علیرضا مهاجر یکم دیماه در آئین رونمایی از سند الگوی کشت چهارمحال و بختیاری در خصوص تدوین سندهای الگوی کشت در استانها، اظهار کرد: در اصلاح الگوی کشت چند شرط دیده شده است که بتوانیم علاوه بر صرفهجویی در مصرف آب، ضایعات بخش کشاورزی را نیز کاهش دهیم، همچنین بهرهوری در بخش کشاورزی و درآمد کشاورزان نیز افزایش پیدا میکند.
معاون زراعت وزیر جهاد کشاورزی افزود: تقریبا ۱۲ میلیون هکتار اراضی زراعی در کشور داریم که نیمی از آن آبی و نیم دیگر دیم است، در اراضی دیم با اصلاح الگوی کشت بهدنبال افزایش عملکرد در واحد سطح، کاهش هزینهها و استفاده از تکنولوژیهای نوین هستیم تا بتوانیم تولید را در کشور افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه به دنبال کشت ارقام مقاوم به خشکی هستیم، توضیح داد: همچنین باید آبیاری نوین جایگزین آبیاری سنتی شود، آبیاری تیپ و زیرسطحی بهرهوری بالاتری نسبت به سایر شیوههای آبیاری نوین دارند، بنابراین باید از این شیوهها در آبیاری سطوح زراعی استفاده کنیم.
مهاجر بیان کرد: کشاورزانی که اصلاح الگوی کشت و استفاده از شیوههای نوین آبیاری را در دستور کار قرار دهند با همکاری وزارت نیرو مشمول تخفیف ۵۰ درصدی آب بها میشوند، همچنین درصدد هستیم با نقل و انتقال محصولات کشاورزی با کامیونهای یخچالدار، ضایعات بخش کشاورزی را کاهش بدهیم.
معاون زراعت وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه در بخش سبزی و صیفی ضایعات بخش کشاورزی به بیش از ۳۰ درصد نیز میرسد، گفت: اما ضایعات در برخی محصولات مانند گندم و جو کمتر از سایر محصولات است، همچنین درصدد هستیم با اصلاح ادوات کشاورزی ضایعات در محصولاتی مانند گندم، جو، ذرت و دانههای روغنی را کاهش بدهیم.
وی در پایان عنوان کرد: طرحهای اصلاح الگوی کشت به تمامی استانها ابلاغ شده و تسهیلاتی برای کشاورزانی که الگوی کشت را اجرا میکنند در نظر گرفته شده است، این تسهیلات در زمینه خرید ادوات، بذر، نهاده و ... خواهد بود.
در ادامه غلامعلی حیدری_ استاندار چهارمحال و بختیاری با اشاره به لزوم مدیریت به داشتهها و ظرفیتهای خود، اظهار کرد: لازم است ظرفیتهای موجود شناسایی و مدیریت شوند، همانگونه که قطعی برق به حداقل رسید و مدیریت شد باید همه کارها مدیریت شوند.
وی با اشاره به بحث امنیت غذایی و توجه به محصولات استراتژیک، افزود: در بحث الگوی کشت به این نتیجه رسیده شد که این موضوع به صورت استانی انجام شود، البته این آمادگی در استان وجود دارد که حتی به صورت پایلوت این مساله را انجام دهد.
حیدری گفت: در حقیقت الگوی کشت ما را به اینجا خواهد رساند که در راستای سیاستهای کلان کشور حرکت کنیم، در این صورت موفق خواهیم بود و به خوداتکایی خواهیم رسید که لازم است این افق و راهبرد مدنظر قرار گیرد.
استاندار چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: باید الگوی کشت مبتنی بر شرایط محیطی، رعایت ملاحظات زیستمحیطی، توسعه کشت گیاهان پاییزه، توسعه کشت در دیمزارهای کمبازده، حفظ و ارتقای شاخصهای اقتصادی و تجاری باشد.
وی بر ثبات جدی و امنیت غذایی تاکید کرد و ادامه داد: باید گیاهان بومی در الگوی کشت مورد توجه قرار گیرند.
حیدری با توجه به توسعه کشت دانههای روغنی، تاکید کرد: نباید در کشت محصولات افراط و تفریط صورت گیرد، بلکه باید اقدامات علمی، خردمندانه و براساس نیازهای کشور و با تاکید بر محصولات استراتژیک انجام شود، همچنین توسعه گلخانهها از دیگر موارد مهم و مورد توجه است، زیرا این کار به صرفهجویی انرژی و منابع آب، افزایش راندمان آبیاری کمک میکند و باید موضوع دانشبنیان کردن در بحث کشاورزی مورد توجه قرار گیرد.
استاندار چهارمحال و بختیاری بیان کرد: اگر میخواهیم این اقدامات انجام شود باید علاوه بر وحدت رویه، به موضوعاتی همچون آموزش، فرهنگسازی و کار تحقیقاتی با استفاده از جامعه نخبگانی و افراد تاثیرگذار انجام شود، همچنین لازم است از نظرات و تجربیات اصناف، کشاورزان و دامداران استفاده کرد.
حیدری در پایان گفت: باید در کنار الگوی کشت به بحث صنایع تبدیلی توجه کرد تا از خامفروشی که از مشکلات کشور بوده جلوگیری کرد، همچنین ایجاد صنایع تبدیلی منجر به ایجاد اشتغال و افزایش بهرهوری خواهد شد، در این صورت خوداتکایی حاصل میشود، بنابراین باتوجه به ظرفیتها و توانمندیها لازم است عزم و اراده و کار جهادی صورت گیرد تا موانع برطرف شود.
به گفته وی، ۱۳ هزار عضو هیات علمی در رشته کشاورزی ظرفیت عظیمی است که استان ما از این مسأله مستثنی نیست که لازم است پیوند علمی انجام شود.
انتهای پیام
نظرات