به مناسبت هفته کتاب و کتاب خوانی با سمیه رسولی، مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان بوشهر مصاحبهای تفضیلی گرفتیم که از نظر گرامیتان میگذرد.
- از کتاب برایمان بگوئید؟
مقوله کتاب و کتابخوانی و ارزشمندی آن بر کسی پوشیده نیست. کتاب برون رفت تجربیات و دانش و خلاقیتهای ذهنی بشر است که در واقع از نسلی به نسلهای پس از آن هدیه داده میشود. به دلیل نقش به سزایی که کتاب در انتقال دانش بر عهده دارد همه جوامع به آن نگاه ویژه دارند. این وجه متمایز کتاب باعث شده تا گاهی به مراتب بیشتر و فراتر از دیگر ابزار آموزشی و کمک آموزشی به آن نگریسته شود.
- وضعیت کتاب و کتابخوانی در کانون به چه نحو است؟
مراکز فرهنگی هنری کانون پرورش فکری در واقع کتابخانههای تخصص کودک و نوجوان به شمار میآیند که فعالیتهای کتاب محور بسیاری را اجرا و انجام میدهند. باید تصریح کنم که فعالیتهای کتاب محور در کانون پرورش فکری تنها به هفته کتاب و کتابخوانی محدود نمیشود و همه مراکز کانون در طول سال در این خصوص فعال بوده و ارائه خدمت دارند.
- چه فعالیت کتاب محوری در مراکز کانون پرورش فکری انجام میشود؟
اصلیترین و اساسترین اتفاقی که رخ میدهد و حائز اهمیت است امانت دهی کتاب است. وقتی به مراکز کانون پرورش فکری وارد میشوید تمام دیوارها را در قفسههای کوتاه و بلند پوشیده از کتاب میبینید. این کتابها ویژه برای سن کودک و نوجوان نگاشته و تحریر شده اند و حاوی مطالب و اطلاعاتی هستند که برای رشد و پیشرفت و افزایش دانش به کودکان و نوجوانان کمک میکنند بنابراین بهره بردن از آنها برای جامعه مخاطب بسیار مفید خواهد بود.
روخوانی کتاب، جمع خوانیهای گروهی کتاب از سوی مربیان و اعضا، معرفی کتاب، بحث کتاب، نقد و بررسی کتاب از سوی مربیان و اعضا، اجرای نمایش خلاق از داستان کتاب ها، تحقیق و پژوهش از محتوای کتابها، نشریه نگاری و...
-در هفته کتاب و کتابخوانی کانون پرورش فکری استان بوشهر چه برنامههایی دارد؟
برنامههای متنوع و متعددی ترتیب داده شده است، بیش از ۱۰۰ برنامه با محوریت کتاب و کتابخوانی که به منظور بهره بردن بیشتر اعضای کودک و نوجوان که در واقع دانش آموز هستند به نحوی برنامه ریزی شده است که با محوریت مراکز در همه مراکز کانون پرورش فکری سراسر استان با حضور و مشارکت دانش آموزان اجرا خواهد شد.
-کتاب جدیدی در سال جاری در حوزه کودک و نوجوان در استان به چاپ رسیده است؟
بله، خوشبختانه نویسندگان و شاعران هم استانی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان چراغ تولید و نشر را خاموش نگذاشته اند. تا الان کتابهای جدیدی از آقای علی آرمین نویسنده تنگستانی و آقای عبدالله علی پور نویسنده اهل کنگان به دست ما رسیده است که کتابهای خوب و قابل توجهی ست و از سطح کیفی خوبی برخوردارند و بنا داریم با هدف حمایت از نویسندگان بومی فعال در حوزه ادبیات کودک و نوجوان از آثار آنان در کانون رونمایی کنیم و برنامههای محتوایی را با محوریت کتاب آنها داشته باشیم.
-از انتشارات کانون پرورش فکری کتابی رونمایی نخواهد شد؟
اتفاقا چرا؛ خوشبختانه از بین آثاری که از نویسندگان و شاعران هم استانی به تهران فرستاده بودیم پس از پیگیریهای انجام شده، اثر نویسنده هم استانی سرکار خانم سوسن حیاتی به نام "آخ! پایت را بلند کن! " به چاپ رسیده که برای استان هم یک موفقیت به حساب میآیدو این اثر هم برای اولین بار در استان و در شهرستان دیلم رونمایی خواهد شد.
- در علاقمند کردن کودکان و نوجوانان به کتابخوانی و مطالعه کتاب چه کسانی را موثر میدانید؟ نقش کانون پرورش فکری در این میانه چیست؟
ببینید مطالعهی کتاب دروازهی ورود به دنیای دانش است. برای کودکی که ابتدای راه بلند زندگیست و از دنیای پیرامون خود اطلاعات زیادی ندارد و برای نوجوانی که تازه از دوران کودکی خود فاصله گرفته و دارد ورود به دنیای بزرگسالی را تجربه میکند و کمتر از بزرگسالان اطلاع و آگاهی دارد چه چیزی میتواند بهتر از کتاب باشد که او را مجهز کند به اطلاعات؟ کتاب در واقع کودک و نوجوان را به دنیایی از یادگیری، دنیایی از اندیشه، جهانی از اطلاعات و پاسخهایی برای چراهایی که در ذهن دارد راه میدهد بنابراین یک حلقه اتصال مهم بین یک فرد و پیشرفت میتواند باشد.
در ایجاد علاقه به مطالعه کتاب و تعمیق آن و تبدیل آن به یک نیازی که باید پاسخ داده شود همه ما مسئولیم. همه ما یعنی یک جامعه شامل همه ما که مسئولیت اداری یا اجتماعی داریم. در این رابطه خانواده موثر است، گروه همسالان ، معلمان ، کتابداران موثر هستند و نهادهای اداری اجتماعی مثل کانون پرورش فکری نیز هم. کانون پرورش فکری در واقع کتابخانههای تخصصی کودک و نوجوان به حساب میآیند که بی توقف در حال ارائه خدمات در حوزه کتاب و کتابخوانی به مخاطب خود هستند. اینکه میگویم بی توقف یعنی نه در یک فصل خاص یا در ایام خاص مثل هفته کتاب، بلکه در تمام روزهای سال درهای کانون بر روی تمام کودکان باز است برای امانت گیری کتاب و شرکت در برنامههای کتاب محور فرهنگی هنری.
اجرای برنامهها و فعالیتهای مختلف فرهنگی هنری که با ایجاد شور و نشاط و تنوع کودکان و نوجوانان را به سمت و سوی مطالعه کتاب پیش میبرند نقش به سزایی در علاقمند کردن آنها به مطالعه و بالا بردن سرانه مطالعه دارند و مربیان کانون پرورش فکری که در واقع متخصصان این امر هستند به خوبی به این موضوع مهم آگاهند و از هیچ تلاشی فرو گذار نمیکنند برای ارتقاء سطح مطالعه کودکان و نوجوانان که منجر به ارتقاء سطح آگاهی و دانایی آنها خواهد شد.
-- وضعیت کتابخوانی در بین کودکان و نوجوانان استان را چگونه ارزیابی میکنید؟
باید با خوشحالی و امیدواری بگویم که آنچه از وضعیت استقبال از کتاب و کتابخوانی در مراکز کانون پرورش فکری استان مشاهده میکنیم بسیار خوب و امیدبخش است. در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۱ ما بیش از ۱۲ هزار جلد کتاب را در امانت داشتهایم و این آمار تنها آمار ثبت شده در سیستم کتابداری است یعنی آمار جمع خوانیها، مطالعههای فردی در مرکز، طرحهای کتابخوانی و ... اصلا در این آمار نیامده است. این نشان میدهد که همکاران من در مراکز مختلف کانون پرورش فکری در جذب کودکان و نوجوانان به کتاب موفق بوده اند و کودکان و نوجوانان نیز در این امر حضور ما را سربلند کرده اند.
نکته قابل توجه در این آمار این است که تقریبا تمام جامعه پس از مجازی شدن آموزشها بر این باور بودند که کودکان و مخصوصا نوجوانان ما در دنیای مجازی غرق شده اند و کمتر با کتاب ارتباط برقرار میکنند، اما آنچه واقعیت است به ما میگوید که جز این است و آینده سازان ما دریافته اند هیچ چیز جای کتاب را نمیگیرد.
- سخن پایانی؟
از همه کسانی که این صحبتها را میخوانند یا میشنوند میخواهم هفته کتاب را فرصتی مغتنم بدانند برای هدیه دادن کتاب به آنهایی که دوستشان دارند چرا که هدیه کتاب هدیه دانش و دانایی ست. امید که کودکانی دانا و توانا داشته باشیم.
انتهای پیام
نظرات