به گزارش ایسنا، به نقل از دیلی میل، این کشور حوزه کارائیب یکی از ۱۴ کشوری است که پادشاه انگلیس را به عنوان رهبر کشورشان حفظ کردهاند و گاستون براون، نخست وزیر آنتیگوآ و باربودا با امضای سندی جایگاه چارلز به عنوان پادشاه جدید این کشور را تایید کرد.
اما کمی بعد گاستون براون ضمن اعلام اینکه اوایل سال جاری میلادی در جریان سفر شاهزاده ادوارد، چهارمین و جوانترین فرزند و سومین پسر ملکه الیزابت دوم و شاهزاده فیلیپ به این کشور موضوع برگزاری یک رفراندوم جمهوری را مطرح کرده، گفت: برای برگزاری این رفراندوم تلاش خواهم کرد.
گاستون براون افزود: این یک اقدام خصمانه نیست و هیچ اختلافی میان آنتیگوآ و باربودا و خاندان سلطنتی انگلیس وجود ندارد اما این گام نهایی برای تکمیل روند استقلال و تضمین اینکه ما حقیقتا یک کشور مستقل هستیم، محسوب میشود.
وی درباره چهارچوب زمانی برگزاری این رفراندم گفت: احتمالا این رفراندوم ظرف سه سال آینده برگزار میشود.
براون تاکید کرد که حتی اگر کشورش از طریق رفراندوم از سلطنت انگلیس جدا شود، باز هم به عنوان یکی از اعضای متعهد اتحادیه کشورهای مشترکالمنافع باقی خواهد ماند.
براون در آوریل سال جاری میلادی از شاهزاده ادوارد و همسرش، ارل و کنتس وسکس خواست تا از "نفوذ دیپلماتیکشان" برای دستیابی به "عدالت جبرانی" استفاده کنند. وی همچنین به آرزوی کشورش برای اینکه روزی برسد که به یک جمهوری تبدیل شود، اشاره کرد.
شاهزاده ادوارد به خاطر مزاح کردن درباره اینکه از صحبتهای براون هیچ یادداشتی برنداشته، مورد انتقاد قرار گرفت.
آنتیگوآ و باربودا یک کشور جزیرهای مستقل بین دریای کارائیب و اقیانوس اطلس، در قاره آمریکا استک پایتخت آنها سنت جانز است. این کشور عضو اتحادیه کشورهای مشترک المنافع میباشد، واحد پول آن دلار کارائیب شرقی نام دارد.آنتیگوا و باربودا در ۱ نوامبر ۱۹۸۱ از بریتانیا اعلام استقلال کرد.
اکنون به نظر میرسد این موج جدایی از سلطنت بریتانیا در کشورهای حوزه کارائیب قویتر نیز هست.
جامائیکا، پرجمعیتترین کشور کارائیبی زیر مجموعه "قلمروی کشورهای همسود" انگلیس، ماه ژوئن روند گذار به سمت جمهوری شدن را آغاز کرد و انتظار میرود که به موجب این فرآیند تا قبل از برگزاری انتخابات سراری بعدی خود در سال ۲۰۲۵ پادشاه انگلیس را از ریاست این کشور برکنار کند.
شاهزاده ویلیام و همسرش کیت میدلتون نیز پس از آنکه در سفری در ماه مارس با مردم جامائیکا از پشت حصارهای مشبک فلزی دست دادند و در پشت یک خودروی لند روور ایستادند درست مثل کاری که ملکه الیزابت دوم ۶۰ سال پیش انجام داده بود، به بازگشت به روزهای استعماری در جامائیکا متهم شدند.
معترضان آنها را به سود بردن از "خون، اشک و عرق" بردهها متهم کردند در حالی که در باهاما از آنها خواسته شد تا اذعان کنند که اقتصاد انگلیس بر پشت مردمان قدیم باهاما ساخته شده و باید بابت این کار غرامت بپردازند.
اندرو هولنس، نخست وزیر جامائیکا به شاهزاده ویلیام و همسرش کیت اعلام کرد که جامائیکا کشور بعدی است که به یک جمهوری تبدیل میشود در حالی که یکی از وزرای بلیز گفت، شاید زمان آن فرا رسیده که گام بعدی را در رسیدن به استقلال واقعیشان بردارند.
شاهزاده ویلیام پس از بازگشت از این سفر اذعان کرد که روزهای خاندان سلطنتی در منطقه کارائیب به شماره افتاده و آینده از آن مردم است که درباره آن تصمیم بگیرند.
مرگ ملکه انگلیس جرقه مجدد درخواست جمهوری شدن در استرالیا و دیگر کشورهای همسودی که تحت ریاست او قرار داشتهاند را هم زده است. آدام بانت، یک قانونگذار استرالیایی، یک روز پس از مرگ الیزابت دوم، ملکه انگلیس بار دیگر بحثی سابقه دار را با مطرح کردن این درخواست که استرالیا تبدیل به جمهوری شده و روابطش را با سلطنت بریتانیا قطع کند و از آن مستقل شود داغ کرد.
به نوشته مجله فوربس انتظار می رود این تمایل به استقلال از سلطنت انگلیس نه فقط در استرالیا بلکه در دیگر کشورهای به اصطلاح همسودی که پادشاه انگلیس به صورت رسمی رئیس آنها به حساب میآید همچون نیوزیلند و بخشهایی از حوزه کارائیب جریان پیدا کند.
بانت، رهبر حزب مترقی "سبزها" در استرالیا، در پستی در توئیتر ابتدا مرگ ملکه انگلیس را تسلیت گفت اما از استرالیا خواست تا با قطع روابطش با سلطنت انگلیس و تبدیل شدن به یک جمهوری، "به جلو حرکت کند".
الیزابت دوم با وجود سلطنتش بر بریتانیا، رئیس ۱۴ کشور دیگر به اصطلاح همسود شامل استرالیا، نیوزیلند، کانادا، پاپواگینه نو، جامائیکا و چند کشور جزیرهای حوزه کارائیب و جنوب اقیانوس آرام نیز بود.
استرالیا در سال ۱۹۹۹ یک همه پرسی برای تبدیل شدن به یک جمهوری برگزار کرد اما با رای دادن ۵۵ درصد شرکت کننده ها به مخالفت با استقلال از بریتانیا، به شکست انجامید.
پادشاه در استرالیا توسط یک فرماندار کل نمایندگی می شود که در دهه های اخیر همیشه شهروند استرالیا بوده است. فرماندار کل توسط پادشاه به توصیه نخست وزیر منصوب می شود. همه پرسی پیشنهادی مبنی بر جایگزینی پادشاه و نماینده پادشاه توسط رئیس جمهور با تصمیم حداقل دو سوم قانونگذاران در پارلمان توصیه شد. اما بسیاری از جمهوری خواهان می خواستند رئیس جمهور را مانند ایالات متحده انتخاب کنند، بنابراین با سلطنت طلبان در مخالفت با مدل جمهوری که در آن زمان پیشنهاد می شد، پیوستند.
جاسیندا آردرن نخست وزیر نیوزیلند هم که ملکه انگلیس را در پیام تسلیتش "فوق العاده" خواند پیشتر توقعش برای تبدیل شدن کشورش به جمهوری مستقل از انگلیس در طول حیاتش را اعلام کرده بود.
یک نظرسنجی که توسط موسسه غیرانتفاعی و غیرحزبی آنگوس رید در آوریل سال جاری میلادی انجام شد، نشان داد ۵۱ درصد کاناداییها مخالف ریاست پادشاه انگلیس بر کشورشان "برای نسلهای بعدی" هستند در حالی که در مقام مقایسه ۲۶ درصد از تداوم این ریاست حمایت کردند. همچنین طبق این نظرسنجی ۶۷ درصد از کاناداییها با چارلز، پسر الیزابت دوم، در مقام پادشاه و رئیس رسمی کشور کانادا مخالفت دارند.
سال گذشته میلادی باربادوس واقع در حوزه کارائیب جدیدترین کشوری شد که پادشاه انگیس را از مقام ریاست این کشور کنار گذاشته و به جمهوری تبدیل شد. چارلز که در آن زمان شاهزاده و ولیعهد بود در مراسمی که برای این اتفاق برگزار شد حضور یافته و در یک سخنرانی از آنچه که "قساوت وحشتناک برده داری" علیه این جزیره حوزه کارائیب تحت حاکمیت انگلیس خواند صحبت کرد.
هر چند که ملکه متوفی در بخشهایی از مجموعه کشورهای همسود محبوبیت داشت، پسرش چارلز، از چنین سطح حمایت و محبوبیتی برخوردار نیست. این مساله اوایل سال جاری میلادی در نشست سران گروه موسوم به کشورهای همسود –متشکل از مستعمرات سابق انگلیس از جمله ۳۶ جمهوری به علاوه خود این کشور - در کیگالی رواندا برجسته شد. برخی از کشورهای عضو این سامان این تصمیم را که چارلز جانشین مادرش به عنوان رئیس سازمان پس از مرگ او شود، زیر سوال بردند.
انتهای پیام
نظرات