مرتضی فرشتهنژاد در بیست و سومین سالروز تأسیس خبرگزاری ایسنا و در گفتوگو با این رسانه، اظهار کرد: رسانههای مختلف ازجمله خبرگزاریها، در امور مختلف و متنوع جامعه بسیار تأثیرگذار هستند، اما این مسئله در شرایطی حاصل میشود که بیطرفانه عمل کنند، یعنی سفارشی رفتار نکنند، چراکه خبرگزاریها زبان و سخنگوی ملتاند و باید حرف مردم را بزنند و درخواست مردم را منتقل کنند.
فرشتهنژاد با اشاره به عملکرد موفق ایسنا و سایر خبرگزاریها در انتقال نظر متخصصان و صاحبنظران درباره شیوه نادرست مرمت دو گنبد مسجد شیخ لطفالله و مسجد جامع عباسی، تصریح کرد: مردم اصفهان دوستدار میراث فرهنگی هستند، درواقع خودِ میراث فرهنگیاند، یعنی اینطور نیست که از کنار یک بنای تاریخی بیخیال عبور کنند، چون خودشان هنرمند هستند و هنر را میشناسند و با هنر عجین هستند؛ بنابراین وقتی ببینند بنایی تخریبشده یا مرمت آن نادرست است ایراد میگیرند که در مورد دو گنبد مسجد شیخ لطفالله مسجد جامع عباسی همین اتفاق افتاد و خوشبختانه بسیاری از رسانهها ازجمله ایسنا نیز همپای آنها پیش رفت و صدای اعتراض آنها را منعکس کرد.
او با بیان اینکه خوشبختانه ایسنا و بسیاری از خبرگزاریهای دیگر در مورد موضوعهای مختلف در زمینه میراث فرهنگی و بهویژه مرمت این دو گنبد بیطرفانه عمل کردهاند، ابراز امیدواری کرد که همیشه اینطور رفتار شود تا با جابهجا کردن یک حرف، یک نقطه و یا یک کلمه، خوب را بد و بد را خوب جلوه ندهند؛ گناهکار را بیگناه و بیگناه را گناهکار جلوه ندهند.
این پیشکسوت معماری و مرمت تأکید کرد: وقتی در خصوص بیطرفانه عمل کردن به شما بهعنوان یک رسانه که زبان مردم هستید تأکید شده و ایراد گرفته شود، در آن صورت کمکم جامعه روبه اصلاح پیش میرود و سایرین متوجه خواهند شد که همه مردم به موضوعات جاری در زمینههای مختلف واقف هستند و متوجه میشوند.
فرشتهنژاد با بیان اینکه ایسنا خبرگزاری دانشجویان ایران است و موضوع درک مباحث مختلف در جامعه و انعکاس آنها بهخصوص در میان دانشجویان بهعنوان قشر منتخب جامعه نیز بسیار دیده میشود، اضافه کرد: باید این قشر ممتاز و منتخب جامعه حفظ شوند و از دیدگاههای آنها برای بهبود امور استفاده کرد، چراکه دانشجویان هستند که وقتی در کارها اعوجاجی ببیند ایرادها را بهخوبی منتقل میکنند، همچنین امیدوارم موضوع حذف کنکور که من با آن مخالفم خدشهای به انتخاب برترینها وارد نکند و به عبارتی با برداشتن کنکور دوغ و دوشاب مخلوط نشوند.
او تأکید کرد: ازنظر من همه خبرگزاریها زحمت میکشند، اما به همه آنها میگویم که سعی کنید کار شما سفارشی نباشد، چراکه در این صورت گناه بزرگی است. بیطرفانه عمل کنید و همان صحبتی که گفته میشود را منعکس کنید و بدانید اگر من اظهارنظری میکنم مسئولیت آن با من است.
معاون سابق اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان گفت: یکی از مواردی که من بارها به انتقال آن از طریق رسانهها تأکید کرده و این بار نیز مطرح میکنم تا در ایسنا به آن پرداخته شود برگزاری کنگره نقد مرمت در اصفهان است که به بالا بردن دانش در حوزه مرمت کمک بسیاری میکند. وزارت میراث فرهنگی صنایعدستی و گردشگری و اداره کل میراث فرهنگی استان باید جمع نخبگان و صاحبنظران در زمینه میراث فرهنگی را در اصفهان جمع کند تا امور مختلف در این حوزه را بررسی کنند. چند دهه قبل که حفاظت و مرمت بناهای تاریخی استان در کشور و در استان بهخوبی انجام میشد به دلیل برگزاری دو کنگره نقد مرمت در سال بود، ولی حالا متأسفانه اصلاً گوش نمیدهند و حتی میپرسند منظور از کنگره نقد مرمت چیست؟! درحالیکه برگزاری این کنگره حداقل به مدت سهروز با هدف بهتر شدن و پیشبرد امور مرمت و حفاظت میراث فرهنگی به تشریفات نیاز ندارد و شک نکنید افرادی که متخصصان دلسوز میراث فرهنگی هستند و تمایل دارند آنچه را میدانند برای بهتر شدن جریان مرمت منتقل کنند به هتل ۵ ستاره و یا اتومبیل لوکس برای رفتوآمد نیازی ندارند، اما نمیدانم چرا این کار را نمیکنند؟!
فرشته نژاد افزود: این موضوع را هم در روز ایسنا یادآوری کنید؛ بزرگترین ایراد من به شیوه مرمت بناهای تاریخی در اصفهان، اقدام بهصورت پیمانکاری است؛ درحالیکه لازم است در مورد مرمت، صاحبنظران نخبهای در وزارتخانه حضورداشته باشد تا مرمت آثار با نظارت عالی انجام شود یعنی در خصوص مرمت، حضور ناظر عالی که از بالاترین دانش در این حوزه برخوردار باشد اهمیت بسیاری دارد؛ بهعنوانمثال ناظران مرمت گنبد مسجد شیخ لطفالله و مسجد جامع عباسی باید هم از کاشی سر دربیاورند و هم از معماری و گچ و تمام ریزهکاریهای مربوط به این بنا و مرمت آن را بدانند درحالیکه تاکنون اینطور نبوده است و مرمتها بهصورت پیمانکاری انجام میشود و اینچنین است که مرمت بناها نتیجه مورد رضایت را ندارد و از وضعیتی که داشتند خرابتر هم میشوند.
او تصریح کرد: مرمت بناهای تاریخی باید همچون گذشته بهصورت امانی انجام شود. در آن زمان که شیوه امانی برای مرمت استفاده میشد اولاً کسانی به این منظور انتخاب میشدند که خبرهی کار بودند، دوماً در آینده این امید وجود داشت که شاگردانی که در کنار آنها کار میکردند جانشین این اساتید شوند و این رشته گسسته نمیشد. متأسفانه برای بالا رفتن سرعت مرمت بناها رویکرد پیمانکاری در پیشگرفته شد و حتی بااینحال همه شرایط قراردادهای پیمانی نیز اجرانشده و نظارت عالی بر مرمتها وجود ندارد.
انتهای پیام
نظرات