به گزارش ایسنا به نقل از وکیل فرنیان فر، آزادی مشروط همانطور که از نام آن پیداست اعطای آزادی همراه با اعمال پارهای شروط میباشد. آزادی مشروط در شرایطی صورت میپذیرد که فرد به مجازات حبس محکوم گردیده و در حال گذراندن آن باشد. چنانچه در طول دوران حبس، فرد محکوم رفتار پسندیدهای از خود نشان دهد به طوری که حسن رفتار و اصلاح او کاملا هویدا باشد میتوان به استناد آزادی مشروط، توقف مجازات فرد را خواستار گردید و یک دورهی آزمایشی را برای وی لحاظ نمود.
در نظر داشته باشید که مهمترین نکته در باب آزادی مشروط محکومیت قطعی فرد به حبس میباشد. حبس میتواند شامل حبس موقت و ابد بوده و فرد بایستی در حال گذراندن آن باشد. در صورت مشاهدهی رفتار نیکو و پسندیده در طول دوران حبس و متنبه شدن فرد میتوان برای آزادی او اقدام نمود. اما در صورتی که در دوران آزادی مشروط، فرد رفتارهای ضداجتماعی نشان دهد و مرتکب جرم گردد مجددا به زندان باز گشته و ممکن است مجازاتهای شدیدتری نیز برای وی اعمال گردد.
تعلیق مجازات کیفری به این معناست که حکم محکومیت فرد مجرم صادر گردیده اما بنا به دلایلی این حکم اجرا نمیگردد. به عبارت دیگر حکم فرد به حالت معلق در میآید. در ادامه توضیحات با وکیل امور کیفری با ما همراه باشید.
آزادی مشروط در چه شرایطی قابل اعمال میباشد؟
مهمترین نکته در باب آزادی مشروط رعایت این امر است که مجرم بایستی به حبس محکوم گردد و بخشی از دوران محکومیت به حبس خود را نیز گذرانده باشد. در صورتی که مدت زمان محکومیت به حبس فرد بالای 10 سال باشد گذراندن نیمی از آن الزامی است. اما اگر میزان مدت زمان محکومیت زیر 10 سال باشد، گذراندن یک سوم از دوران حبس ضروری میباشد.
زندانیانی میتوانند از آزادی مشروط بهرهمند گردند که به مجازاتهای تعزیری محکوم شده باشند بنابراین برای محکومین به مجازاتهایی نظیر قصاص، دیات و حدود استناد به آزادی مشروط امکانپذیر نمیباشد.
جبران ضرر و زیان فرد متضرر از جرم و یا پرداخت خسارت و جریمهی نقدی در نظر گرفته شده، شرط دیگر استفاده از آزادی مشروط میباشد.(فراهم نمودن شرایط پرداخت نیز کفایت میکند.)
هر شخصی تنها میتواند یک بار از آزادی مشروط استفاده نماید. چنانچه فردی در گذشته از آزادی مشروط استفاده کرده باشد در صورت محکومیت مجدد به حبس دیگر نمیتواند به آزادی مشروط استناد نماید.
حسن رفتار، عدم ارتکاب جرم جدید، رعایت کامل دستورات دادگاه از جمله مهمترین شرایط استفاده از آزادی مشروط به شمار میرود.
مدت زمان آزادی مشروط
با توجه به قانون مجازات اسلامی مدت زمان آزادی مشروط بین 1 الی 5 سال در نظر گرفته میشود و این مدت زمان نباید از مدت زمان باقی ماندهی دوران حبس فرد بیشتر باشد. یعنی اگر فردی برای مدت زمان بیست و پنج سال به زندان محکوم گردیده باشد، میتواند پس از گذشت بیست سال از دوران محکومیت خود تقاضای آزادی مشروط نماید.
جهت دریافت مشاوره حقوقی آزادی مشروط میتوانید به وب سایت وکیل فرنیان https://farniyanfar.com/ مراجعه نمایید.
تعلیق مجازات کیفری در چه شرایطی قابل اعمال میباشد؟
برای استفاده از تعلیق مجازات کیفری جرم صورت پذیرفته بایستی شامل یکی از جرایم درجهی 3 تا 8 باشد. مدت زمان تعلیق مجازات بین 1 الی 5 سال در نظر گرفته میشود. در صورت هرگونه سرپیچی از دستورات دادگاه و یا مشاهدهی هرگونه رفتار غیرقانونی از فرد برای بار اول 1 الی 2 سال به مدت زمان تعلیق اضافه میگردد. در صورت تکرار برای بار دوم، حکم تعلیق مجازات فرد لغو میگردد.
هدف نهایی عدالت کیفری اصلاح مجرمان و بازگشت شرافتمندانهی آنها به آغوش جامعه میباشد. فلسفهی اعمال مجازات حبس نیز جز اصلاح و متنبه نمودن مجرمین نبوده و نیست. لذا آزادی مشروط و یا تعلیق مجازات کیفری میتواند در راستای تحقق عدالت کیفری بسیار مؤثر بوده و الهامبخش باشد. از طرفی کاهش جمعیت زندانها امریست که نباید از نظر دور داشت. محیط زندان به خودی خود جرم خیز بوده و امکان ارتباط با مجرمین حرفهای به مراتب بیشتر است. لذا منطقی به نظر میرسد قانونگذار در رابطه با افرادی که حسن رفتار داشته و به نحوی اصلاح و تنبه آنها احراز شده است این استثنا را قائل گردد که به استناد آزادی مشروط و یا تعلیق مجازات کیفری یک فرصت دیگر برای بازگشت به آغوش جامعه داشته باشند.
انتهای رپرتاژ آگهی
نظرات