حمیدرضا صادقی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه گرگاس یکی از گونههای هیبرید است که از لقاح سگ و گرگ ایجاد میشود، افزود: عموما در گذشته دامداران با جداسازی تولههای گرگها و با قرار دادن در کنار سگهای اهلی اقدام به زاد و ولد گرگاس و هیبریدی کردن نژاد آنان میکردند.
وی خاطرنشان کرد: دامداران بر این اعتقاد هستند که گرگاسها نگهبانان بهتری برای دامهایشان خواهند بود؛ در صورتی که این حیوانات در زمان غذا خوردن همان حالت درندگی گرگ را دارند و این رفتار دوگانهشان نیز مستندسازی شده است.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست سبزوار اظهار کرد: بدون شک زاد و ولد بالای این گونه جانوری در بلندمدت باعث آسیب دیدن ذخایر ژنتیکی گرگها خواهد شد. این تفکر که گرگاسها نگهبان خوبی برای دامها محسوب میشوند، کاملا اشتباه است چون گرگاس به دامها حمله میکند.
وی از سگ به عنوان بهترین گزینه برای نگهبانی دامهای روستاییان نام برد و از دامداران خواست برای محافظت بهتر، تعداد سگهای گله را بیشتر کنند.
صادقی عنوان کرد: با کسانی که اقدام به پرورش گرگاس کنند، برخورد جدی میشوند. در همین راستا از شهروندان درخواست میشود اگر اطلاعی از پرورشدهندگان گرگاسها دارند، اداره محیط زیست را مطلع کنند.
وی پرورش گرگاسها را اقدامی مجرمانه عنوان کرد و افزود: هرچند آمار دقیقی از پرورشدهندگان گرگاس در اختیار نیست اما اغلب دامداران با این تفکر که نگهبانان خوبی برای دامها هستند، اقدام به پرورش گرگاس میکنند. متاسفانه گرگاسها خطری جدی برای حیات وحش سبزوار هستند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست سبزوار افزود: به دلیل تجاوز انسان به قلمرو حیوانات شاهد حضورشان در مناطق شهری و روستایی و همچنین حمله آنها به دامها هستیم. اگرچه گرگها بیشتر در زمستان حمله میکنند اما حمله گرگاسها زمان مشخصی ندارد.
وی خاطرنشان کرد: اگرچه گرگاسها بیشتر به گوسفندان حمله میکنند ولی ماه گذشته برای اولین بار حمله گرگاسها به چند نفر از اهالی روستای خوشاب سبزوار گزارش شد.
صادقی یادآور شد: گرگاس جزو گونههایی که باید محافظت شود نیست و با هر روشی باید جمعآوری شود. سه سال قبل با یک نفر از پرورشدهندگان گرگاس در سبزوار برخورد قانونی صورت گرفت.
وی ادامه داد: هرچند با فرهنگسازیهای صورت گرفته پرورش گرگاس توسط افراد متخلف کمتر گزارش میشود اما هنوز هم برخی مواقع خبرهایی از این دست به گوش میرسد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست سبزوار عدم ورود به قلمرو حیوانات و جدا نکردن تولههای حیوانات را یکی از مصادیق حفاظت از محیط زیست دانست و گفت: مردم، دهیاران و بخشداران نقش قابل توجهی در جلوگیری از به وجود آمدن حیواناتی مانند گرگاسها دارند.
وی با اشاره به اینکه ضرر پرورش گرگاسها توسط دامداران بیشتر متوجه خودشان است، از عموم شهروندان خواست از هر گونه حمایت غیر اصولی از جمله غذا دادن و پناه دادن به این حیوانات خودداری و در صورت مشاهده موضوع را به مسئولان محیط زیست اعلام کنند.
صادقی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه اکثر جمعیت گرگاسها حاصل رهاسازی سگها در طبیعت و جفتگیری آنها با یکدیگر است، میطلبد ضمن مدیریت پسماندهای غذایی، پسماندهای مرغداری، دامداری و کشتارگاهها و عدم رهاسازی سگها به ویژه سگهایی که قابلیت تکثیر و باروری دارند، در کنترل جمعیت گرگاس که آسیب جدی برای جوامع انسانی از حیث بیماریهای مشترک، حیات وحش و دامداران دارند، تلاش نمود.
گرگاس گونه جانوری جدید حاصل از اختلاط سگ و گرگ است که علاوه بر به خطر انداختن جان انسانها، هیچگونه ارزش ژنتیکی نیز ندارد.
انتهای پیام
نظرات