• شنبه / ۷ آبان ۱۴۰۱ / ۰۹:۵۷
  • دسته‌بندی: ارتباطات و فناوری اطلاعات
  • کد خبر: 1401080704186
  • خبرنگار : 71667

سایه تحریم‌های آمریکا بر فناوری چین

سایه تحریم‌های آمریکا بر فناوری چین

به دنبال تحریم برندهای چینی از سوی آمریکا در سال 2020، تولید تراشه‌های داخلی در این کشور رونق گرفت، به گونه‌ای که سرعت رشد تکنولوژی تولید تراشه‌ها طی سال‌های گذشته چشم گیر بوده است.

به گزارش ایسنا، سال گذشته یک سخنگوی پنتاگون اعلام کرد وزارت دفاع آمریکا در حال همکاری با سایر سازمانها درباره اقدام علیه شرکت SMIC است که شرکتهای آمریکایی را وادار خواهد کرد پیش از فروش هر گونه محصولی به این شرکت، مجوز ویژه دولت را دریافت کنند.

دولت ترامپ از فهرست سیاه تجاری که شامل بیش از ۲۷۵ شرکت چینی بود، برای ضربه زدن به صنایع کلیدی چین استفاده کرده و به عنوان مثال غولهای مخابراتی هواوی و ZTE را بر سر نقض تحریمها و سازنده دوربین مراقبتی Hikvision را بر سر موضوع اقلیت اویغورهای چین هدف قرار داد.

شرکت SMIC که بزرگترین تولیدکننده تراشه چین بوده در بیانیه‌ای اعلام کرد از شنیدن این خبر در شوک کامل بوده اما آماده است با سازمانهای دولت آمریکا به منظور رفع هرگونه سوء تفاهم همکاری کند.پس از آن پنتاگون اخیرا پیشنهاد کرد شرکت SMIC در لیست کمیته کاربر نهایی قرار بگیرد که پنلی مرکب از وزارت بازرگانی، کشور و انرژی آمریکا بوده و درباره افزودن شرکتها به فهرست سیاه تجاری تصمیم می گیرد.

بر این اساس شرکت‌های آمریکایی نظیر لام ریسرچ، کی ال ای کورپ و اپلاید متریالز که تجهیزات تراشه سازی مهمی را تامین می کنند، ممکن است از افزودن شدن SMIC به فهرست سیاه لطمه ببینند. درباره علت اقدام علیه SMIC  گفته شده بود، روابط این شرکت با ارتش چین است اما این شرکت در بیانیه ای اعلام کرد هیچ ارتباطی با ارتش چین ندارد.

اما دولت آمریکا به میزان فزاینده‌ای توجه خود را به شرکت‌های چینی معطوف کرده بود که ارتش چین را تقویت می کرد. آمریکا ۲۴ شرکت و اشخاصی چینی که گفته شده در اقدامات ساخت و ساز و نظامی در دریای جنوب چین مشارکت داشته اند را هدف تحریم قرار داد که نخستین تحریم علیه پکن در خصوص این آبراه استراتژیک مورد مناقشه بود.

بر اساس گزارش رویترز، وزارت دفاع آمریکا دو فهرست از شرکتهای چینی منتشر کرد که مدعی بود تحت مالکیت ارتش چین قرار دارند؛ این فهرست های گزیده شده به رییس جمهور آمریکا اختیار می‌داد شرکت های مذکور را هدف تحریم‌های شدیدتری قرار دهد. در نهایت آمریکا برای صادرات به شرکت SMIC چین با این ادعا که تجهیزات این شرکت تراشه ساز ممکن است برای اهداف نظامی مورد استفاده قرار گیرد، محدودیت هایی وضع کرد و تامین کنندگان برخی تجهیزات برای این شرکت باید ابتدا مجوزهای صادرات دریافت می کردند.

اما با شرایط ایجاده شده صنعت تراشه سازی چین پس از تحریم‌های آمریکا علیه شرکتهایی نظیر هواوی و هایک ویژن که باعث تشویق تولید بومی قطعات شد، سریع‌تر از هر کشوری در جهان، رشد کرد. آمار گردآوری شده توسط بلومبرگ نشان می‌دهد ۱۹ شرکت از میان ۲۰ شرکت تراشه سازی که سریع‌ترین نرخ رشد را داشته‌اند، از چین بوده‌اند؛ در حالی که یک سال پیش از آن این رقم تنها هشت شرکت بود.

تامین کنندگان چینی نرم افزار طراحی، پردازنده و تجهیزات ضروری برای تراشه سازی، درآمدشان چندین برابر رقیبان جهانی نظیر شرکت TSMC  تایوان یا ASML Holding افزایش پیدا می‌کند. این رشد فوق العاده نشان می‌دهد چطور تنش‌ها میان واشنگتن و پکن، صنعت نیمه رسانای ۵۵۰ میلیارد دلاری جهانی را تغییر داده است. صنعتی که در همه بخشها از دفاعی تا فناوریهای آینده مانند هوش مصنوعی و خودروهای خودران، نقش اساسی ایفا می‌کند.

بنابراین انتظار می‌رفت چین میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری در این بخش تحت برنامه‌هایی مانند "غولهای کوچک"، وارد کند و تاکتیک‌هایی مانند "از چین بخرید" را تشویق کند تا تحریم های آمریکا را دور بزند. افزایش نامهای چینی، توجه مشتریانی مانند اپل را جلب کرده و گفته شده بود این شرکت در حال بررسی انتخاب یانگتسه مموری تکنولوژیز به عنوان تامین کننده حافظه فلش آیفون است. بر اساس گزارش بلومبرگ، طبق آمار انجمن صنعت نیمه رسانای چین، فروش تراشه سازان و طراحان چینی در سال ۲۰۲۱ به میزان ۱۸ درصد رشد کرد و به رکورد بیش از یک تریلیون یوان (۱۵۰ میلیارد دلار) رسید.

پس از این جریانات اعلام شده دولت آمریکا هم هلند را برای جلوگیری از فروش فناوری ضروری برای تولید بخش بزرگی از تراشه‌های جهان به چین، تحت فشار قرار داده است. مقامات آمریکایی در حال لابی با همتایان هلندی خود هستند تا مانع شوند شرکت ASML سیستمهای DUV را به چین بفروشد. این دستگاه‌ها یک نسل قدیمی‌تر از مدل پیشرفته هستند اما همچنان روش رایج در تولید تراشه‌های معمولی مانند تراشه‌های بکار رفته در خودروها، تلفنها، رایانه‌ها و حتی رباتها محسوب می‌شود.

به گفته منابع آگاه، این موضوع در سفر دان گریوز، معاون وزیر بازرگانی آمریکا، به هلند و بلژیک در اواخر ماه مه و اوایل ژوئن مطرح شد و در جریان این سفر، گریوز از دفتر مرکزی شرکت ASML در ولدهوفن بازدید و با پیتر ونینک، مدیرعامل این شرکت، دیدار کرد. اگر فروش ابزارهای ماوراء بنفش شرکت ASML به چین ممنوع شود، فروش این شرکت پنج تا ۱۰ درصد کاهش پیدا خواهد کرد اما دولت هلند هنوز با محدودیتهای بیشتر برای صادرات ASML به تراشه سازان چینی که به روابط این کشور با چین لطمه خواهد زد، موافقت نکرده است.

پس از آن اعلام شد کنگره آمریکا برنامه فدرال تاریخی ۵۲ میلیارد دلاری را برای تقویت توانمندی‌های تراشه سازی داخلی تصویب کرد که عدم افزایش تولید تراشه‌های پیشرفته در چین را به عنوان شرط پرداخت این کمک مالی تعیین کرده است. این شرطی است که مطمئنا به تشدید تنش‌ها میان واشنگتن و پکن منجر می‌شود. محدودیت‌های مذکور، شرکت‌هایی نظیر اینتل و TSMC تایوان که تلاش کرده‌اند کسب و کارشان در چین را توسعه دهند، تحت تاثیر قرار می‌دهد. به این ترتیب شرکت TSMC قادر نخواهد بود کارخانه‌های فعلی خود در چین را ارتقا یا توسعه دهد و بخشی از فرصت‌های رشد در بزرگترین بازار نیمه رسانای جهان را از دست می‌دهد.

