به گزارش ایسنا به نقل از تاس، میلوش ووچویچ، وزیر دفاع صربستان به خبرگزاری Tanjug تانجوگ گفت: الکساندر ووچیچ، رئیسجمهور صربستان در مقام فرماندهی کل قوا دستور داده است که ارتش در حالت آماده باش رزمی بالا قرار گیرد. این ما را در بالاترین سطح از اقداماتی که ارتش صربستان باید برای حفاظت از تمامیت ارضی و حاکمیت صربستان و شهروندانش دنبال کند، قرار میدهد.
براتیسلاو گاسیچ، وزیر کشور صربستان، گفت: در راستای دستور رئیس جمهور و فرمانده معظم کل قوا، دستور دادم تا تمامی واحدهای وزارت کشور در حالت آماده باش کامل قرار گیرند.
روزنامه Vecernje Novosti صربستان اواخر روز دوشنبه به نقل از منابع نزدیک به نیروهای حافظ صلح به رهبری ناتو در کوزوو (KFOR) گزارش داد که مقامات کوزوو نیز نیروهای خود را در آماده باش کامل برای عملیات برچیدن موانع در شمال کوزوو و متوهیا Metohija قرار دادهاند.
به گفته این روزنامه، حدود ۱۵۰۰ سرباز دستور ماندن در محل استقرار خود یا در دسترس را دریافت کردند و برای جابجایی احتمالی در شب آماده شدند.
کوزوو که اغلب ساکنان آن آلبانیاییتبار هستند در سال ۲۰۰۸ میلادی استقلال خود را از صربستان اعلام کرد، اما بلگراد همچنان این منطقه را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت نمیشناسد و اکثریت صربهای ساکن در شمال کوزوو را به نافرمانی از پریشتینا تشویق میکند.
در همین راستا، صدها تن از صربهای کوزوو از ۱۰ دسامبر در اعتراض به دستگیری یک پلیس سابق صربستان در شمال کوزوو، موانعی در جادهها ایجاد کردهاند که باعث فلج شدن تردد به سوی دو گذرگاه مرزی با صربستان شده است.
پیش از عزیمت فرمانده ارتش صربستان به مناطق مرزی نیز چند رسانه صرب ویدئویی را در شبکههای اجتماعی منتشر کردند که در آن صدای شلیک گلوله شنیده میشد. رسانههای صربستان مدعی شده بودند که صدای تیراندازیها به درگیریهایی مربوط میشود که طی آن نیروهای کوزوو تلاش داشتند موانع ایجاد شده در جادهها را بردارند.
این ادعا اما بلافاصله توسط پلیس کوزوو رد شد؛ مقامات پلیس و ارتش کوزوو با انتشار پیامی تاکید کردند که نیروهای تحت امر آنها در هیچ تبادل آتشی شرکت نکردهاند.
برخی رسانهها در پریشتینا نیز مدعی شدند که یک واحد گشتی از نیروهای حافظ صلح ناتو در کوزوو، در منطقه تیراندازی بوده است و به نقل از وزیر کشور کوزوو اعلام کردند که این واحد گشتی مورد حمله قرار گرفته است.
تنشها طی ماههای اخیر در مناطق شمالی به دلیل تصمیم کوزوو برای جایگزینی پلاک خودروهای صادر شده توسط بلگراد با پلاکهایی که پریشتینا آنها را صادر کرده، بالا گرفته است.
در اعتراض به این تصمیم که سپس از سوی پریشتینا به حال تعلیق درآمد، صدها افسر پلیس ادغام شده صرب در کوزوو و همچنین شماری از قضات، دادستانها و کارمندان صرب شاغل در دستگاههای دولتی بطور دسته جمعی پستهای خود را ترک کردند.
در ۲۵ دسامبر، سفرای کشورهای کوئینتا (ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان، ایتالیا) از رئیس جمهور صربستان خواستند که موانع را ظرف ۲۴ ساعت بردارد و تهدید کردند که در غیر این صورت مانع از تلاش های آلبین کورتی، نخست وزیر کوزوو نخواهند شد تا اوضاع را به شیوه خود حل کند.
کورتی تاکید کرده که برچیدن موانع در شمال کوزوو ممکن است تلفات جانی داشته باشد و باید در اسرع وقت تکمیل شود.
وضعیت در کوزوو در ۶ دسامبر به طور ناگهانی تشدید شد، زمانی که نیروهای ویژه کوزوو همراه با گشت های ماموریت اتحادیه اروپا شروع به تصرف ساختمان های کمیسیون انتخابات در بخشهای شمالی منطقه کردند. صربها خود را سازماندهی کردند و مردم کوزوو را تا رودخانه ایبار عقب راندند.
در ۸ دسامبر، حدود ۳۵۰ پلیس کوزوو با استفاده از خودروهای زرهی به بخش شمالی صربنشین منطقه حمله کردند و بخش شمالی کوسووسکا میتروویکا را مسدود کردند. در ۱۰ دسامبر، پلیس کوزوو دژان پانتیچ، پلیس سابق صرب را به اتهامات ساختگی دستگیر کرد. در پاسخ، مردم صربستان اعتراضات گستردهای را آغاز کردند و بزرگراهها را در چندین شهرک مسدود کردند.
انتهای پیام
نظرات