درحال بیشتر شدن است، جمله "مردم چه می‌گویند" که رواج بسیاری دارد و افراد با استفاده از همین جمله اشتباهات خود را توجیه می‌کنند برای مثال زمانی که صحبت از برگزاری ساده مراسمات عروسی، پوشیدن لباس ساده و... می‌شود با همین جمله مواجه خواهیم شد اگر به جای مردم چه می‌گویند افراد به این توجه داشتند که "خدا چه می‌گوید و چگونه راضی است" شاهد تجمل‌گرایی امروزی نبودیم.

این استادیار گروه روانشناسی دانشگاه پیام‌نور شهرکرد بیان کرد: درواقع می‌توان گفت علاوه‌بر فاصله گرفتن از فضایل انسانی و ارزش‌گذاری برای داشته‌های افراد به جای ذات آن‌ها فاصله گرفتن از معیارهای الهی نیز یکی دیگر از عوامل موثر در تجمل‌گرایی انسان‌ها به شمار می‌آید.

وی افزود: اگر انسان‌ها به یکدیگر آنگونه که هستند احترام بگذارند و آن‌ها را براساس شخصیتی که دارند مورد سنجش قرار دهند جامعه هرگز دچار آفت تجمل‌گرایی نمی‌شود اما آنچه امروز در میان جوامع وجود دارد برعکس این موضوع است یعنی اینکه انسان‌ها که هستند اهمیت چندانی ندارند اما اینکه افراد چه دارند بسیار مورد توجه است بنابراین باید امیدوار باشیم جامعه به سمت ارزش‌های اصیل انسانی، اخلاقی، دینی و... بازگردد.

سیفی با اشاره به آیه‌ای از قرآن کریم، خاطرنشان کرد: در این آیه بیان می‌شود که " بزرگوارترین و گرامی‌ترین شما نزد خداوند کسی است که متقی‌تر است" واژه متقی دارای تعاریف متعددی است و یکی از تعاریف مربوط به مسائل دینی مانند نماز خواندن، روزه گرفتن و... است اما تعریف جهان‌شمول آن این است که افراد صادق باشند، حق دیگران را پایمال نکنند، انصاف داشته باشند و... بنابراین چنین افرادی باید در جامعه نیز گرامی‌تر از سایرین باشند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha