• سه‌شنبه / ۲۲ آذر ۱۴۰۱ / ۱۳:۰۶
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 1401092214872
  • خبرنگار : 71498

مدیرعامل شرکت ملی نفت:

دوران برداشت آسان نفت به پایان رسید

دوران برداشت آسان نفت به پایان رسید

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر اینکه پژوهش فناورانه پشتیبان اصلی تولید نفت و گاز کشور است، گفت: فرآیند تولید نفت و گاز با گذشت زمان از پیچیدگی بیشتری برخوردار شده و در واقع دوران برداشت آسان نفت به پایان رسیده و نیاز است از روش‌های ازدیاد برداشت استفاده کنیم.

به گزارش ایسنا، محسن خجسته‌مهر صبح امروز در نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش‌بنیان در صنعت نفت ایران وی منابع انسانی و ازدیاد برداشت را دو چالش مهم صنعت نفت دانست و گفت: پژوهش فناورانه پشتیبان اصلی تولید نفت و گاز کشور هستند.

وی ضمن تبریک هفته پژوهش با بیان اینکه مسیر توسعه صنعت نفت از تحقیق و پژوهش فناورانه می‌گذرد، اظهار کرد: به‌دلیل وزن و ارزشی که تحقیق و توسعه دارد می‌توانیم صنعت کشور را ارزش‌آفرینی کنیم و صنعت نفت را روی ریل قرار دهیم.

وی با بیان اینکه می‌توانیم واگن‌های نوآورانه بسازیم و شرکت نوآور خلق کنیم، تصریح کرد: اگر چنین کاری کردیم می‌توانیم ادعا کنیم صنعت نفت پیشران اقتصاد کشور است، وگرنه اگر تحقیق و توسعه و پژوهش فناورانه را از صنعت نفت جدا کنیم چیزی برای صنعت نفت باقی نمی‌ماند.

خجسته‌مهر با بیان اینکه پژوهش فناورانه پشتیبان اصلی تولید نفت و گاز هستند و ما باید به مدد پژوهش فناورانه، سطح قابلیت صنعت نفت را بالا ببریم، تصریح کرد: امروز اگرچه وزن پژوهش بالاست، اما سهم پژوهش‌های فناورانه کم است، ما باید سطوح قابلیت صنعت نفت را با افزایش پژوهش فناورانه ارتقا و افزایش دهیم.

وی به ذخایر نفت و گاز کشور اشاره کرد و با بیان اینکه با این ذخایر باید یک برنامه توسعه یکصد ساله داشته باشیم، یادآور شد: یکی از میدان‌های نفتی ما که هم‌اکنون در حال تولید است ۱۱۵ ساله است، در حالی که توسعه میدان سه الی چهار سال طول کشیده است. این به ما دیکته می‌کند که برنامه ما برای تداوم و پایداری تولید نفت و گاز باید ۱۰۰ ساله باشد.

استفاده از پیشرفته‌ترین ابزارها برای افزایش تولید نفت و گاز در کشورهای همسایه
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: هم‌اکنون در برخی کشورهای نفتی همسایه از پیشرفته‌ترین ابزارها و ایده‌ها برای افزایش برداشت نفت و گاز استفاده می‌کنند، بنابراین ضرورت دارد برای ازدیاد برداشت از مخازن نفت و گاز حتماً پژوهش‌های فناورانه را توسعه دهیم.

براساس گزارش وزارت نفت، خجسته‌مهر با طرح این پرسش که اگر از من درباره دو چالش صنعت نفت بپرسند به‌طور قطع از منابع انسانی و ازدیاد برداشت نام خواهم برد (در یک سال اخیر اقدام‌های خوبی در این زمینه‌ها انجام شد)، اظهار کرد: نیاز است افراد زیادی برای اداره صنعت نفت در آینده تربیت شوند.

به گفته وی، ازدیاد برداشت هم یک چالش اساسی صنعت نفت است و باید به‌عنوان یک اقدام اساسی برای آن برنامه‌ریزی کرد.

معرفی ۱۴ قلم کالای راهبردی جدید به ارزش یک میلیارد دلار

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بر مراقبت جدی و رصد تقاضاهای فناورانه به‌منظور تحقق بهره‌وری تولید نفت تأکید کرد و گفت: ستاد تحول و پیشرفت فناوری‌های دانش‌بنیان از بهمن‌ماه پارسال در شرکت ملی نفت ایران تشکیل شده که یکی از وظایف این ستاد بررسی مثبت یا منفی بودن این موارد است.

خجسته‌مهر به ضرورت افزایش فضای فناورانه اشاره کرد و افزود: تقاضای‌های فناورانه پنهان بسیار است و باید به‌دنبال آن باشیم. ما باید این تقاضاها را ایجاد کنیم و انتظار نداشته باشیم که شرکت‌های فناور به دنبال ما بیایند و ما باید آنها را دنبال کنیم.

وی به طرح احیای چاه‌های کم‌بازده به‌عنوان بزرگ‌ترین رویداد فناورانه کشور به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار برای ۷۵۰ حلقه چاه اشاره و اظهار کرد: این ظرفیت در اختیار شرکت‌های دانش‌بنیان است و استفاده از آن به توانایی آنها بستگی دارد.

پشتیبانی دولت از فعالیت‌های پرریسک

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه به‌زودی ساخت ۱۴ قلم کالای راهبردی به ارزش یک میلیارد دلار همسو با ۱۰ گروه کالای پیشین معرفی می‌شود، ادامه داد: شرکت ملی نفت ایران در تولید تجهیزات و ساخت کالای بار اول رتبه نخست را در کشور دارد و بالای ۳۰۰ میلیارد تومان و بیش از ۱۰ میلیون یورو قراردادهایی بوده که امضا شده و حدود ۲ میلیارد دلار هم طرح برای بررسی آماده است که اینها ظرفیت‌های ارزشمندی است.

خجسته‌مهر تصریح کرد: تعدد مراکز نوآورانه اگر منجر به رشد و شکوفایی شود، عین کار درست و صحیح است.

وی بر ایجاد تحول در زیست‌بوم نوآوری و فناوری کشور تأکید کرد و گفت: مطالعات پرشماری انجام شده، اما این زیست‌بوم هم‌اکنون با موانعی روبروست. در این مسیر صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر باید تشویق شوند و دولت پشتیبانی‌کننده کارهای پرریسک در این موضوع باشد، همچنین مراکز صدور گواهینامه کیفیت نیاز به آیین‌نامه دارند و باید به آنها برای تأیید گواهینامه‌ها مشروعیت ببخشیم.

۹۰ طرح پژوهشی و فناورانه در حال اجراست

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه باید هر دستگاه اجرایی از جمله صنعت نفت سهمی از تعدد شرکت‌های دانش‌بنیان را بپذیرد، افزود: شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند خودشان کنسرسیوم تشکیل دهند، یا با پیمانکاران کنسرسیوم تشکیل دهند تا از توان یکدیگر استفاده کنند و ما باید در این زمینه به آنها کمک کنیم.

خجسته‌مهر به ۹۰ طرح پژوهشی و فناورانه در حال اجرا در شرکت ملی نفت ایران به ارزش حدود ۸۰ میلیون یورو و حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان اشاره و اظهار کرد: در طول یک سال گذشته ۲۷ طرح با ۳۳ شرکت دانش‌بنیان و ۲۷۰ میلیون دلار قرارداد با جهاد دانشگاهی امضا شده است.

وی از کاری نو برای استفاده از توان نخبگان از سوی شرکت ملی نفت ایران خبر داد که به‌زودی فراخوان آن اعلام می‌شود و گفت: این شرکت برای نخستین بار سالانه کمک‌هزینه ۱۵ دانشجوی فوق‌لیسانس و دکتری را به‌منظور ارزش‌آفرینی همسو با پژوهش‌آفرینی پرداخت خواهد کرد که امیدواریم سال‌های آینده تعداد آن افزایش یابد.

افزایش ۵۰۰ میلیون مترمکعبی ظرفیت تولید گاز تا سال ۱۴۰۸

همچنین مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حاشیه برنامه از برنامه این شرکت برای افزایش ظرفیت ۵۰۰ میلیون مترمکعبی تولید گاز تا سال ۱۴۰۸ خبر داد و گفت: مردم عزیز ما بدانند کارکنان صنعت نفت به معنای واقعی در حال کار جهادی هستند تا رفاه، آسایش وگرما را به مردم در روزهای سرد هدیه دهند.

وی درباره طرح فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی اظهار کرد: طراحی، مهندسی و اجرای فشارافزایی برای گاز ترش یک موضوع جدید در دنیاست و حتی کشور همسایه ما نیز همانند ما در مرحله نخست، یعنی طراحی است.

دیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه شرکت ملی نفت ایران برنامه‌های مهمی برای فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی دارد، افزود: مطالعات مفهومی و مهندسی پایه برای اجرای طرح فشارافزایی  به‌صورت پایلوت است که هم‌اکنون مطالعات مفهومی و پایه پایان یافته و طراحی توربو کمپرسور برای فشرده کردن گاز دارای پیشرفت ۷۰ درصدی است.

خجسته‌مهر با اشاره به اینکه به موازات اجرای این پایلوت، کار مهندسی پایه همه فازهای پارس جنوبی برای قطب‌های مختلف در حال انجام است که ان‌شاءالله تا اوایل سال آینده این مطالعات پایان می‌یابد و پس از  آن آمادگی داریم برای اجرای پروژه ئی‌پی‌سی EPC  اقدام کنیم، افزود: در این زمینه تفاهم‌نامه‌هایی با سرمایه‌گذاران خارجی هم امضا شده است که البته این بدان معنا نیست که ما منتظر آنها می‌مانیم.

عملیاتی شدن فاز ۱۱؛ بزودی

خجسته‌مهر درباره وضع فاز ۱۱ پارس جنوبی هم با تأکید بر اینکه این فاز هم اکنون نخستین اولویت شرکت ملی نفت ایران است، اظهار کرد: ان‌شاءالله این فاز به‌زودی عملیاتی می‌شود.

وی درباره اینکه تولیدی شدن این فاز در شرایط کنونی چه کمکی به کشور می‌کند با بیان اینکه هر مقدار افزایش تولید گاز در کشور می‌تواند ظرفیت تولید گاز کشور را بالا ببرد و بر همان مقدار بر ناترازی غلبه کند، تأکید کرد: مردم عزیز ما بدانند کارکنان صنعت نفت به معنای واقعی در حال کار جهادی هستند تا رفاه، آسایش و گرما را به مردم در روزهای سرد هدیه دهند.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درباره چشم‌انداز تولید گاز در سال‌های آینده با توجه به عقب‌ماندگی در برنامه ششم توسعه گفت: خوشبختانه شرکت ملی نفت ایران در بیش از یکسال عمر دولت سیزدهم موفق شده است برنامه ظرفیت تولید گاز را به اندازه همان یکسال محقق کند، اما از نظر برنامه‌ای می‌دانید که اجرای طرح‌های بالادستی صنعت نفت، بلندمدت (۵ تا ۶ ساله) است. برنامه این است که بتوانیم ظرفیت تولید گاز کشور  را تا سال ۱۴۰۸ روزانه ۵۰۰ میلیون مترمکعب افزایش دهیم.

به شرطی از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان استقبال می‌کنیم که ...

خجسته‌مهر درباره هدف برگزاری این کنفرانس هم گفت: مهمترین هدف ما از برگزاری این کنفرانس توسعه ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان با هدف افزایش و بالابردن بهره‌وری تولید است. ما از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان و از ایده‌های فناورانه و مسئله‌محور به شرطی استقبال می‌کنیم که منجر به افزایش تولید و بالابردن بازده تولید شود.

وی تصریح کرد: این کنفرانس در واقع مرور ایده‌ها و استقبال تقاضا از سوی شرکت ملی نفت ایران و سایر شرکت‌های زیرمجموعه وزارت نفت است برای اینکه بتوانیم شرکت‌های دانش بنیان و فناور را به شکل اثربخش و مفید توسعه دهیم.

معاون وزیر نفت بیان کرد: معتقدم به همان مقداری که ما بتوانیم سهم پژوهش‌های فناور و مسئله‌محور را در بخش تولید نفت و گاز محقق کنیم می‌توانیم ادعا کنیم گامی نو برای تحقق پیشران شدن نفت و گاز در اقتصاد کشور برداشتیم.

آماده حفاری در «آرش» هستیم

خجسته‌مهر در واکنش به امضای تفاهم‌نامه کویت و عربستان برای توسعه میدان آرش (الدوره) اظهار کرد: از نظر برنامه‌ریزی برای تولید نفت و گاز از میدان یادشده، ما از این کشورها بسیار جلوتریم، مصوبه‌های هیئت مدیره و تخصیص منابع لازم را داریم و آمادگی داشتیم و در حال آغاز حفاری در این میدان هستیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha