ایسناپلاس:چپها در همین چند هفته نشان دادند که یک بار دیگر میتوانند به خوبی فاصله مشخص بین یهودی ستیزی و وفاداری به آرمان فلسطین را روشن کنند، آن هم در زمانهای که دولت بسیار جوان اسرائیل به دست یک گروه راست گرای تندرو و اقتدارطلب افتاده است که در نهادش مایل است هر چیزی که فلسطین و فلسطینی است را با برچسب یهودی ستیزی حذف کند.
بسیاری از فعالان حقوق فلسطین بخصوص آنها که به آرمان دولت عربی فلسطین معتقد هستند این جام جهانی را فرصت خوبی برای هم داستان شدن ساختهاند و جام جهانی قطر هم با همه مشکلاتش، ثابت کرده است که یک پلت فرم قدرتمند برای به صدر کشیدن مساله فلسطین است.
پرچم فلسطین حتی در دست برزیلیها
هواداران تشکل یافته این آرمان، پرچمهای «فلسطین آزاد» را در بسیاری از مسابقات فوتبال در میان تماشاگران بلند کردهاند. هواداران تونسی تا اینجای کار رکورد دار بلند کردن بزرگ ترین پرچم « فلسطین آزاد» در بازیهای جام جهانی هستند. هواداران مراکش هم البته مثل تیم ملی کشورشان در حمایت از فلسطین سنگ تمام گذاشته و در جریان بازی تیمشان با بلژیک در استادیوم آواز: «به فلسطین عزیزمان، زیباترین کشور» سر دادند. پس از پیروزی کانادا بر مراکش، بازیکنان به نشانه شادی پرچم فلسطین را در زمین به اهتزاز درآوردند. در مسابقه بین تونس و فرانسه، یک جیمی جامپر که پرچم فلسطین را در دست داشت، از چمن عبور کرد و وقتی که مأموران امنیتی او را دستگیر کردند، هواداران در حمایت از او نام «فلسطین» را فریاد زدند. در جریان خارج کردن او از استادیوم هم یک هوادار مصری خود را به دوربین یک شبکه تلویزیونی اسرائیلی رساند و در برابر آن فریاد زد « زنده باد فلسطین». این البته تنها هواداران عرب نیستند که در قطر نام فلسطین را فریاد میزدند، هواداران برزیلی هم در بازی این تیم مقابل کرواسی پرچم فلسطین آزاد را بلند کردند و تازه جام جهانی هنوز تمام نشده است! و مراکش نیز توانسته در شگفتی دیگری پرتغال را نیز شکست بدهد و به خانه بفرستد.
پرچم فلسطین بیانیه سیاسی ملتها علیه دولتها
در حاشیه برنامه عادی سازی روابط اسرائیل و کشورهای عربی که میراث دوران ریاست جمهوری ترامپ است، بسیاری از ملتهای منطقه احساس کردهاند که توسط دولتهایی که به عادی سازی روابط پاسخ مثبت دادهاند نادیده گرفته شدهاند، بلند کردن پرچم فلسطین در بازی تیمهای ملی این کشورها نوعی بیانیه سیاسی علیه سازشکاری دولتها و اسرائیل است، در چارچوب توافق نامه عادی سازی روابط که به «توافق ابراهیم» معروف است، مراکش، امارات متحده عربی و بحرین روابط خود را با اسرائیل عادی اعلام کردند. قطر البته زیر بار این توافق نرفته است، با این حال، برای برگزاری جام جهانی در این کشور، بین قطر و اسرائیل پرواز مستقیم بر قرار شده است.
از جمله بانیان توافق ابراهیم، «جرد کوشنر» داماد ترامپ است که در جام جهانی قطر حضور دارد، اما مقامات قطری برای ورود پرچم فلسطین به بازی هایی که او از جایگاه ویژه میهمان آنهاست محدودیتی وضع نکردهاند.
رقص فلسطینی در کوچههای دوحه
گفته میشود که تعداد پرچمهای فلسطین که در دست تماشاگران و بازیکنان فوتبال این جام جهانی چرخیده، منحصر به فرد است. البته ادعای عجیبی هم نیست، این اولین بار است که جام جهانی در یک کشور عربی که زیر بار عادیسازی رسمی روابط خود با اسرائیل نرفته برگزار میشود و بسیاری از فعالان سیاسی چپ، فعالان حقوق فلسطین و مردم سرزمینهای عربی که خود را به آرمان فلسطین وفادار میدانند توانسته است در قطر حاضر شوند و از این فرصت برای فریاد زدن نام فلسطین استفاده کنند.
فلسطین در سال ۱۹۹۸ به عضویت رسمی فیفا درآمد، فیفا اولین سازمان بین المللی بود که این کشور را به رسمیت شناخت، و در حالی که با سایر شعارهای سیاسی این جام به شدت برخورد کرده است در برابر بلند شدن پرچم فلسطین در بازیها و بین تماشاگران سکوت کرده است. فلسطین در این جام جهانی تیم ندارد، اما چفیه فلسطینی این روزها در بیشتر خیابانهای محل برگزاری جام جهانی دیده میشود، برخی از هوادارانی که به قطر سفر کردهاند این جا و آنجا دور هم جمع میشوند و رقص سنتی فلسطینی «دابکه» را اجرا میکنند. علاوه بر اینها هشتگ #RaisePalestineFlag برای به اشتراک گذاری عکسها، ویدیوهای مربوط به حضور پرچم فلسطین در جام جهانی قطر استفاده میشود تا فعالان حقوق فلسطین از این طریق هم دیگر را در قطر پیدا کنند.
مبادا پرواز اسرائیل قطر عادیسازی شود
همزمان مخالفان روند «عادی سازی» روابط با اسرائیل نگران هستند که پروازهای مستقیم از قطر به تل آویو و سایر شهرهای اسراثیل بعد از این بازیها به جای خود باقی بماند و قطر هم در بازی توافق ابراهیم سقوط کند. پرواز مستقیم بین دوحه و اسرائیل همین الان هم موجب اعتراضهای بسیار زیاد مردم قطر و سایر باورمندان به آرمان فلسطین به دولت قطر شده است، بلند کردن پرچم فلسطین در این موضوع علاوه بر اعتراض به کل روند عادی سازی، تهدیدی برای دولت قطر هم هست، با این وجود قطر جلوی آن را نگرفته است. دولت قطر البته میگوید برقراری پرواز مستقیم بین دوحه و اسرائیل بر اساس «تعهد قطر به الزامات میزبانی فیفا است و نباید سیاسی شود.» با این حال، بسیاری همچنان این تصمیم را محکوم کردند.
تصویر دیگری که در این دوره از بازیهای جام جهانی به شدت حاضر است، تصویر شیرین ابوعاقله، روزنامهنگار فلسطینی اسرائیلی است که اخیرا به دست ارتش اسرائیل کشته شده است، تیشرتها و پرچمهایی با تصویر او و شعار عدالت برای فلسطین و عدالت برای شیرین در قطر دست به دست میشود و در بازیهای مختلف به اهتزاز در میآید، همزمان خانواده ابوعاقله اعلام کردهاند که از دولت اسرائیل به دلیل قتل شیرین به دادگاههای بینالمللی شکایت میکنند.
با پیروزی و صعود مراکش به مرحله بعدی جام جهانی حالا باید منتظر باشیم تا پرچم فلسطین باز هم در بازیهای رسمی این جام دیده شود.
انتهای پیام
نظرات