معصومه محمدی در گفتوگو با ایسنا درخصوص ویژگیهای شخصیتی سالمندان و شرایط نگهداری از آنها، اظهار کرد: سالمندی یکی از قسمتهای جدایی ناپذیر و حساس زندگی هر انسانی است، با فرا رسیدن سن سالمندی تغییرات فیزیولوژیک مانند سفید شدن موها، خمیده شدن قامت، از دست دادن تعادل حرکتی و... در ظاهر افراد ایجاد میشوند که به دلیل بروز همین تغییرات فرد در مهارتهای روزمره زندگی خود با مشکل مواجه میشود و درنتیجه به کمک دیگر افراد نیاز دارد.
کارشناس دفتر سالمندان بهزیستی چهارمحال و بختیاری افزود: در گذشته براساس نظریه سازمان بهداشت جهانی سالمندی از سنین بالای ۶۰ سال آغاز میشد اما با افزایش امید به زندگی این سن به بالای ۶۵ سال تغییر پیدا کرد، سالمندان به سه گروه جوان، میانسال و پیر تقسیم میشوند و سالمند جوان به افرادی گفته میشود که توانایی انجام امور روزمره خود را دارند، سالمند میانسال نیز افرادی هستند که نیمی از امور روزمره خود را به تنهایی انجام میدهند و سالمندان پیر به صورت کامل به دیگران وابسته هستند و در انجام تمامی امور زندگی به کمک نیاز دارند.
وی با بیان اینکه سالمندی مرحلهای است که انسان پس از عبور از آن به پایان زندگی و مرحله مرگ میرسد، ادامه داد: زمانی که انسان به دنیا میآید در اولین مرحله از زندگی خود دوران کودکی را تجربه میکند، سالمندی نیز دورهای است که انسان با رد شدن از آن و پس از گذشت سالیان دنیا را ترک میکند به همین دلیل برخی مسائل سالمند شباهت زیادی به دوران کودکی او دارد برای مثال فرد از نظر ویژگیهای شخصیتی زودرنج و حساس میشود همچنین وابستگی بسیاری به اطرافیان خود پیدا میکند و هرگونه بیحرمتی، طرد شدن، نادیده گرفتن و... موجب میشود سالمند احساس بیارزش بودن پیدا کند و عزت نفس او خدشهدار شود.
محمدی با تاکید بر اهمیت فرهنگ پذیرش سالمندان در خانواده، عنوان کرد: خوشبختانه در استان چهارمحال و بختیاری با توجه به بافت سنتی و فرهنگ بومی که وجود دارد استقبال از آسایشگاههای شبانهروزی نگهداری از سالمندان بسیار پایینتر از مراکز روزانه است و اکثر خانوادهها سعی دارند از سالمندان در محیط خانه نگهداری کنند مگر در زمانهایی که سالمند با توجه به شرایطی که دارد به برخی مراقبتهای ویژه نیازمند است و خانواده توانایی انجام آنها را ندارند.
کارشناس دفتر سالمندان بهزیستی چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: باید فرهنگ پذیرش و مراقبت از سالمندان مانند سر زدن و عیادت فرزندان و بستگان از آنها و اینکه در تصمیمگیریهای زندگی از سالمندان مشورت گرفته شود، در مجالس گوناگون، مهمانی و تفریحات خانوادگی حضور داشته باشند و درحقیقت تلاش شود عزت نفس سالمندان بالا برده شود چراکه روحیات سالمندان مانند کودکی است که احساس میکند اطرافیان به او علاقه ندارند و به همین دلیل با نادیده گرفته شدن از سوی اعضای خانواده نوعی احساس انزوا در آنها ایجاد میشود.
وی با اشاره به اینکه حافظه افراد در سنین سالمندی ضعیف میشود، تصریح کرد: برنامههایی مانند خاطرهگویی، برگزاری دورهمی خانوادگی، بازیهای فکری که توسط اعضای خانواده برای سالمندان برگزار میشوند و... میتواند از شروع آلزایمر زودرس در دوران سالمندی جلوگیری کند.
محمدی یادآور شد: آسایشگاه سالمندان خانه دائمی افراد محسوب میشود که سالمندان به دلیل ایجاد برخی شرایط خاص مانند آلزایمر، وابستگی به تخت و... در آن حضور پیدا میکنند و خدماتی مانند برنامههای غذایی، مراقبتهای بهداشتی، برنامههای پزشکی و پرستاری، خدمات روانشناسی و تفریحی برای آنها درنظر گرفته میشود بنابراین حضور در این مراکز آسیبی برای سالمندان به همراه ندارد.
کارشناس دفتر سالمندان بهزیستی چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: آسیبهایی که احتمال دارد افراد پس از حضور در مراکز شبانهروزی نگهداری از سالمندان با آنها درگیر شوند از سوی خانوادهها است یعنی هرچقدر هم که این مراکز خدمات بهینه داشته باشند اما نمیتوانند جایگزین فرزندان شوند به همین دلیل اگر به دلیل شرایط سالمندی به مراکز شبانهروزی سپرده شد فرزندان و خانواده باید عیادت و دلجویی تلفنی یا حضوری از آنها را به صورت مرتب انجام دهند تا از ایجاد احساس طرد شدن در سالمندان جلوگیری شود.
انتهای پیام
نظرات