به گزارش ایسنا، انستیتوی بینالمللی پژوهش صلح استکهلم (سیپری) در یک گزارش جدید نوشت، ۱۰۰ شرکت اول تولیدکننده تسلیحات در جهان با وجود آنکه در سال ۲۰۲۱ شاهد ادامه افزایش فروش خود بودند، اما مشکلات ایجاد شده در زنجیره تامین سبب کندشدن رشد در این بخش شده است.
به نوشته دویچه وله، در این گزارش که امروز (دوشنبه) منتشر شد، آمده است، همهگیری کووید ۱۹ کمبودهایی را موجب شد که سبب افت رشد این صنعت به ۱.۹ درصد در سال ۲۰۲۱ در مقایسه با سال ۲۰۲۰ شد. اندیشکده سیپری پیش بینی کرد جنگ اوکراین میتواند مشکلات مشابهی را برای این صنعت در کوتاه مدت و میان مدت ایجاد کند.
در حالی که هم حمله روسیه به اوکراین و هم واکنش اوکراین و غرب به این حمله باعث افزایش تقاضا برای تسلیحات شده، اما تولیدکنندگان سلاح را در تامین مواد خام و قطعات با چالش مواجه کرده است.
سیپری، یک اندیشکده بینالمللی که بر تحقیقات در خصوص درگیری، تسلیحات، کنترل تسلیحات و خلع سلاح متمرکز است، خاطرنشان کرد که روسیه یک تامین کننده بزرگ مواد خام مورد استفاده در تولید تسلیحات است.
در گزارش این اندیشکده آمده است: جنگ اوکراین در ضمن ارسال میلیاردها دلار مهمات و سایر تجهیزات به اوکراین از سوی آمریکا و اروپا، میتواند تلاشهای مستمر آنها برای تقویت نیروهای مسلحشان و پر کردن مجدد ذخایر تسلیحاتی آنها را مختل کند.
اگرچه شرکتهای روسی به دلیل جنگ در حال افزایش تولید خود هستند، گزارش سیپری به این امر اشاره میکند که آنها در دسترسی به نیمهرساناها با مشکل مواجه بودهاند. شرکتها همچنین از تحریمهای مربوط به جنگ بهعنوان مثال در زمینه دریافت پولهای پرداختی تاثیر پذیرفتهاند.
دیگو لوپز داسیلوا، محقق ارشد سیپری گفت: "افزایش تولید زمان میبرد. اگر اختلالات زنجیره تامین ادامه یابد، ممکن است چندین سال طول بکشد تا برخی از تولیدکنندگان اصلی تسلیحات بتوانند تقاضای جدید ایجاد شده به دلیل جنگ اوکراین را برآورده کنند."
تمرکز اصلی این گزارش بر روی الگوهای رشد و افول صنعت تولید تسلیحات در سال ۲۰۲۱ است، یعنی زمانی که ظاهرا مشکلات ناشی از همه گیری بیماری در زنجیره تامین در حال خفیف شدن بودهاند.
لوسی بروسودرو، مدیر برنامه هزینههای نظامی و تولید تسلیحات در اندیشکده سیپری گفت: "شاید بدون مشکلات مداوم در زنجیره تأمین میتوانستیم انتظار رشد بیشتری در فروش تسلیحات در سال ۲۰۲۱ داشته باشیم. هم شرکتهای بزرگ و هم شرکتهای کوچکتر صنعت تولید اسلحه گفتند که فروش آنها در طول این سال تحت تأثیر مشکلات قرار گرفته است. برخی از شرکتها مانند ایرباس و جنرال داینامیکس نیز کمبود نیروی کار را گزارش کردند.
طبق گزارش سیپری، شرکتهای آمریکایی بیشترین تعداد شرکتهای حاضر در فهرست ۱۰۰ تولیدکننده برتر اسلحه، با ۴۰ شرکت را به خود اختصاص دادهاند. آنها همچنین بیش از نیمی از فروش تسلیحات را یعنی معادل ۲۹۹ میلیارد دلار (۲۸۴ میلیارد یورو) از مجموع رقم جهانی ۵۹۲ میلیارد دلار به خود اختصاص دادند. از سال ۲۰۱۸، پنج شرکت برتر اول این فهرست از ۱۰۰ تولیدکننده برتر در آمریکا مستقر بودهاند.
آمریکای شمالی تنها منطقهای بود که در مقایسه با سال ۲۰۲۰ شاهد کاهش فروش تسلیحات بود. این کاهش معادل ۰.۸ درصد تا حدی به دلیل تورم بالا در اقتصاد آمریکا در سال ۲۰۲۱ رخ داد.
همچنین در سال ۲۰۲۱، ۲۷ شرکت از مجموع این ۱۰۰ تولیدکننده برتر سلاح جهان اروپایی بودهاند. در این سال میزان فروش تسلیحات در این قاره در مقایسه با سال ۲۰۲۰، ۴.۲ درصد رشد کرد.
۲۱ شرکت حاضر در این فهرست متعلق به حوزه آسیا و اقیانوسیه، شش شرکت آن متعلق به روسیه و پنج شرکت نیز متعلق به حوزه خاورمیانه هستند.
انتهای پیام
نظرات