همچنین گفته می شود اینتل علیه این قانون که سرمایه‌گذاریهای آمریکایی در بخش تراشه سازی چین را محدود می‌کند، لابی کرده است. این تراشه ساز آمریکایی اواخر سال ۲۰۲۱ تمایل داشت تولید در چین را افزایش دهد اما کاخ سفید مانع برنامه‌های این شرکت شد.

در این میان اپل هم به تشدید تنش های تجاری آمریکا و چین واکنش نشان داد و از تولیدکنندگان قراردادی این شرکت خواست مطمئن شوند محموله هایی که از تایوان به چین می روند، مطابق با مقررات گمرکی چین هستند تا مانع توقیف احتمالی آنها برای بررسی بیشتر، شوند.

کمی بعد  تنش‌های میان آمریکا و چین وارد مرحله جدیدی شد و دولت بایدن مجموعه مقررات جدیدی را اعلام کرد که قطع دسترسی چین به تراشه‌های ساخته شده با تجهیزات آمریکایی و کند کردن روند پیشرفت‌های فناوری و نظامی پکن را هدف گرفته است. این مقررات که بعضی از آنها فورا به اجرا گذاشته می‌شوند، بر مبنای محدودیت‌هایی هستند که امسال به سازندگان بزرگ تجهیزات تولید تراشه شامل KLA Corp، Lam Research Corp و Applied Materials اعلام شدند و این شرکتها را ملزم کردند ارسال تجهیزات به کارخانه‌های چینی تولیدکننده تراشه‌های پیشرفته را متوقف کنند.

تدابیری که به تازگی در آمریکا تصویب شده‌اند، بزرگترین تغییر در سیاست فراهم کردن فناوری به چین از دهه ۱۹۹۰ به شمار می‌رود. در واقع وادار کردن شرکت‌های آمریکایی و خارجی وابسته به فناوری آمریکا، به قطع پشتیبانی از بعضی از کارخانه‌های بزرگ و طراحان تراشه چین، صنعت تولید تراشه چین ممکن است با مشکلات جدی روبرو شود. به گفته مقامات بلندپایه دولت آمریکا، هدف از بسیاری از این تدابیر، جلوگیری از فروش تراشه‌های پیشرفته از سوی شرکت‌های خارجی به چین یا فراهم کردن ابزارهای تولید تراشه‌های پیشرفته برای شرکت‌های چینی است؛ در همین رابطه اپل به دنبال تشدید کنترلهای صادراتی آمریکا علیه شرکت‌های فناوری چین، طرح‌های استفاده از تراشه‌های حافظه ساخت شرکت YMTC را متوقف کرد؛ اپل در نظر داشت حداکثر ۴۰ درصد از تراشه‌های مورد نیاز برای آیفون را از شرکت YMTC خریداری کند.

به تازگی هم خبرهایی مبنی بر رایزنی محرمانه چین با شرکت های تراشه سازی منتشر شده است و وزارت صنعت و فناوری اطلاعات چین، مدیران شرکتهایی شامل سازنده تراشه حافظه YMTC و داونینگ اینفورمیشن اینداستری (متخصص ابررایانه) را برای حضور در جلسات محرمانه فرا خواند؛ طبق گزارش بلومبرگ، بسیاری از مدیرانی که در این جلسات شرکت کرده اند، گفته اند محدودیتهای آمریکا به منزله فاجعه ای برای صنعت آنها و بلندپروازیهای چین برای قطع وابستگی اقتصادش به فناوری آمریکایی است.

در عین حال کارشناسان می گویند مقررات جدید، پیامد گسترده‌ای داشته و تلاش های چین برای توسعه صنعت تراشه بومی و پیشبرد تحقیقات تجاری و دولتی در زمینه تسلیحات نظامی، هوش مصنوعی، دیتاسنتر و بسیاری از حوزه هایی که از ابررایانه ها و تراشه های پیشرفته استفاده می کنند را کند خواهد کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha