• دوشنبه / ۲۳ آبان ۱۴۰۱ / ۱۱:۱۶
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 1401082315758
  • خبرنگار : 71523

رییس سازمان امور مالیاتی:

معافیت‌های مالیاتی ۴۴ هزار میلیارد تومان بیشتر از درآمدهای مالیاتی است

معافیت‌های مالیاتی ۴۴ هزار میلیارد تومان بیشتر از درآمدهای مالیاتی است

رییس سازمان امور مالیاتی ضمن پیش‌بینی ۴۵۰ هزار میلیارد تومانی درآمد مالیاتی در سال جاری، اعلام کرد: سال گذشته ۳۵۰ هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی در اظهارنامه‌ها دریافت کردیم، در حالی که کل درآمد مالیاتی ۳۰۶ هزار میلیارد تومان بود که ۴۴ هزار میلیارد تومان کمتر از معافیت‌ها بوده است.

به گزارش ایسنا، داوود منظور امروز (دوشنبه) در نهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با تاکید بر اینکه بیشترین آسیب‌پذیری اقتصاد از تحریم‌ها، فشارهایی است که به تامین مالی دولت وارد می‌شود، اظهار کرد: این فشارها تلاش می‌کند دولت را در ارائه خدمات دچار مشکل و نارسایی کند. باید بتوان دولت را به سمتی هدایت کرد که بار مالی آن از منابع درون‌زای داخلی تامین و هرگونه فشار خارجی در حوزه اقتصاد کم اثر شود.

منظور با تاکید بر این‌که مالیات به عنوان منبع درآمد پاک و پایدار محسوب می‌شود، اظهار کرد: این منبع درآمد بهترین شیوه برای تامین مالی دولت در ارائه خدمات است.

وی با بیان اینکه باید تلاش شود منبع اصلی تامین مالی دولت مالیات باشد، گفت: اگر شکاف مالیاتی و فاصله مالیات وصول شده و مالیات بالقوه را به تدریج کاهش دهیم، این امکان فراهم می‌شود.

رئیس سازمان امور مالیاتی با بیان این‌که طی دو دهه گذشته تحولات خوبی در نظام مالیاتی شکل گرفته است، گفت: در حال نزدیک شدن به نقاط بلوغ نظام مالیاتی هستیم اما تا رسیدن به وضعیت ایده‌آل که این منبع درآمدی بتواند بودجه دولت را به طور کامل تامین کند، فاصله زیادی داریم که این فاصله باید در بازه میان مدت کم شود.

اول هزینه‌های جاری دولت، بعد بودجه دولت باید از مالیات تامین شود

منظور ادامه داد: در مرحله‌ اول باید همه هزینه‌های جاری دولت با مالیات تامین شود و در مرحله بعد کل بودجه دولت باید از طریق مالیات تامین شود.

رئیس سازمان امور مالیاتی با تاکید بر این‌که درآمد نفتی باید به عنوان ثروت ملی انباشته شود عنوان کرد: این درآمد باید در تامین مالی اجرای طرح‌ها و پروژه‌های غیردولتی مورد استفاده قرار بگیرد. در حالت مطلوب سود حاصل از سرمایه‌ گذاری درآمد نفتی که به صندوق توسعه ملی می‌رود باید به سمت بودجه هدایت شود.

وی با تاکید بر این‌که باید تلاش کنیم منبع اصلی تامین مالی دولت مالیات باشد، اظهار کرد: این ظرفیت به خوبی مهیا است مخصوصا اگر شکاف مالیاتی را به تدریج کم کنیم و فاصله مالیات وصول شده تا مالیات بالقوه به تدریج کاهش یابد.

۳۵۰ هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی در سال گذشته

منظور در ادامه با بیان این‌که در نظام مالیاتی با معافیت گسترده قانونی مواجه هستیم، توضیح داد: در سال گذشته ۳۵۰ هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی در اظهارنامه‌ها دریافت کردیم، در حالی که کل درآمد مالیاتی در سال گذشته ۳۰۶ هزار میلیارد تومان بود که این میزان امسال به ۴۵۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد.

وی با تاکید بر این‌که باید وضعیت معافیت‌های مالیاتی ساماندهی شود، اظهار کرد: باید حتما سقف و کف مالیاتی داشته باشیم. پیشنهاداتی در این زمینه تهیه شده که باید در قالب اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم به تایید مجلس شورای اسلامی برسد.

رئیس سازمان امور مالیاتی ادامه داد: نکته‌ دیگر اینکه بین وصول درآمدهای مالیاتی و مالیات بالقوه فاصله می‌اندازد، اجتناب‌های مالیاتی است؛ یعنی مودیان با بهره‌برداری از قانون مالیاتی می‌توانند کمتر از میزانی که باید بپردازند، پرداخت کنند.

منظور با اشاره به فرارهای مالیاتی تصریح کرد: یکی دیگر از مشکلات فرارهای مالیاتی است. در واقع فعال اقتصادی به عنوان مودی شناسایی نمی‌شود یا اگر شناسایی می‌شود کتمان درآمد یا بیش اظهاری هزینه‌ها صورت می‌گیرد.

وی از دریافت یک میلیون و ۵۰۰ هزار اظهارنامه جدید مالیاتی در سال جاری خبر داد و گفت: امیداریم این موضوع به کاهش فرار مالیاتی کمک کند. از ابتدای سال جاری تاکنون در شناسایی مودیان جدید توفیقات خوبی حاصل شده است و امیدواریم سال آینده اظهارنامه‌های بیشتری دریافت کنیم.

 رسیدگی اصلاحیه قانون پایانه‌های فروشگاهی در مجلس

رئیس سازمان امور مالیاتی در ادامه با اشاره به قانون سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی اظهار کرد: پیاده سازی این قانون باید به گونه‌ای باشد که بتواند دوره گذار نرم را در نظام مالیاتی بگذراند. این موضوع نیاز به طراحی دارد. در واقع قانون وجود دارد اما شرایط پیاده کردن آن که اطلاعات خرید و فروش همه واحدها به صورت ریزداده دریافت شود، هنوز وجود ندارد.

منظور ادامه داد: باید مالیات، عملکرد و ارزش افزوده شناسایی شود که راه سختی در پیش دارد. در این راستا لایحه‌ای به عنوان اصلاحیه قانون پایانه‌های فروشگاه در مجلس شورای اسلامی در حال رسیدگی و بررسی است.

وی با تاکید بر این‌که پیاده‌سازی قانون از خود قانون پیچیده‌تر است، عنوان کرد: باید بررسی شود که این قوانین چگونه بدون ایجاد تنش و نارضایتی در مودیان اجرا شود. از سال ۱۳۸۷ که اجرای قانون ارزش افزوده در کشور آغاز شده است تاکنون ۶۰۰ هزار ثبت نام داشتیم، در حالی که بیش از هفت میلیون فعال اقتصادی در کشور وجود دارد.

به گفته رئیس سازمان امور مالیاتی، اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی با شرکت‌های بورسی از ابتدای آبان‌ماه آغاز شده که با استقبال خوبی هم مواجه شده است.

منظور ادامه داد: در مرحله بعدی فراخوان شرکت‌های دولتی صورت می‌گیرد و قانون مذکور برای این شرکت‌ها از اول دی‌ماه سال جاری به طور کامل اجرا می‌شود.

طرح مالیات بر عایدی سرمایه آماده ورود به صحن

وی در ادامه با اشاره به لایحه مالیات بر مجموع درآمد و طرح مالیات بر عایدی سرمایه اظهار کرد: لایحه مالیات بر مجموع درآمد در دولت در حال رسیدگی و طرح مالیات بر عایدی سرمایه نیز در مجلس شورای اسلامی دنبال می‌شود و آماده ورود به صحن است. البته پیچیدگی اجرا در این دو قانون جدید هم وجود دارد.

لزوم یکپارچه‌سازی نظام مالیات با سیاست‌های مالی

رئیس سازمان امور مالیاتی در ادامه با اشاره به اهمیت یکپارچه‌سازی نظام سیاست گذاری اقتصادی در کشور عنوان کرد: مالیات نه تنها ابزار تامین مالی دولت محسوب می‌شود، بلکه یک سیاست اقتصادی است. زمانی که به مالیات به عنوان سیاست نگاه می‌کنیم باید با سیاست‌های مالی کشور یکپارچه باشد. نظام مالیاتی می‌تواند در خدمت حکمرانی ریال باشد.

لزوم استفاده از ظرفیت شهرداری در شناسایی خانه‌های خالی

منظور در ادامه از لزوم بررسی دلیل عدم تحقق مالیات خانه‌های خالی خبر داد و گفت: با خود اظهاری نمی‌توان خانه‌های خالی را شناسایی کرد. تعریف خانه‌های خالی غلط است. تاکنون ۵۲۰ هزار رکورد خانه خالی توسط وزارت راه و شهرسازی ثبت شد که از این میزان ۲۱۶ اعتراض صورت گرفت که همگی وارد بوده است.

وی ادامه داد: در شناسایی خانه‌های خالی باید از ظرفیت شهرداری استفاده کنیم. به طور کلی در بحث مالیات مستغلات بحث زیاد است که باید مورد استفاده قرار بگیرد.

به گفته رئیس سازمان امور مالیاتی، سهم مالیات مشاغل در سبد مالیاتی پنج تا شش و سهم مالیات حقوق و دستمزد ۱۲ درصد است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha